søndag 7. juni 2020

"Det var en gang en elv" av Diane Setterfield

En vakker fortelling fra fordum tid! 

Vi er Victoriatiden ved elven Themsen, der en fremmed mann med et barn i armene kommer inn på Vertshuset Svanen, en mørk vinterkveld. Barnet, ei lita jente ser ut som hun er død, men kommer seg på et mystisk vis. Hvem er hun og hvem er den sårede mannen som kommer med henne?
Fortellingen om disse to sprer seg fort og mange forviklinger oppstår. For det er flere som mener å vite hvem jenta er vil ha henne, dette blir litt av et mysterium etterhvert. Hvem eier henne?

Det foregår mye merkelige ting i fortellingen og den er ganske spennende for utrolige ting skjer på mystiske vis av både gode gjerninger og onde gjerninger. Dette handler om en god gammeldags historie fortelling og god fortellerkunsten med fine stemningsbilder. Vi blir kjent med flere av folkene på stedet, hører om fattige og rike, rasisme og ulik mennesker i det lille samfunnet. 

Hvor kommer den lille jenta fra, hvem er foreldrene?
Rita, sykepleieren syr sammen fotografen, det var han som kom med jenta.
Fotografen er en viktig person og gjør boken svært spesiell og magisk ved å fortelle om hvordan man tok bilder og foto tekniske operasjoner for å få frem bilder på papir i gamledager. Han kunne også lage illusjoner med lys, så folk ble skikkelig skremt. Godt formidlet!

Vi får høre om blomstrende kjærlighet som oppstår og om hvor hard liv mange lever. Boka er full av myter, eventyr, folketro, religion og vantro. Om de gode menneskene og om de som ikke kan reddes for de ser bare ondskapen, hevn og seg selv.

En vakker pedagogisk fortelling om livet ved elva som passer alle. Det ligger en del oppdragelse og et menneskesyn som handler om toleranse, om hva som er rett og hva som er galt.
Hvordan man så på folks og tolker dem ut ifra ulike klær og hudfarge.(svært aktuelt tema) 
Elven hvor mye farlig som ferdes på den, både av mennesker, strømninger, kulde og ukjent liv på elva, men også de gode hjelperne som vet og kan alt.

Det tok litt tid før jeg klarte å få alle menneskene på plass, men det tok seg fort opp etter hvert når jeg kom inn i fortellingen. 
Dette er en god, fin, hyggelig bok å lytte til for hele familien. Ta den med på ferieturen så alle i familien kan lytte, lære og snakke om innholdet i boka. 

Spilletid 14 timer, utgitt 2020
Lest av Bodil Vignes-Kopperud, nydelig
Kilde: Lytteeksemplar fra  Lydbokforlaget

Les gjerne Tine sin fine anmeldelse også
Link: til  smakebit på søndag

20 kommentarer:

 1. Så kjekt at du fant ut av det, og noterer den på "god bok listen". Enig med deg, denne er perfekt å lytte til på de lange transportetappene på bilturen i sommer :)

  Takk for lenke Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Glad jeg startet på nytt, noen ganger har man for mye i hodet til å registrer alle nye navn og sette de i rett rekkefølge, men det ble bedre dagen etter.
   Ha en fin søndag!

   Slett
 2. Denne vil jeg låne på biblioteket.
  Her har det regnet i ett siden fredag kveld. Veldig bra både for oss med haver, og ikke minst for bøndene. Jeg har lest "Solsøsteren", den 6. boken om de Syv Søstrene. 800 sider, men veldig god.
  Lykke til videre med smykkene! Er du snart ferdig? Beste hilsener fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Solsøsteren har jeg ikke lest enda, men de fem første har jeg lest.
   Ang. utstillingen er det bare et smykke til jeg skal lage, til Kirsten Flagstad. Men, det er masse jobbing med montering og skriving, det driver jeg med nå for tiden. Det blir ca 40 kvinner tror jeg? Utrolig mye jobbing!

   Slett
 3. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 4. Jeg er fan av forfatterens Den trettende fortelling og har lyst til å lese denne. Nå som både du og Tine har skrevet så fint om den.
  - 1 minutt senere: Jeg har bestilt den på biblioteket!
  Nyt søndagen :)

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten! Har inte lläst denna men andra av författaren.

  SvarSlett
 6. Känner till författaren men tror inte att jag läst något. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Jeg leste nettopp Tine sin anmeldelse og ettersom jeg likte Den trettende fortellingen, fikk jeg svært lyst til å lese denne boken også. Det ønsket ble ikke mindre nå :)

  SvarSlett
 8. Det lät som en bra bok, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Låter fint. Har en 11-åring här hemma. Tack för smakbiten, ha en fin kväll!

  SvarSlett
 10. Tack för smakbiten. Kände inte till boken.

  SvarSlett
 11. Jag har läst Den trettonde historien som jag gav ett mycket gott betyg. Denna bok verkar endast finnas på norska, får vänta på en eventuell översättning. Tack för smakbit

  SvarSlett
 12. Vilket underbart omslag. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 13. Tack för smakbiten. Kände inte till den boken tidigare.

  SvarSlett
 14. känner igen författaren, men jag har inget läst av henne. ännu. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 15. Takk for tipset - jeg synes jeg burde lese boken.
  Mange hilsener til deg.
  Viola

  SvarSlett
 16. Takk for godt tips til ferielektyre for hele familien. Det blir familieferie i år og besøk bare til og fra de som bor innenfor landets grenser. Søstrene i Frankrike og Sverige må vente.
  For tiden deler jeg bøker som har gjort inntrykk på meg på Facebook. Det er mange, så det er vanskelig å velge bare 7. Har nettopp begynt å lese Beate Grimsruds bok: Jeg foreslår at vi våkner, og den ligger godt an som en kandidat. Samtidig er jeg i gang med å brodere et nytt banner for Alt Går Bra, men det går litt tregt i sommervarmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Grimsrud sin bok skal jeg lese etterhvert. Jeg bare jobber og jobber på verkstedet. Jeg tenkte faktisk på deg i går, fordi jeg hører fortiden Biografien(e) om Helge Ingstad i 1. boka og nå holder jeg på med andre om han og Anne Stine, hun er jo fra Lillehammer og det er så mye hyggelig Lillehammer stoff derfra. Den burde du sette på lista di. Skrevet av Benedicte Ingstad (datteren). He en fortsatt fin helg!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!