søndag 10. juli 2011

Nicole Krauss "Kjærlighetens historie"

En vakker bok om tap, sorg og litteratur blant esksil-jøder. Boka handler om fortid og nåtid som flettes inn i hverandre.

En fantastisk bok som bør høres som lydbok. Det er tre fortellerstemmer og derved tre ulik stemmer som leser i boka som har en fantastisk historie. Genialt,  er historiene ved at de griper inn i hverandre og oppbygd komposisjonsmessig så fengende at man må bare høre litt til....!

Boka handler i hovedsak om Leopol Gursky. Det tar en tid før man skjønner hvem han er. Vi hører bare om at han lever i kaos i en leilighet i New York som er full av skitt, aviser og rot. For seksti år siden bodde han i Polen, flyktet til Amerika og der har han livnært seg ved å være låsesmed i alle år. Han lange flukt for å komme til Amerika er spennende.

Vi møter en ensom mann som gjør alt for å bli sett, han er livredd for å dø alene. Han lager scener over alt for å bli sett. Tolkningen av denne personen leses av Finn Schau, det er bare fantastisk!!

Det som i korte trekk kan sies om Leo er at han forelsket seg i Alma og skrev en bok. Denne boken forsvant, trodde man, men er trådene som holder denne boka i sammen. Fantastisk grep!

Alma Singer er en annen stemme i boka, det er en naiv ungjente som er opptatt av  faren som er død. Alma er oppkalt etter en roman fig. i kjærlighetens historie. Faren kjøpte boka som ung,  på spansk. Moren er oversetter og hun oversetter boka. Mye naivt, barnslig og morsomme slutninger i den stemmen som bryter opp fortellingen.

Leo fikk en sønn, Isak med Alma, men det viste han ikke før lenge etter krigen og da var Alma gift med en annen. Isak ble en kjent forfatter og han brukte noen fra Leo sine breve/utkast som han sende Alma i sitt forfatterskap. Leo traff aldri sønnen sin, men det er mye om det i boka....

Så Isak brukte hans stoff og Litnioff en  jødisk forfatter???? satt med Leo sitt manus og oversatte det til spansk. Tilfeldigheter eller sjebenen........... 

Alma Singer sin bror knekker koden og møte mellom Alma og Leo i parken oppstår, det er bare fantastisk! Jeg hørte det tre ganger, det var så rørende. 
Boka avsluttes med: Han var en stor forfatter, han forelsket seg og det ble hans liv.


Skal du lese en bok i sommer så er denne perfekt!

Utgitt på Cappelen Forlag 2006. Tid 8t og 38 min.
Finn Schau, Silje Torp Færavaag og Petronella Barker er opplesere.

2 kommentarer:

  1. Jeg er så enig, så enig! Jeg likte også denne boka svært godt! Og oppleseren var ganske enkelt helt fantastisk!

    SvarSlett
  2. Har dette noe med den polsk-amrikanske forfatteren Isack Singer å gjøre mon tro.Han var jøde og har skrevet noen fantastiske hitorier,bøker.
    Jeg skal låne den boka imorra,takk for tipset-

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!