fredag 1. november 2019

Mr. Woolf av Jan Kjærstad


William hyller sin kjærlighet til farens lekenhet og søsteren som ikke forteller alt, men vet alt …

(Reklame: Boka er et leseeksemplar fra Aschehoug Forlag)

William Abelson er nærmest oppvokst i faren lekebutikk "Stjerne plassen Leker" i Oslo. Der er faren sjef og søsteren Elizabeth jobber også der, men mer spontant for hun er egentlig bibliotekar. William har en doktorgrad i fysikk, men gikk på en smell og jobbet som barista ved Akerselva, i en trendy kafe i noen år. Cafe Laboratorium eller som den kalles Labben.

Faren vil gjerne treffe William til en lunch, William tror det bare er en invitasjon for å treffes. Men det viser seg at William får et oppdrag av faren i stede. Hans søster Liz, har forsvunnet noe hun liker å gjøre ovenfor familien. Denne gangen er faren bekymret for henne, for hun er i Hongkong, hva gjør hun der?

Dette bringer William ut på en forunderlig reise, han skjønner ingen ting. Han blir hentet i Rolls Roys og fraktet til et luksushotell der alt er betalt og klær som passer han henger pent og ryddig i skapet. Hvem betaler for dette? en venn har ordnet alt får han å vite av personalet!

Ja, dette er en mystisk, leken og forunderlig roman. Jeg begynte å lese den da jeg fikk boka i august, men skjønte ikke helt hva den handlet om.(for mye sol, vin og hygge i Italia). Den skulle ikke lanseres før i oktober, så da tok jeg fatt på den på nytt skjønte jeg litt mer og skal love deg at dette er en annerledes leken, en underlig bok.
Jeg skjønte ikke hvem fortelleren var, eller hvem han skrev til.  Noen ganger var det som en biografi, andre ganger en hedersbok til sin lekne og fantastiske far, og en røverhistorie med litt krim eller kall det en detektiv historie. Alt mikset sammen til en morsom, underlig og fasinerende bok. 

Naturligvis handler historien om nåtid og fortid, som går helt sømløst i hverandre, Om moren som døde da han var liten og søsteren Liz som var som en kameleon som gikk fra den ene interessen til den andre, og da var det bare det som det handlet om, enten det var å fotografere, skate, lesebøker eller kle seg ut.  Liz som viste alt, men holdt munn om det meste.

William lusket etter far, for å se hva han bedrev på søndager, etter at han ble enkemann....
Moren het før hun giftet seg Woolf, så han og søsteren dannet detektivbyrået Woolf & Woolf som barn, der de snek seg rundt i Vigelandsparken.
Men, kan man stole på noen når man bli sveket av en god venn, som Njål. De hadde vært bestekamerater i fire år også stikker han av med Pods kortene hans... Hva gjør han i Hongkong?

Liz, hva driver hun egentlig med?
Hvorfor ringer faren og sier han må være forsiktig? Mange ting skjer …

Her går fortellingene nesten i hverandre og de oser av intensitet der han er på jakt i Hongkongs gater og skal lete etter Liz. Der får han plutselig lyst til å tenke fysikk igjen i de neonbelyste gatene, slik Liz sine tolv dukkehus hadde lyst..... 
Hopp og sprett fra det ene til den andre historien, men det er noen røde tråder, om leker, leken og oppveksten som fortelles på en sjarmerende vakker måte.
Hvorfor og hvor tilfeldig er det at han begynte med å studere fysikk og at man blir den man vil, eller ledes man til det?

Mye å undre seg over…
Anbefales på det varmeste til alle som liker gode fortellinger, for det er så mange morsomme replikker og historier at man sitter der med et smil om munnen.


Utgitt på Aschehoug 2019
sider 316
Leseeksemplar


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!