mandag 21. mars 2016

Irving John "Mysterieavenyen"Hva er drømmerier, fantasi og hva er de virkelige opplevelsene i ens liv?

Juan Diego vokste opp i Mexico, i fattigdom. Nå har han blitt en voksen mann, en populær forfatter og lærere bosatt i USA, han skal fly til Filippinene. Det er hans tidligere elev Clark, som  har ordnet med reisen og de skal møtes i Manila. Men, reisen tar lang tid pga av dårlig vær og han treffer to damer som hjelper han. Medisinene hans ligger i bagasjen så de må han unnvære og da skjer det noe uventet med kroppen hans. Alle minnene fra dengang han vokste opp i Mexico på -70 tallet kommer tilbake som sprelske historier, eller er det bare drømmene og minnene fra den gang?

Historien hopper mellom den eldre og den unge Juan Diego sitt liv fra søppeldynga og livet der i litt søramerikansk fargerik fortellerstil, med underlige ting som skjer.  I byen Oxocca i Mexico, ved søppeldynga bor Juan Diego, - leseren blir han kalt, der bor han sammen med søsteren Lupe. Mor, Esperanta vasker på misjonsstasjonen og er prostituert på kveldstid, men barna derimot bor trygt hos søppelsjefen som tror, han ikke er deres far.

Juan Diego er 14 år og leser alle slags bøker som han plukker på dynga, han har lært seg selv å lese og leser både spanske og engelske bøker uten noen form for opplæring. Søsteren Lupe, er ei jente på 13 år, hun snakker et merkelig språk og hun leser tankene til folk. Det er bare broren som kan tolke hva hun sier. De flytter inn i barnehjemmet for bortkommende barn da Juan Diego blir skadet. Sirkuset trekker til seg søsknene og Lupe er litt for modig i sin omgang med Hombre....."Vi er de mirakeløse", sier hun. Dette må du lese selv for å finne ut av om det var slik det gikk...sier ikke mer.

Den eldre Juan Diego er på reis og når tablettene for den hjertesyke mannen er i kofferten og han begynner å ta betablokkene i tilfeldige doser sammen med Viagra i ulike porsjoner, settes fantasien i sving. Ja, hva er egentlig sant, hva er virkelighet og hva er fantasi, hvor går grensen mellom dette?
Han opplever og ser på livet som i en revy fra barndommen, med mange merkelige personligheter, alt fra transvestitter, hippier, presteskap og nonner osv som er med fra barndommens hukommelse og opplevelser.

Men, det livet han levde som voksen person kunne ha sett svært anderledes ut om turde det. Hans seksuelle liv som kunne ha vært totalt anderledes beskrives og dette flettes inn i historien med folk han treffer på sin veg.....

Jeg syns at den var til tider veldig bra, med fargerike historiene fra Mexico. Da stokoste jeg meg og så for meg senarier som var svært så burleske. Hva han opplevde og oppveksten med sine adoptivforeldre som ikke var helt A4, men som han forgudet. Hans persongalleri er svært spesielt.
Mens andre ganger var den dødskjedelig og repeterende opp mot litt masete med omtale av folk osv....
Ok, ikke en helt optimal opplevelse til Irving og være, slik som i hans forrige bok leg leste.

Lest av Kyrre Haugen Bakke

Først utgitt: 29.01.2016 på lydbokforlaget
Spilletid: 20:09:14
Antall CDer: 16
ISBN Lydfil: 9788242163301
Målform: Bokmål
Oversetter: Halvor Kristiansen
Sjanger: Roman

Lånt på biblioteket


Andre som har lest boka er Tine

4 kommentarer:

 1. Håper det går fint med benet, og at du også får vært ute - kanskje på ski?! Ikke bare lese. Jeg gjør begge deler. Nå er jeg raskt på biblioteket. Fortsatt god påske ønskes av Tove

  SvarSlett
 2. Jeg hører lydbøker og jobber mot ny utstilling, noe jeg storkoser meg med i påskeferien. Jeg skal på ski i morgen og håper at det går fint,kneet er ganske ok.
  Skal ha utstilling til høsten på Norsk Skogmuseum i Elverum, så det er bare å henge i stroppen. I dag har jeg kost meg i flere timer ute i sola, herlig!
  Fortsatt god påskeferie til deg!

  SvarSlett
 3. Denne tror jeg ikke jeg skal høre, men ha en fortsatt fin påske!
  Klem fra Kari

  SvarSlett
 4. Denne har jeg også lest, og likt. Tror jeg likte den bedre enn deg, men er enig i at de to forskjellige historiene ikke fenget like mye gjennom hele boken.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!