fredag 7. oktober 2016

Jacobsen Alf R. "1945 HAT.HEVN. HÅP"


Jeg er glad jeg ikke opplevde krigen og det helvete, skjønner at de som opplevde den aldri glemmer...

Jacobsen skriver så godt at man blir helt fanget i istorien. Jeg leste Kongens Nei! av samme forfatter og ble skikkelig betatt av hans måte å formidle historien på. Her skildrer han vekselsvis hva som skjedde i Europa og hva som skjedde her hjemme i Norge, som er ganske så kronologisk fortalt.

Når man tror man vet alt hva som skjedde på slutten av krigen, kommer det iallefall for meg mye nytt fakta stoff som setter krigens siste dager i et nytt perspektiv.

Mange av de tyske nazistene søkte lykken i Norge etter Tyskland sitt fall. Vi får vite hvordan de som  hadde vært med i ugjerninger i andre land, hadde fått redselen i kroppen og skjønte hva konsekvensene ville bli. F.eks historien om Hølke  som var med om brant ned og bombet den vakre byen Rovanjemi i Finland sønder og sammen. Han sa "jeg drar aldri tilbake dit" for alt var planlagt. Han derfor til Norge og forsatte.

Hitler som feirer sin siste fødselsdag 22. april og skjønner at det brenner under beina på han. Han gifter seg den 28.april med sin kjære Eva Braun og de får 40 timer sammen som ektepar før de begår selvmord. 30 april -45. En av Eva sine siste uttalelser var "Stakkars Hitler, det er bedre at 10.000 mennesker dør, en at han dør". Vi kjenner jo videre historien om Fru Gøbels som gav sine 6 barn giftampuler osv.
Himmler som drømte om å overta, han skulle vist at hans masør Felix Kersten stod i ledtog sammen med Folke Bernadott og fikk de hvite bussen (røde kors) til mange konsentrasjonsleire og hentet ut fanger som ble kjørt til Sverige i beg. av mai.

De mange enkelthistoriene han referer til Eks: Dagny Loe fra Finmark og hennes fam og skjebne og alle de andres skjebne i Finmark

Det var mye fryktelig som skjedde i begunnelsen av maidagene. Friheten var på veg, men Norge skulle ikke oppgis uten kamp. De 7000 fangene som skulle fraktes fra Tyskland til Mysen  som ble bombet.... forferdelig.

Når freden kom til Norge. Teroven som tar sitt liv på Skagum og fem dager etter kom Kongen og fam. Jeg viste ikke at så mange tyskerne kledde seg ut og skaffet seg falske papirer. Alle kvinnene som hadde blitt kjent med tyske gutter "Tyskerjentene" og uroen som ulmet om hevn...mange fikk gjennomgå.

En fantastisk flott og informativ bok som anbefales på det varmeste om man er int. i historie. Her får man hele historien og alle drakampene på slutten av krigen. Mye av stoffet i boka er basert på ukjent og nylig frigitt stoff.


Produsert av: LB Lydbokforlaget,  lytte eksemplar
Først utgitt: 02.05.2016  Spilletid: 07:39:28
ISBN Lydfil: 9788242163493  Målform: Bokmål
Sjanger: Samfunn og historie

NB: nå har jeg lest så mange bøker fra krigen, så nå tror jeg at jeg må slutte med det snart. Klikker du her kan du se hvilken bøker jeg har lest som omhandler 2. verdenskrig.

Jacobsen kommer ut i 2017 med 1945-49 i serien
Han har også skrev boka "Kongens NEI"

Jeg har en bok " Broren til Hugo" som ligger halvlest, så den får bli den siste på ei stund ang. krigen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!