onsdag 22. desember 2021

Linn Ullmann "Jente 1983"

 


En vakker og trist historie fra 1983, hva skjedde egentlig den gang? Hun sitter og ser på bilder og minnes.

En ung jente på 16 år har fått jobb som modell i Paris. Hun fikk ikke lov til å dra av moren, men hun klarer å overtale henne og fikk dra etter at de var blitt enige om en avtale. Hun ankommer Paris, blir hentet på flyplassen og kjørt til hotellet, der hun satt fra seg bagasjen og de dro vider til fotostudio, der A. skal ta bilder av henne. Det er i morgen jeg skal fotografere deg, sier A., en mann på 44år gamle. Det vrimler  av folk og hun føler seg oversett, hun var sulten og sliten.  Hun ble med to av jenter hjem til dem, de skulle pynte og sminke seg for å dra på byen, til et diskotek. Der møtte hun igjen A. og fikk adressen hans på en lapp, hun stakk den i lomma. 

Han åpner for henne midt på natten, han beskylder henne, men det er bare ord. Han har henne i sin makt.

Det handler om å prøve å huske fortiden, hva var det som skjedde, når hun gikk seg vill i de ukjente gatene i Paris. Hun husket ikke adressen til hotellet sitt, det skjedde så mye i hodet hennes når hun satt fra seg bagasjen. Hvorfor husket hun ikke hotellet, men hadde fotografens adresse i lomma? 

Moren som hun hadde lovet å ringe hver kveld kl.10, hva tenkte hun? Historien utspiller seg i Paris, Oslo og i New York. Hun leter febrilsk i hukommelsen sin og lag på lag av minner som dukker opp og dannes fortellingen. Det er de innerste tankene og opplevelsen av det aller hemmeligste hun vil fortelle om og angsten for ikke å være perfekt. Over makten som mennene hadde over henne og skammen over hva det drev henne til, og avmakten hun følte. 

En vakker, poetisk, vond og sterk bok over temaet #me Too. Hun sier også noe om de mannlige eldre menn som omgav seg med, de unge vakre jenter som de hadde makt over og hvordan det endte med dem. 

Det er ikke alltid like enkelt å være barn av kjente folk, slik Linn Ullmann er med, moren Liv Ullmann og faren Ingmar Bergman. Hun skriver så vakkert om forholdet til moren sin, og hva de betyr for hverandre. Litt komisk, det med handlelistene, men det sier samtidig så mye om samholdet og kontakten, vakkert. Jeg har likt alle de bøkene jeg har lest av henne, hun skriver veldig bra.

Utgitt på oktober Forlag 2021, Book Bites 5t og 43 min

Veldig bra, bok som traff meg midt i hjertet! 

Mannen til Linn: Niels Fredrik Dahl har også skrevet fine bøker og favoritten min er "På veg til en venn".

Andre som har lest boka: Anita,Tine


10 kommentarer:

 1. Er helt enig med deg, en flott roman, personlig uten å bli privat. Takk for lenke, som du vet lot jeg meg begeistre av denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble skikkelig rørt over boka, og har sendt meg tilbake i tid i min egen hjerne.
   Hva bedrev jeg bedrev som 16 åring, det blir det i alle fall ikke boka av.:)

   Slett
 2. Jeg har 35 min igjen av denne, hører den vel ferdig i morgen. Tror jeg så langt ikke er fullt så begeistret som deg og Tine, vi får se når jeg er helt ferdig.

  SvarSlett
 3. Jeg ønsker deg og dine en riktig god og fredelig jul. Håper alle er friske.
  Beste hilsener fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Tove det er vi og håper det samme gjelder for deg:)

   Slett
 4. Kjapt innom for å ønske deg GOD JUL. Kos deg masse med familien - og spesielt barnebarna ❤

  Jeg har enda ikke lest noe av Linn Ullmann. Har lyst til å lese denne. Fin omtale

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Augusta, ønsker det samme til dere. Jeg skrev en kort omtale for ikke å røpe for mye, tror du kan like denne :)

   Slett
 5. Er så enig. Dette var sterke saker. Og sammen med Vanessa Springoras Samtykket og Camilla Kouchners Den store familien, er dette tre bøker jeg tenker er svært viktige i debattene om seksualitet og maktforhold.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke lest de to andre, men har de på list mi. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!