fredag 5. desember 2014

Michelet Marte"Den største forbrytelsen"
Jødenes historie og om familie Braude som bodde i Norge

Dette er en fantastisk bok om jødenes historie og alt det de har opplevd gjennom århundrer beskrivet. Så nøye og kronologisk i tid, hva som har skjedd med jødene og hvordan vi har sett på dem. Dette er ganske skremmende og veldig nært historisk sett.
Marte Michelet har på en fasinerende måte knyttet denne historien sammen med en familie som kom til Norge og opplevde det tragiske Holocaust. Hun har også trukket frem enkeltpersoner og forteller om hvorfor de ble norske SS folk. Man kjeder seg ikke et sekund. Men, jeg må innrømme at den var heftig å les, så jeg har brukt lang tid til på å lese små avsnitt hver dag for å fordøye alt dette fryktelige som har skjedd med jødene opp gjennom historien.

Tenk at da vi fikk grunnloven for 200 år her på berget,  der sto det at det ikke var lov for jøder og bosette seg i Norge."Jødeparagrafen". Dengang skulle de ikke ha opprørske og bedragerske mennesker boende her, ingen adgang og nulltoleranse for jøder til landet. Hm..    dette har vi feiret!
Det var først i 1851 ved hjelp av Henrik Wergeland at jødeparagrafen ble opphevet. Så feks i 1890 var det 214 registrerte jøder her i landet.

Fra boka, noen glimt:
Bentzel Katskel bor og jobber som landarbeider i Litauen. Han er jøde og progressiv sosialist og politiske uenig i hva som skjer der, han vil styrte Nikolay 11 og støtter det jødiske sosialpartiet som ble stiftet i Vilnius 1897. Dette ble farlig og han måtte rømme fra sin nygifte kone Sara Bertha Braude.
Han ville helst reist til USA, med der kostet det 30dollar å komme inn, og det hadde han ikke. Han ankommer Kristiania 3mars 1911, hvor han meldte seg for fremmedpolitiet i Kristiania. Han får bli og var statsløs, mistenkelig omreisende og venstrevridd.

Sara kom etter og de tok hennes etternavn Braude, fordi det var lettere å si og passet bedre i Norge.
Bentzel var omreisendeselger i Elverumsområdet i starten? men bodde i Kristiania på Grunerløkka, der det etterhvert ble flere jøder som bodde. Sara var en lærd jente som både kunne lese og skrive, hun var svært troende og opptatt av å holde de jødiske tradisjonelle i hevd. Hun kunne jiddisk, hebraisk, russisk og etterhvert norsk. Hun sydde sengetøy og fødte etterhvert fire barn på de 25kvadratmeterne de bodde på, i Øvre gate på Grunerløkka i Oslo.
Bilde av familien på forsiden av boka er familien Braude, tatt i ca 1913, med datteren Helene Dora på fanget. De fikk tre sønner til,  Isak, Charles og Harry.

Vi følger familien gjennom boka og hører hvordan de klarte seg og hvordan de levde. Helene, eldste datteren hadde flyktet til Stockholm med mannen sin før krigen og overlevde. Det var bare Charles som overlevde av guttene, for han var gift med en norsk kvinne Ragnhild og slapp derfor å stige ombord på troppetransportskipet "Donau" den 26 november 1942. Da alle jøder i sør Norge ble hentet tidlig om morgenen. Dette gjaldt også de som hadde kommet til Norge via Nansenhjelpen, via bekjente slik Ruth Maier kom til Norge.

Charles overlevde  etter to og et halv år i fangeleieren Berg, ved Tønsberg og ble kjørt til Sverige med de hvite bussene 2. mai 45. Kona Ragnhild hadde funnet en annen, så det ble slutt. Litt av en skjebne, tenk hadde han ikke vært gift.... Han giftet seg to ganger til og fikk tre barn, men han var sterkt preget av hva han hadde opplevd under krigen, han var Norges beste bokser en periode.

Forferdelig historie om Stian Bech jr, som egentlig var en drittsekk fra han var ung og bedro faren. Hvordan han kom seg til Østfronten er utrolig og luringen vokste i gradene, han bedro og ranet jødene og han og familien var en av de som bare flyttet inn i en fullt møblert leilighet etter at jødene var sendt vekk. Wagner  som var gestaposjef fortelles det mye om også, for å sette et ansikt på gjerningsmennene som sto bak. Spennende!

Nå har jeg nylig lest boka til: Ida Jackson  "Morfar, Hitler og jeg", hvor vi hører mye om Østfronten. I denne boka får man virkelig se alle de grusomme tallene og tankene bak hele operasjon til Hitler. Fantastisk bra forklart og klart definert handlingsforløp.

Det er så mye denne boka omhandler så jeg sier, LES den selv.
Jeg kommer til å bruke den som en viktig oppslagsbok.
Fantastisk bra jobbet Marte!

GRATULERE MED BRAGEPRISEN 2014, saksprosa

Takk for lesereksemplar, Gyldendal

Boka kom ut i 2014, har 277 sider + kilder
Utkom på Gyldendal høsten 2014


6 kommentarer:

 1. Herlig omtale, jeg er så glad du også har lest den. Skal si vi er inne i en stim av bøker om 2.verdenskrig. Jeg har også lest Morfar, Hitler og jeg, så dette ble to bøker som forsterket hverandre på en herlig skremmende måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er enig at de bøkene utfyller hverandre på en fin måte, m en det har blitt mye 2,verdenskrig nå.

   Slett
 2. Så bra omtale.:) Må nok lese denne etterhvert..

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er jo ingen roman, men saksprosa og en viktig og utfyllende sådan. En bok som er fin å ha i bokhylla som opplagsverk, med all den skremmende faktaen som kommer frem der.

   Slett
  2. Ja, jeg vet det. Leste Morfar, Hitler og jeg som jeg likte veldig godt. Men jeg må porsjonere ut bøker om krigen, da det fort blir for mektig for meg..

   Slett
 3. Hei!
  Jeg holdt på å skrive en kommentar til deg i går, men så skjedde noe før jeg fikk sendt den. Sånn er det av og til :)

  Du trekker fram så mange gode bøker. Denne er viktig! Den står på ønskelista mi til jul. Leste om den på facebook også, noen mente vi plikter å lese den.
  Får jeg den ikke til jul, går jeg og kjøper den sjøl!
  Jeg elsker å få bøker til jul og har en lang liste med gode bøker jeg ønsker meg.
  Men noen er viktigere enn andre!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!