tirsdag 29. mars 2016

Kinnunen Tommi "Der fire veier møtes"En familie roman fra Nord Finland skildres med sjelden innlevelse og herlig fortellerglede!

Maria er kvinnen som starter denne slektsromanen og den handler om henne og hennes etterkommere, deres liv fra 1895- 1996 i fra  Norra Österbotten i Finland.  Maria gikk på skole i Helsinki og avla Jordmorløftet i 1890, så dro hun til hjemtraktene for å praktisere som jordmor.

Maria, jordmor dra avsted til nærmeste store kjøpstad Uleåborg fem år etter, der hun har bestilt som seg sykkel så hun kan komme seg rundt til de fødende i området på en rask, effektiv og selvstendig måte.
Hun merker på vegen hjem at hun er så kvalm og det er sikkert 20 mil igjen før hun er hjemme. Da går det opp for henne at hun er gravid, med apotekeren som far. Hun vrenger av seg korsettet og gir full pedalgass og kommer seg hjem.  Maria er en selvstendig, frimodig, sterk og en egenrådig kvinne som mange baksnakker, spesielt fordi hun får dette barnet, Lahja uten å være gift og uten å si hvem faren er.

Lahja vokser opp med sin mor og som jobben jordmor  innebærer er hun stadig på farten og må dra avsted for å hjelpe til under fødsler rundt om på landsbygda, hun er mye alene. Maria bygger på huset sitt så det blir lenger og lenger og flottere for hver utbygging. En dag skjønner hun at Lahja, datteren er gravid. Faren til barnet er forsvunnet, men hvor har han tatt vegen?
Lahja skal ikke bli som sin mor så hun overlater datteren Anna til sin mor og drar avsted  får å få seg jobb, praktikantjobb i foto.
Onni en kjekk staselig ung mann, kommer en dag for å hente noen bilder av seg selv, dette blir kjærlighet. Lahja utdanner seg som fotograf og de gifter seg i 1933. Onni er en stolt mann og aksepterer Anna som sin datter. "Onni er en flott, god mann, han slo ikke og drakk lite", sier hun . De får to barn sammen Helena og Johannes.

Under krigen i 1944 må de evakuere og forlate alt de har. Hva skal de ha med? Usikkerheten om de noen gang kommer tilbake.  Onni er ute i fronten, i seks år er han vekk(men ikke så langt unna, så han er hjemom). Det er et trist syn som møter de når de kommer tilbake, det er bare pipene som står igjen.  De bygger jordgamme og bor der mens Onni bygger et stort nytt hus til dem.

Tause vendte mennene hjem fra fronten og alt de hadde opplevd. Livet blir ikke som før, Onni har ingen kjærlighet for Lahja mer, hun prøver så godt hun kan og komme innpå mannen sin men, han er bare avvisende. Etterhvert i boka skjønner vi hvorfor..... røper ikke alle detaljer.

De bor i det store huset og Onni er fantastisk med barna, han finner på mye sammen med dem. Lahja blir en sur kjerring og ungene sine var hun ikke opptatt av. Onni bodde på salen, Lahja i den andre enden av huset og barna i mellom. Maria i første 1etg.  "Alle bodde bak en lukket dør, som fanger bak sine ulåste dører".

Johannes gifter seg med Kaarina, hun prøver å komme til bunns i fam.hva er feil? Lahja er herskesyk, skremmende og sint på barnebarna  og alle.  Onni bygget et vakker hus og laget flotte møbler, etterpå bygget han hytte og var en driftig mann. Lahja var ikke med i deres liv, hun hadde fotografjobben og butikken. En kvinne som ikke får noe kjærlighet. Hun sa De til Kaarina selv om de bodde under samme tak i 40år, da er det ikke mye nærhet.

Det er først etter at Lahja død i 1996 at Kaarina finner ut av fortielsen, skammen og alt det usakte og løgnene i familien. Alle de tomme fraser og rom man bygger rundt seg for å vise hvem man er for naboer, venner og familie og ikke minst drømmene om hvordan det gode liv kan være, alle løgnene. Hva gjør vi sammen med barna og familien og hvordan oppfører vi oss...

Boka fortelles gjennom fire personer, hver av dem forteller ganske kronologisk sin historie, så det er ingen vanskeligheter ved å følge denne fascinerende historien. Den er språklig vakker, rå og rett frem. Den skildrer flotte natur scener og kulturhistoriske trender og stiler fra de ulike tidsperioder.

Det er en bok som rører deg langt inne i sjelen, etter at man har lest den.
Anbefales som en veldig flott lydbok
Lest av Ingrid Vollan, veldig bra oppleser!

Takk for lytteeksemplar fra Lydbokforlaget
Produsert av: LBF
Først utgitt: 10.03.2016
Originaltittel: Neljäntienristeys
Spilletid: 07:32:15
Antall CDer: 6
ISBN CD: 9788242172044
ISBN Lydfil: 9788242163424
Målform: Bokmål
Oversetter: Turid Farbregd
Sjanger: Roman


Andre som har lest og bokomtalt er Rose -Marie og Tine

2 kommentarer:

  1. Kjempefin omtale, så gøy at vi likte den godt begge to. Er så enig med deg at Ingrid Vollan er en glimrende innleser!

    SvarSlett
    Svar
    1. Innholdet i boka er kjempebra og i natt husket jeg plutselig bussturen jeg tok fra Kautokeino (jeg hadde jobbet i sølvsmia til Juls, den sommere -73) og gjennom hele nord Finland. Buss byttet i Rovanjemi og videre mot Østerbotten. Det er akkurat der handlinge kommer fra og jeg husker at det var så gammeldags der, litt femtitalls på alt, hus, klær. folk osv. så endret det seg velig ifra Uleåborg til Åbo, der var det mye mer moderne. Merkelig med drømmer

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!