søndag 7. oktober 2018

Persson, Annika Ruth "Du och jag, Marie Curie
En svensk ungdomsbok om å bli voksen.

Marie Curie er en dame jeg jobber med for tiden og leter etter stoff med ulik vinkling på hvem hun var og hvordan folk så på henne. Også fant jeg denne lydboka, det viste seg at å være en ungdomsbok. Det spiller ingen rolle, for boka var veldig bra.

Boka handler om den 15 årige Jenny, som er enebarn og synes foreldrene er verdens dummeste mennesker. De blander seg inn i alt og lar henne aldri være i fred. Moren braser inn på soverommet hennes uten å banke på når hun har venner på besøk. Hun er skikkelig sint og forvirret over foreldrenes oppførsel. De tror nok at de gjør så godt de kan, med å være kule foreldre. Noe ikke Jenny synes. 

Jenny er en skoleflink elev og elsker matematikk og er imponert over spesielt en kvinne som hun ser opp til. Det er kvinnen Marie Curie som vant to nobelpriser og hun drømmer også om å bli en forsker eller drive det til noe stort. Marie Curie sitt liv er hun opptatt av og lest om hennes spennende verden med stråling, kjærlighet og forskning. Derfor heter dagboken hennes, som er veldig hemmelig" Marie Curie". 

Filippa er ei jente på fotball-laget hennes. Plutselig blir de veldig gode venner og henger sammen. De utforsker hverandre, men er hun sammen med henne? 
Hvem er jeg hva føler jeg for det andre kjønn, eller for det samme kjønn? 

Et virvar av tanker og søken etter identitet og nye venner. Ny klesstil for å vise hvem man er, hvor man står. Drikke, snuse, røyke og henge sammen med eldre venner blir viktige for henne. 
Filippa får vin og sitter og røyker og snakker hyggelig med moren. Det er utenkelig for Jenny og hennes foreldre. Det skjer mye av alle disse nevnte utprøvningene, men en dag er Filippa helt annerledes, hun ser ikke på Jenny mer, mens hun er full av følelser for Filippa....
Hva skjedde, var det bare drømmer, eller var det egentlig virkelighet?

Jenny går inn i en lang depresjon, Jenny mister totalt fotfestet en hel vinter. Hun er i ferd med å hoppe fra en bro, men ombestemmer seg. Gode venner som Bettan (fotballtreneren) og Mattis er hennes medisin og de får henne på rett kjøl igjen. Underet skjer en dag hun redder en skadet mann, hun kommer tilbake til seg selv og hverdagen.

Livet går videre. Dette høres litt tradisjonelt ut over et typisk tema, men boka er godt skrevet, med en fin spenningskurve. 
Jeg hørte den som lydbok. Lest av Kerstin Andersson

Konklusjon:
Dette var en flott ungdomsbok, som forteller om hvor vanskelig det kan være å finne seg selv i sin egen kropp og hvem man er. En søken etter å bli voksen og bli godtatt for den man er og holde fast på sine egne drømmer.
              
Den ble i 2003 nominert til Augustprisen for beste barn og ungdomsbok i Sverige.
Spilletid 6t.10min

11 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten jättebra tips.

  SvarSlett
 2. Marie Curie var en intressant person. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Tack för tipset! Kände inte till den boken.

  SvarSlett
 4. En fantastisk kvinna, Marie! tack för smakbit

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten, Marie Curie är väldigt intressant!

  SvarSlett
 6. Känner inte till den boken. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Det er litt morsomt å lese at ingen av dere kjenner denne ungdomsboka. Den ble jo nominert til Augustpisen for beste barne og ungdomsbok i Sverige 2003. Ok, det er lenge siden, 15 år.
  Men, like aktuell!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Det låter som en intressant bok!

  SvarSlett
 9. Kjekt å lese dine tanker om boken. Som du vet så har jeg noen funderinger rundt voksne lesere av ungdomsbøker for tiden, takk for svar hos meg!

  SvarSlett
 10. Denne burde nok flere unge lese! Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!