søndag 27. august 2023

Kim Leine "Karolines Kjærlighet". Bok 1.




Bok nr.1, i trilogi om Karoline Blicher

Karoline Blicher er utplassert i Russland som forsvarsattaché. Her starter fortellingen i 2013 går over to år, til 2015. Karoline har studert russisk, hun studerte sammen med Mads som nå jobber i Etterretningstjenesten og Jesper som nå er journalist i Danmark. Karoline og Jesper var kjæresten en periode i studietiden. Alle tre var sammen på en studietur til St. Petersburg 2000, og de kjenner hverandre godt.

Karoline er en vakker dansk kvinne, gift hjemme i Danmark med Peter, en kjedelig, tørr politikk som jobber døgnet rundt. Hun er en stigende stjerne i politikken på høyere-siden, i partiet Demokratisk Allianse som faren hennes stiftet. En av kampsakene til partiet er at de vil ha et rent Danmark, alle muslimer må ut av landet. Hennes mål er en dag å bli statsminister i Danmark. 

På jobben i Moskva som forsvarsattache treffer hun en kjekk mann som jobber i kulturdepartementet, hun innleder et forhold til denne russeren, Petrov. Gjennom han får hun treffer Putin og hilser på han, og hun skjønner at hun kan få mange gode bekjentskaper som kan bli viktige for henne på karrierestigen. 

En dag skjønner Karoline at hun har trådd feil og reiser hjem til København igjen. Boka hopper fra nåtid til fortid, noe som går helt sømløst. Vi hører om Mads og Jesper som treffes til faste tider, for øl og snaps. Jesper traff sin kone Olga på studieturen til St. Petersburg i 2000, de har sønnen Victor sammen. Men hvem er Olga??? Noe jeg stusset på tidlig i boka.

Micha Petrov, har mange gode kontakter og ordner alt for at Karoline skal komme tilbake til Russland. Han frister henne og de drar en tur til datsjaen, der han gjerne vil vite litt av hver om Dansk politikk. Til gjengjeld får hun se og oppleve hvordan organisert nett-troll jobber. 

Karoline og hennes familie har ikke rent mel i posen ang. hva som skjedde under krigen, noe journalist Jesper klarer å rulle opp. Her er det mye lik i lasten, og usannheter som skyves under en stol. Et ganske lurvete bilde av mennesker som styrer landet, handler denne romanen om. 

Jeg visste ikke at dette var en krim bok når jeg startet. Kim Leines bøker liker jeg stort sett og her i denne boka tar han mange ting på kornet,  jeg ble imponert. Her er det kjærlighet, løgner, falskhet, homo, hjernevaska militære, drap, dop  osv. på agendaen. F.eks. ang gassledningene Nord Sream 1, som skal gå igjennom Ukraina, og nr. 2? Hva vil Putin finne på å gjøre med Ukraina?  (i 2013). Her er det mange ting som ligger så nære oss  historisk sett, med tanke på at boka kom ut i 2022. 

Kim Leine er en dyktig forfatter som fletter i sammen ulike historien og mennesker (Kanskje litt mange roller og hemmeligheter som de skjuler godt, i de ulike profil sammentreff) Men, pytt! Jeg likte boka og skal få med meg neste bok i serien om Karoline. Klarer hun å bli den høyprofilerte høyere-kvinnen på Borgen, som hun ønsker? Dette blir spennende å følge med på, for hun driver et farlig spill….spennende.

Denne boka kom ut på norsk i 2022, hørt som lydbok i Storytel 16 timer

Bok 2: Kom ut i DK 2023, "Karolines Kamp"

Bok 3: ?

4 kommentarer:

  1. Denne skal jeg få med meg, takk for tips Ingun :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg elsker Kim Leine sine bøker, og denne har ganske så elleville historier, men samtidig sier den mye om tiden , og Putins krig!

      Slett
  2. Jeg har lest litt jeg også. Gudfaren, som gjorde et sterkt inntrykk. "Kniven i ilden" av Ingeborg Arvola. Veldig god historie, men litt for mye vanskelige navn. Vanskelig å holde fra hverandre.
    Nå har jeg nettopp begynt å lese Vigdis Hjort, "Gjentakelsen". Ikke hyggelig lesning!
    For meg har det vært spennende at min egen bok "Fargene forteller", som utkom i 2006, nå er kommet i 3. utgave, 8. opplag. Det er fantastisk. Se mer på bloggen min: fargeneforteller.blogspot.com. Hilsen Tove.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingvild Arvola sin bok er vakker, og litt trist. En fin bok jeg likte godt:)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!