lørdag 22. oktober 2016

Kjølstadmyr, Inger Marie & Torseter, Øyvind "Fuglefrakken"En gammel sann historie om en litt gal skredder  er utgitt som barnebok...

Boka bygger på en sann historie om skredderen Franz Reichelt (Se mer om han nederst) som levde i Paris til 1912. Her blir fortellingen om da han skulle fly fortalt på en morsom måte, ved at en ung gutt skal til frisøren og klippe seg. Han ser et bilde på veggen av en merkelig mann når han sitter i friørstolen og han spør hvem den mannen er og frisøren forteller historien som vi så får høre:

Det er historien om Skredderen Pierre, han var en populær skredder og hadde til tider veldig mye å gjøre. Noen ganger var det ikke så travelt at det var lang kø utenfor butikken hans, men på stille dager dagdrømte han om å fly. Det måtte jo være mulig å fly bare man sydde en frakk med vinger, mente han.  Pierre, gjør alvor av tankene og stenger seg inne for å syr en fuglefrakk.

Hans venn, frisøren Francois stod ved hans side og de sa farvel til hverandre på trinn 1665 i Eiffeltårnet. 
Det gikk som det måtte gå. Pierre hadde ringt og vaslet avisene, så de var der og dokumenterte.

 Historien  fortelles med en svært enkel tekst, så her er det tegneren Toseter som løfter boka skikkelig frem med sine fantastiske morsomme tegninger(utsnitt fra tegningene i boka). De er så beskrivende,  fantasifull og illustrative på en flott, enkel og lett forståelig måte.

 Alle bildene er fra boka!
Noe jeg virkelig syns var morsomt var hvordan frisøren i barneboka ufarlig gjorde skredderens dødsfall med å vise mange morsomme frisyrer som han fant på etter ulykken, så frisøren var flink til å markedsføre seg.

Det er så lite tekst og den er veldig tett opp til virkeligheten så det er tegningene som virkelig gjør denne boka flott.  Morsomt grep med å se bilder og lese fortellingen, som både har handling fra nåtid og fortid. Gutten som reflekterer over Pierre sitt hopp på en moderne måte osv.....

Det jeg syns mangler av tekst er en henvisning til at det er en sann historie og referere til hvem han var som gjorde dette. Det syns jeg burde vært nevnt i boka et eller annet sted.  Ellers likte jeg boka kjempegodt, særlig fordi jeg kjenner historien, var den morsom og lese.

Den passer kanskje ikke til de aller minste barna. Fint med harde permer, en godt innbundet bok som tåler litt. Det syns jeg er viktig.

Det var skredderen Franz Reichelt (1879 - 1912) som var besatt av denne tanken og til slutt, etter mange forsøk med dukker gjorde han dette hoppet selv. Det fins faktisk en video om hoppet på
You Tube: Klikk her så ser du hoppet fra 1912 

https://kleppanrova.blogspot.no/2017/02/ferrante-elena-svikne-dagar.html http://bloggurat.net/kart/registrere/3910/hamar">Hamar</a> på <a href="http://bloggurat.net/kart/">norske bloggkart</a>!

1 kommentar:

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!