mandag 31. oktober 2016

McCullers Carson "Hjertet er en ensom jeger"


Dette er en utrolig god bok om livet og menneskene på 30 tallet, fra Sørstaten

Denne boka kom ut i 1940 og ble skrevet av en 23år gamle forfattere. Hun skriver om livet, menneskene, fattigdommen, raseskille og mye mer. Bakteppet er naturlige skildret om dagligdagse hendinger om livet i byen, hva som skjedde og holdinger folk hadde den gang på slutten av de harde tretti årene i USA.

Om boka: 
John Singer er en sentral person i boka, han er døvstum og levde i 10 år sammen med sin venn grekeren Antonapolus. Han ble syk og endret seg totalt og kommer på asyl. Singer betrakter han som sin eneste venn og lever for de gangene han kan reise og besøke han. Singer er en spesiell mann som man blir fascinert over. Han er en god lytter, vil jeg si (leser på munnen) og folk åpner seg for han og han sitter rolig å lytter og endrer deres ensomme liv på en uventet måte.

Mick Kelly er også en sentral person, hun er en 12år gammel jente som passer på sine småsøsken og drømmer, hun vil bli noe stort og har store planer for livet sitt. hennes drømmer om musikk og hun vil så gjerne spille piano.  Men det har de ikke råd til, for far kan ikke være bygningsarbeider mer etter at han falt ned, og de må brødfø seg på annet vis. Fam Kelly har et hus og der bor det 14 personer, der iblant leier Singer et rom der og det er flere leieboere i det store huset.

Porce er jenta  som jobber på kjøkkenet hos familien Kelly og hun har en far som utdannet seg som lege, det var svært uvanlig den gang i sørstatene at svarte mennesker tok slik utdannelse. De hvite aksepterte ikke han på lik linje som en hvit og han er en en hard borgerrettighetsforkjemper noe han får lide for mange ganger.
Faren ble forlatt av kona og alle de fire barne for mange år siden, men datteren Porce tar seg av han og besøker han som voksen. Hun vil så gjerne holde familien samlet og at alle skal være gode venner, men det er ikke alltid så greit.

Døvstumme Singer er hver dag og spiser tre måltider på Kafe New York  som drives av Biff Brannon. Han har nattåpent og mange mennesker og skjebner kommer og går der. Biff er en anderledes mann, som liker anderledes og spesielle mennesker for han er ganske spesiell selv også....
På kafeen kommer fylliken og leve mannen Jack som rømte hjemme fra allerede som 10åring. Singer blir som en støtte for han, ved å lytte og hjelpe han på beina igjen.

Historien vekket meg og den kunne vært dobbet så lang, for jeg ble så glad i menneskene i boka. Jeg kunne fortalt så mye, men jeg vil ikke røpe for mye av handlingen heller

Hva jeg synes: LES DEN, det vil du ikke angre på!

Jeg likte denne boka kjempegodt og den er full av så mange flotte, triste og beskrivende historier. Forfatteren som utgav denne boka viser et menneskesyn og en menneskekjennskap som er ufattelig og treffer en midt i hjertet, med særlig med tanke på hvor ung hun var selv når boka ble utgitt. Den er så fri og modent fortalt.

Til mer man tenker på boka, desto flere fasetter finner man at hun har beskrevet. Den handler ikke bare om fattigdom og slit, men om følelsene til menneskene. Vi er ikke like og vi skjønner at folk blir ulike utifra opplevelser, seksuelle legning, politiske meninger, raseskille og outsidere av andre grunner selv om man er hvit i sørstatene.

Fantastisk at slike klassiske bøker blir løftet frem nå, slik at vi kan kose oss med dem. På lik linje med bøkene til f.eks: Lee Harper "Skyt ikke en sangfugl" og John Williams "Stoner".
Boka er filmatisert i 1968 med  Originaltittel: The Heart is a Lonely Hunter

Nydelig lest av Bodil Vidnes-Kopperud

Produsert av: LBF  LYDBOKFORLAGET  Takk for lytte eksemplar
Først utgitt: 20.10.2016
Originaltittel: The Heart is a Lonely Hunter
Spilletid: 12:10:21
ISBN Lydfil: 9788242163943
Målform: Bokmål
Oversetter: Ragnhild Eikli
Sjanger: Roman


Andre som har blogget om den er Tine

Carson McCullers (født 1917 i Georgia, død 1967 i New York), skrev romaner, noveller og to skuespill, i tillegg til essays og noe poesi.

6 kommentarer:

 1. Denne må jeg få lest etterhvert.:)

  SvarSlett
 2. Bodil er en av mine favorittinnlesere, så hadde jeg ikke fått boken, hadde jeg nok villet hørt denne. Er så glad for at du likte den like godt som meg, takk for link Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig hun leser veldig bra. Tror jeg må se å få lånt meg filmen også, selv om den er fra 1968.

   Slett
 3. Jeg har nettopp lest en bok av Jeannette Walls - Sølvstjernen - som også er fra USA, antagelig på nogenlunde samme tid. Veldig bra.
  Nå har jeg lånt Krystallslottet av samme forfatter. Den er oversatt til 22 språk, og har ligget på New York Time's bestselgerliste i fire år. Du har kanskje lest den, boken utkom i 2005. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg har ikke det. Nå må jeg fordype meg i litt norsk 2016 litteratur ser jeg.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!