lørdag 26. desember 2015

Meisser Susan "Hemmeligheter fra et levd liv"


To søstre som kommer bort fra hverandre under bombingen av London, drømmene og alle hemmelighetene!

Vi er i London i 1940, der 15 år gamle Emmy bor sammen med sin mor og halvsøsteren Julia på 7 år. Det er vanskelig for barna i London da det stadig bombes der.  Det blir  satt iverk flytting av Londonbarna, noe myndighetene krever og de blir  sendt ut på landet til ukjente familier. Emmy har ikke lyst til dette å bli forflyttet så hun klarer en gang å lure seg unna. Hun er så opptatt av å få jobbe i en brude-butikk, for hun drømmer om å bli designer og å kunne sy de lekreste kjoler.

Tyskerne er ved å bombe London sønder og sammen, så de to søstrene må tilslutt dra avsted. De kommer til to litt eldre barnløse søstre som tar godt imot dem. Men, Emmy må inn til London for å vise frem skissene sine og en natt rømmer de sin veg og drar tilbake til London. Julia skulle egentlig ikke være med, men Julia tvinger seg til å blir med. Emmy drar til det avtalte møtet og Julia er hjemme i morens leilighet og da er det mye bombing. Der skjer det at de to søstrene  kommer de fra hverandre siden boligstrøket ble bombadert.
Hvor ble Julia av? Størsteparten av boka er leting etter Julia, der Emmy gjør en kjempeinnsats for å redde barn og forelsker seg i en amerikaner osv ......

Ganske bra skildringer fra Blitzen i London, troverdige og fengslende fortalt. Gode beskrivelser av uhyggen og hva folk tenkte og hvordan de handlet i en slik krisesituasjon. Person, miljø og stillinger er ypperlig beskrevet. Men, strorryen ellers er veldig klisjé og ukeblad aktig fortalt. Mange ting ble repetert til det kjedsommelige og litt klisjé hendelser og beslutninger taes underveis. Hvorfor ble hun ikke designer lurer jeg på?
Siste delen var gøøøøør kjedelig og kunne vært kuttet ned betraktelig. Alt dette hemmelighets greiene kunne vært kuttet ned på, og storryen hadde holdt seg bedre på det. En litt for happy ending, med at Emmy arvet osv syns jeg ble litt for mye av det gode. Historien som hemmeligholdes for familien er også litt på kanten, hvorfor i alle dager skulle det være nødvendig?

Dette ble en bok jeg leste på veg til Malta, med langt flystopp så derfor var den grei nok, men ingen høydare! Tror egentlig jeg hadde litt andre forventninger til boka, slik er det noen ganger.

Andre som har lest boka, Tine

Utgitt på Tigerforlaget, takk for lese eksemplar.
utkom 2015
413 sider

2 kommentarer:

  1. Flott omtale Ingun, ser at vi er ganske så enig om denne her :)

    SvarSlett
  2. Du leser og leser! Jeg har begynt på en ny bok i dag - Livet i Catfish Alley av Lynne Bryant. Den virker lovende! V i feiret jul i Åsgårdstrand, og kom hjem i går. Ta en titt på de fargesprakende himlene på min blogg. Nesten overnaturlig!En god romjul ønskes deg og dine av Tove.

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!