tirsdag 29. desember 2015

Clement Jennifer " En bønn for de bortførte"En viktig og skremmende bok om folks og spesielt jentenes liv i Mexico.

Hovedperson er ungjenta Ladydi Garcia Martínez. Litt komisk at hun er oppkalt etter Lady Diana, men det skjønner man etterhver at det er ikke en hyllest til henne, men det er ironisk om menn sine begjær til vakre kvinner. 

Vi er i nord Mexico i Guerrero ikke så langt fra grensen til USA, dit alle menn ønsker å dra for å finne lykken. Kvinnene blir boende alene igjen på den fattige landsbygda og må klare seg med småjobber og lever fattig. Det er Ladydi som er jeg stemmen i boka og forteller om fattigdommen, pappaer som drar avgårde og sier de skal komme hjem med penger. Det eneste moren til Ladydi fikk var en parabolantenne slik at hun kunne se på tv. Faren til Ladydi var en svært utro far og kom ikke tilbake, men fikk seg familie i USA og ikke nok med det, han bedro også morens venninner. 

Dette er narkotika område og det sprøytes med giftstoffer over opiumsplantasjene som også treffer deres hjem og skoleveg. Men, det farligste er narkotikakartellene som kommer og raider området for ungjenter. De kommer i store SUVer og kidnappper ungjentene som blir misbrukt, solgt og er bruksgjenstander for dem. Mødrene har instruert jentene til hva de skal gjøre når de hører motordur og det er at de skal gjemme seg i groper i bakken som dekkes seg til. Ladydi gikk stort sett kledd som gutt og moren kalte henne Boy.

Mike er en unggutt fra hjemstedet til Ladydi, han hjelper henne med å få seg jobb i byen. Han kommer i flott bil og henter henne. På vegen er han innom et sted og der skjer det saker og ting, men han kjører henne til stedet hun skal jobbe. En kort og lykkelig tid.....sier ikke mer om det her.

Ladydi havner i fengel og der får vi også andre historier om hvordan kvinner har det, feks i historien fra Luna som kommer Guatemala, fryktelig. Hun føler seg trygg i kvinnefengselet, tross alt.

Boka er skrevet som en roman, men bygger på mange virkelige hendelser og har rot i virkeligheten. Forfatteren sier i etterordet at hun har brukt ti år på å lytte til kvinner som har vært utsatt for volden, norkotikahandelen og kulturen i Mexico. Som hun sier:  kvinner kan selges mange ganger, mens narkotika kan bare selges en gang. I santa Martha Acatitla fengselet har hun snakket med mange kvinner som har fortalt henne sine historier og det er noe av det boka bygger på.

En enormt emosjonell og godt skrevet bok.  En bok jeg anbefaler på det varmeste, den er så bra!
Jeg leste den stort sett i ett for jeg karte ikke å legge den fra meg.

Boka utkom i Mexico i 2013 og på norsk i 2015
oversatt avMerete Alfsen og er totalt på 222 sider
Lånt på biblioteket


Andre som har skrevet om boka er Rose-Marie

2 kommentarer:

  1. Denne må jeg lese.. Har tenkt det før, men glemt det. Takk for påminnelsen:)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!