lørdag 26. mars 2016

Ferrante Elena "Dei som flyktar og dei som blir"


Et imponerende tidsbilde av 60-70 årene i Italia!

Napoli i 1960-70 årene med klassekamp, kvinnekamp, faschistene, fattigdommen og streben etter det ful kommene og vennskap

Det er historien om to jenter Lila og Elena, de vokser opp i fattigstrøket i Napoli i første boka. Den heter "Mi brillante venninne".
Den andre er ungdomstid, kjærlighet og ekteskap, den heter "Historia om det nye namnet".

Og nå har vi altså kommet til bok tre i serien, og livet deres følges kronologisk i tid. Lila og Elena som er født i 1944 er i  slutten av boka blitt voksene damer på noen og 30 år. I denne boka skildres livet i Firenze og Napoli i 1960-70 årene med klassekamp, kvinnekamp, fascisme, fattigdommen og streben etter den  fulkommene kjærligheten og lykken i livet. Men, boka åpner svært dramatisk, som er en fint frem peke på hvilken tidsskille og utvikling Italia er inne i, før vi kastes tilbake til 1960-70 tallet der resten av handlingen er fortalt fra.

Elena har gått på underversitete i Pisa gratis og der har hun truffet sin medstudent  Pietro Airota og forlovet seg med han. Pietro kommer fra velstående familie, hvor faren hans er en berømt professor i gresk litteratur og moren, Adele som har et bredt kontaktnett. Dette åpner mange dører for Elena og hun får god kontakt med Adele og forteller at hun skriver.

Debutromanen til Elena blir en braksuksess og hun får flotte avisoppslag i landets aviser og reiser rundt og promoterer boka. Romanen blir oversatt til mange språk, men blir ingen storselger  Det er handlingen fra en seksuell hendelse på en strand som er den oppsiktsvekkende handlingen for Italienske lesere. Avisen i Roma  skriver "Kvinner er i ferd med å miste alle hemninger, det er nok å lese den obskjønne romanen til Elena Greco for å skjønne det". Dette gir vann på mølla og alle leser boka, men Lila vil ikke si noe  om den.
Historien handler naturligvis om Elena som blir forfatter, alle kravene som settes mot henne for å skrive bok nr to og de voldsomme omveltningemne i Italia.

Elena skal gifte seg og Pietro kommer til Napoli for å be om hennes hånd.  Hans fremtidige svigerforeldre, som har levd under helt andre sosiale forhold er skeptiske  til Pietro, det er herlige sceneskildringer av morens forakt og farens sosial forlegenhet ovenfor han og barna som kniser. Men, moren kapitulerer alle sine fordommer mot Pietro og ser opp til han som kan så mye om hennes Napoli, han imponerer henne.

Elena gifter seg og de får to barn. En dag den 9. mars 1976, sier Pietro at han skal ta med  hjem en kollega/bekjent han har truffet, dette er som et sjokk for Elena som kjenner han godt og dette endrer livet hennes totalt....... mer røper jeg ikke.
Så nå ser jeg frem til siste boka kommer og jeg gleder meg til den allerede.... så spennende!

Lila har gått fra mannen Stefano og bor sammen med Enzo og de har blitt opptatt av politikk og folks rettigheter i samfunnet. Mafiaen herjer og det ender med politisk terror og vold, både kommunisme, fascisme  og den feministiske oppvåkningen av kvinnekampen er sterk. Lila og Enzo er politisk opptatt av dette og engasjere seg voldsomt. Men, man vet aldri hvor man har Lila for hun skifter meninger og sier mye. Vi hører mye om henne og vennene i Napoli hvordan det går med de og hvor de står politisk.

Lila og Enso klatrer sosialt, ved at begge får jobb på IBM og leilighet, men hvorfor må Elena passe sønnen til Lila over lengre perioder? Hva er hun egentlig involvert i?
Både Lila og Elena roter seg inn i Mafiaens nett og det er så mye spennende som skjer...Kan ikke si mer...
Denne boka dekker så utrolig mye. Fra elskov, til oppvask og småbarnsslit til politikk, med link til Bader Mainhof og drap og Italiens amor på det mest eksteme... ...

Jeg blir helt hekta og ganske kjedelig å være sammen med under lyttingen til denne lydboka, for jeg lever meg helt inn i storryen og er "liksom" i Italia.
Anbefales på det varmeste, dette er kulturhistorie fra Italia, fengende og utrolig bra!

Lest fantastisk nydelig av Silje Breivik, på nynorsk. Hun leser så utrolig bra, rolig, tydelig og vakker dialekt!

Takk for lytteeksemplar fra Lydbokforlaget

Først utgitt: 08.03.2016
Originaltittel: Storia di chi fugge e di chi resta
Spilletid: 15:20:37
Antall CDer: 12
ISBN CD: 9788242171993
ISBN Lydfil: 9788242163363
Målform: Nynorsk
Oversetter: Kristin Sørsdal
Sjanger: Roman


Hør interjuet med Kristin Sørdal, oversetteren av bøkene:
http://www.nrk.no/kultur/xl/i-elena-ferrantes-fotspor-i-napoli-1.12817578

Andre som har lest boka er Tine
Dette er den tredje boka i Napoli-kvartetten, de to andre bøkene finner du Her.

2 kommentarer:

  1. Å, er neste bok kommet, fantastisk. Du har fått meg til å lese de to første så nå får jeg anskaffe meg denne. Fortsatt fin påske fra Kari.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har du noe å glede deg til! Jeg likte den kjempegodt!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!