fredag 11. desember 2015

Dahl Kjell Ola "Kureren"En krim-roman fra meg, det er sjelden!

Denne gangen var det coveret og det som sto bakpå som inspirerte meg til å ta med meg denne hjem fra biblioteket, for det var mer historien jeg var interessert i og dette er en bok i grenseland mellom historisk fortelling fra krigen og en krimroman.

Handlingen starter i 1942, da Ester ser sin far bli arrestert. De var en jødisk familie og faren ble anholde i sin urmakerbutikk på kirkeristen, Oslo. Ester vet ikke helt hvor hun skal gjøre av seg etter dette, for hjem kan hun ikke dra. Hun drar til Åse ei barndomsvenninne og overnatter der. Åse har et spebarn og bor sammen med barnefaren Gerhard. De krangler og er uenige i noe hele kvelden, men  Ester får ikke tak hva de krangler om. Ester velger å flykte til Sverige da hun er nær ved å bli tatt, da hun skal overlevere en koffert med aviser på Valkyrien stasjon,.Oy!, det var like før!

Åse blir funnet drept naken i leiligheten og Gerhard, motstandsmannen må stikker  til Sverige, for han føler at han er skyldig. Der møter Ester og Gerhard igjen, han drikker som en svamp og er ute av seg, men klarer å holde seg på skjulestedet. Han isenesetter en brann hvor han vistnok omkommer i -43. Men, i 1967, som er 25 år etter at han forsvant dukker han opp igjen i Oslo. Han vil treffe igjen sin datter. Hva driver han med på kirkegården på natterstid?......spennende! 

Datteren er adoptert bort til Åse sin gamle venne Roar og kona Grete. Noe Gerhard misliker veldig, for han vil at Roar skal være den som tok livet av Åse, for han er sjalu på han. Sverre, er en mann som har en finger med i alt og han blir truet på livet av Gerhard. Hvardan har det seg at Åse og Gerhards datter har på seg armbåndet som har tilhørt Ester sin foreldre?.......les og finn ut av det selv.

 Her er det mange krigsmareritter, ungsdoms møter og skildringer fra dengang under krigen og 1967 tiden er også veldig flott beskrevet. Fortidens handlinger, reaksjoner og syn blir krimdelen sin fremdriften i fortellingen. Spennende og flott komponert historie, med god link til hva som skjedde.
....
Ester som var kurer under krigen har bodd mange år i Israel og vært tilknyttet etterretningstjenesten etter krigens slutt. Hun får brukt for sin list og sitt nettverk her, ......mer røper jeg ikke

Rent historisk er den godt bygd opp synes jeg, med den skiftende fortellingen mellom 1942 og 1967 er det veldig spennende. Veldig bra tidsmessige skildringer og flotte beskrivelser av Oslo. Jeg har lest så mage bøker fra denne perioden i de siste årene, så nå har jeg den litt under huden. Mange fascinerende scener og fine reportasjesituasjoner både fra Oslo og Stockholm, den blir ikke kjedelig på noen tidspunkt

Litt morsomt at Ester bor i krysset Eckebergsgate, Thomas Heftyes gate for der bodde jeg faktisk i 1974- 75, min første hybel. 

Absolutt en morsom bok som har veldig gode referanser til alt hva som skjedde under krigen og dette er flettet inn på en flott måte. Det skjer masse spennende i boka!
Anbefaler også denne til de som ikke er glad i krim, for rammen og historien er så bra!


Lest av Kirsti Grundvig som leser litt sakte syns jeg.
Spilletid er 11timer og 5min
Utgitt på Lydbokforlaget i 2015

HURRA! 
BRAGEPRISEN FOR 2015 gikk til denne boka.
"En historisk krim av høy kvalitet"; sier juryen!
GRATULERER!
Februar 2016: Riverton Prisen gikk til denne boka
Gratulerer!

2 kommentarer:

  1. Høres ut som en spennende bok, selv om jeg i utgangspunktet syns det har vært nok bøker om andre verdenskrig nå. Det pågår kriger rundt i verden hele tiden, men kanskje vi må få avstand for å bearbeide det skikkelig.
    Jeg har bøker på ønskelisten til jul, og mange av dem har jeg funnet på bloggen din :) Tusen takk for mange gode tips! Adventsklem fra Jorun

    SvarSlett
  2. Jeg er litt enig med KKvinneblogger. Det er nok om krig!
    Men jeg elsker krim hvis den er godt skrevet. Så der er vi ulike. Gleder meg til julen, da jeg får litt tid til å lese. Nå er det umulig. Hilsen fra Tove

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!