torsdag 4. oktober 2018

Enquist, Per Olov " Boken om Blanche og Marie"


En bok om den umulige kjærligheten og menneskene Marie Curie og Blanche

Jeg tenkte jeg ville lese en bok av Per Olov Enquist, for han skriver alltid så fantastisk bra bøker. Dette er en bok jeg aldri har sett før eller hørt om før. 
Så ble det denne boka, helt tilfeldig som jeg fant på biblioteket. Det var et bra valg for denne boka har virkelig inspirert meg. (mer om det helt nederst).

Til romanen og noe hendelser: 
Denne romanen handler mest om Blanche Wittman, 1859-1913 hun er fortelleren. Blanche kommer som ung pike inn som pasient på La Salpstriere hospitalet i Paris. Hun ble innlagt med diagnosen epilepsi, men ble kjent som "Queen of Hysterics". Den berømte hysteripasienten til Jean - Martin Charcot på Salpetriete hospital, (se bildet under) et sykehus for fattige, prostituerte og folk med nerveproblemer.(ca. 6000 pasienter midt i Paris). Sigmund Freud var en av dem som var vitner til hennes hysteri.
Blanche og hennes lege Charcot hadde et kjærlighetsforhold. Han var gift og dette var uhørt.

Charcot dør i 1893 og Blanche sine problemer har da avtatt. Som det står i boken:
Hun hadde da i to år jobbet som assistent på sykehusets røntgenavdeling. Så kom hun som assistent til Marie Curie laboratorium. Der skjedde oppdagelsen av radium noen år seinere. Hvem kunne skille mellom dødelige røntgenstråler og dødelig radium? Det ene tok fatt der det andre sluttet. fra side 9.

Blanche var Marie Curie sin assistent når de den 17. februar 11898, (viktig dag i fysikkens idehistorie) - gjennomførte Marie og Pierre Curie første vellykkede eksperiment med bekblende, og konstaterte at en sterk, eiendommelig og hittil ukjent stråling kunne avleses. Det var Jons Jacob Berzelius i 1829 som oppfant det metalliske grunnstofffet torium, som var sterkere enn uran. nå fant de et noe med enda sterker stråling, det var radium. Dette fikk de sammen nobelprisen i fysikk 1903. 

De utviklet et utrolig vennskap  Marie Curie og Blanche. Blanche støttet Marie da hun ble utstøtt i Paris på grunn av sin kjærlighetshistorie som ble førstesideoppslag og Marie hjalp Blanche helt til hun døde. Hennes eksponering av mye stråling gjorde at hun måtte amputere begge beina og venstre arm. Hun døde i Marie sin leilighet, hun skulle forflytte seg fra sengen til kassen med hjul. Blanche var ved sin død 102 cm lang og veide 42 kg. Hun var en torso med hode.

Jane Avril, er også en som bodde på Salpstriere hospitalet, moren var prostituert og Jane ble sendt samme veg, 11år gammel. Hun fikk hysteriske anfall og ble sendt til Salpstriere. Vi kjenner henne godt igjennom arbeidene til Henri de Toulouse- Lautrec og Moulin Rouge plakatene hans. Jane og Blanche var rivaler og uvenner på sykehuset, fordi de begge var Charcot ynglinger

En bok som har mye historie rundt disse og som setter et perspektiv på livet de levde og tiden, spennende å lese om.

25 år etter at Blanche døde fant de tre av hennes notatbøker. Disse påvirket Enquist til å skrive denne romanen: Det er den hysteriske, den elskede, den stråleskadde og den amputerte Blanche sin fortelling som han sier, hennes tro på kjærligheten.
Den gule boken
Den svarte boken
Den røde boken, hun døde lykkelig, det er hennes påstand i det siste hun skriver.

Jane Avril, er også en som bodde på Salpstriere hospitalet, moren var prostituert og Jane ble sendt samme veg som 11år gammel. Hun fikk hysteriske anfall og ble sendt til.  Vi kjenner henne godt igjennom arbeidene til Henri de Toulouse- Lautrec og Moulin  Rouge plakatene hans. Jane og Blanche var rivaler og uvenner på sykehuset, fordi de begge var Charcot ynglinger.


Hvordan har denne boka gått meg hus forbi?
En fantastisk spennende og bra bok fra Enquist, han skuffer aldri.

Jeg skal ha en stor utstilling om knappe to år, nå etter å ha lest denne er jeg i gang med et Hommage ......smykke for å hedre Marie Curie. Hun må være med, tenk "2 nobelpriser" fikk hun.


Denne kvinnen trenger mye heder, hun burde vært løftet opp i skyene. En skikkelig kvinne som sto opp for sin vitenskap. En av fortellingene i boka er om da hun i 1911 ble tildelt Nobelprisen i kjemi. Kort tid etter at hun fikk beskjed om dette ble hun førsteside oppslag i Franske aviser med at hun hadde en elsker, en gift mann,-  med fire barn. 
Da skrev Nobel instituttet til henne og ba henne ikke om å komme for å få prisen. Hun og datteren Eve dro til Stockholm og mottok prisen, hun holdt sin tale og alt gikk bra.

Utgitt 2004
212 sider.
Lånt biblioteket

Maleriet " En klinisk leksjon på Salpêtrière " av Pierre Aristide André Brouillet. Dette maleriet viser Jean-Martin Charcot som viser hypnose på Marie "Blanche" Wittmann, som støttes av Dr. Joseph Babiński (bak)Legg merke til likheten med illustrasjonen av opisthotonus (tetanus) på bakveggen.
 Kopi fra Wikipedia

5 kommentarer:

 1. Måtte lete opp min egen omtale av boken, for det eneste jeg husker er fantastisk fortellerkunst, "torsoen med hode" og at jeg bannet på at jeg skulle lese alt av Enquist. Vel, det har så langt blitt med denne ene, men nå kom jeg på hvorfor jeg fortsatt burde ha det som mål. Takk for påminnelsen, glad vi deler denne opplevelsen! :)

  http://ellikkensbokhylle.blogspot.com/2014/01/boken-om-blanche-og-marie-av-per-olov.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Enquist er en fantastisk forteller, jeg har lest noen bøker av han før, men skal lese flere. Han får alt til å bli så poetisk, jeg husker godt jeg lyttet til boka "Et annet liv" som er hans biografi. Den hørte to ganger på rad, for den var så fantastisk.
   Skal ta en titt på linken din

   Slett
 2. Har ikke lest noe av ham før men du har skrevet en omtale som gjorde at jeg ble nysgjerrig, både på Enquist og de andre som ble omtalt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da må du lese en roman av han. Han er en av Sveriges mest kjente forfattere og skriver vidunderlige bøker. Han har et vakkert poetisk språk og en måte å fortelle på som er helt spesiell. Han har jobbet mye som regissør og det er tydelig i hans forfatterskap. Han fikk Nordisk Råd litteraturpris i 1969.

   Slett
 3. Jeg har heller ikke lest noe av han.
  Men Marie Curie er jo en fabelaktig kvinne. Kanskje må jeg lese denne boken! Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!