tirsdag 29. mars 2011

Jamie Ford "Hotellet på hjørnet av bitter og søt"

Denne boka handler om mye, men for å starte opp er det et umulig vennskap/kjærlighetshistorie mellom to svært unge mennesker (12år) og deres liv i  Seattle, USA. Dette  er hovedtemaet i boka, det umulige  at Henry som er kineser og Keiko er japaner  kan være venner.

Historien starter i 1942, og er en historisk beretning om interneringen av familier med japansk av-stamming etter Pearl Harbor og ringvirkningene i menneskenes liv som starter der. Det er litt spennende for med og høre alle ulikheter og likheter sammenlignet med de historiene jeg legger ut her på bloggen om livet til pappa og broren Arnold på Helgelandskysten fra den tiden.

Men dette blir veldig anderledes. Vi hører hvordan Keiko og Henry blir skilt fra hverandre under dramatiske omstendigheter. Og dette er spennende! Å få høre om menneskesynet hos ulike invandregrupper i Usa er like spennende. Dette løfter boka fra og være en kjærlighetsroman synes jeg.

Henry er født i Usa av kinesiske foreldre og hvordan han oppdras til å bli flink i engelsk, sendes på sp. skole og  må gå med button med "jeg er Kineser"på osv. Faren som er beinhard og nekter å snakke med han på kinesisk, bare engelsk. Selv snakker faren bare kinesisk.
Stakkars Henry som lurer på hvordan han kan få fortalt sine foreldre forskjellig:.......og på hvilket språk?
Tøft forhold i heimen med respekt osv. svært anderledes enn i norske familier.
Hvordan hatet faren har til Japanesere er gjennomsyret, noe jeg opplevde da jeg var i Kina selv for noen år siden. Der kalte de Japanerne enda for små svarte jævler.

At Henry blir venn med Keiko som er japans er uhørt, og faren nekter å snakke med han. Han blir godt mottatt av hennes foreldre og respekt for den han er.
Henry gjør utrolig mye for å møte Keiko, også etter at de er sendt til interneringsleier er fint beskrevet.
Sammholdet disse to menneskene hadde rundt musikken til Oscar Holden (1887- 1969) er fint skildret. Det samme om  Hotel Panama og alt som skjedde der, med oppbevaring av bagasje og funnene der som er reelle.

44 år etter i 1986 har Henry  blitt enkemann etter å ha vært gift medt Ethel og fått en sønn isammen. Historien rulles opp, og vi får høre hva som skjedde i livet til Henry.
Om de treffes igjen må du les selv!
En bøk man forventer kommer som film, jeg så alle scenene for meg iallefall!
Godt komponert  med spenningskurver og fortellerteknisk!
Spilletid :12 timer
Lest veldig bra av Anders Ribu.
God bok!

1 kommentar:

  1. Hei Ingun!
    Denne boka har jeg hørt mye om og nå fikk jeg lyst til å lese den.
    Liv

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!