mandag 18. november 2019

Diktlesersirkelen: Tor JonssonNOVEMBER i diktlesersirkelen: Vi hedrer de døde.
Jeg har valgt meg Tor Jonsson fra Gudbrandsdalen f. 1916- 1951

Tor Jonsson vokste opp i stor fattigdom på en husmannsplass i Lom. Da han var 8 år gammel ble familien kastet ut av husmannsplassen. Dette fordi sønnen på bruket kom hjem fra Amerika og gjorde krav på plassen. Det hjalp lite at faren prøvde å gå rettens vei. Faren døde tidlig og Tor måtte stå på å jobbe som gårdsarbeider. Han kjente seg bundet av moren og den ene søsteren som også var syk.
Tor jobbet som journalist i Dølen Blad i 1945, og i 1946 hadde han et halvt års jobb som redaktør for Hallingdølen. Mesteparten av sitt liv bodde han sammen med mor og søster på et rom og kjøkken, som ble kalt "Stusslegstugu". Moren døde i 1950, da flyttet han til Oslo.

Det sies at Tor hadde et vanskelig og tungt sinn, han ble regnet som en einstøing allerede som barn. Hans oppvekst kom til å prege han resten av hans korte liv, han ble bare 34 år.
Diktene hans er preget av mye dysterhet og med et litt mørkt syn på livet, men noen har en optimistisk undertone også. Han var en litt sky mann, som var vanskelig å bli kjent med. De som lærte han å kjenne likte han veldig godt og etterhvert fikk han mange venner. 
Han søkte nærhet og kjærlighet, men der lykkes han ikke helt. Det falt han letter i tankene enn i virkeligheten.
Tarjei og Haldis Moren Vesaas, var nære venner. Det var Tarjei som fant han død i januar 1951 i Tor sitt bopel.

Hans dikt blir ofte beskrevet som bruks lyrikk, fordi diktene er uten et abstrakt språkbilde, men naturalistisk. Nesten alle diktene hans konsentrer seg om to hovedtemaer: Mellom individet og fellesskapet, eller bygdesamfunnet som han følte knugende og skildrer fattigdommen og slitet (heimstaddiktning) Eks:

Fattigmannsskigarg er lett å klyve.
Retten er lågmælt i fattigmanns hus.
og
Eg er grenda som vaknar,
vaknar til medvet for fyrste gong

Norsk Kjærleikssong

Du er bjørka. Du er brur
under fager himmel.
Båe er vi norsk natur. 
Eg er grana, mørk og stur

Eg er molda, djup og svart.
Du er såkorn, blank og bjart.
Du ber alle voner.
Båe er vi det vi vart.

Eg er berg og naken li.
Du er tjørn med himmel i.
Båe er vi landet.
Evig, evig er du mi.
DRAUM

Foten bryt frosne blad.
Kulden er nær,
stjernene langt borte.
Attstengd dør
møter ein tung lekam
med nådelaus ro.

Brått ligg eit barn og græt ved døra -
Og døra spring opp.
Det skin frå eit anna land
der alle stjerner er nær
og kulden langt borte.

Barnet reiser seg, 
veks til en mann, 
er eg.
Døra smell att.
Dørsmellen er som ein dom
over dei som må fødast på nytt.


Jeg har arvet disse to bøkene etter mor, hun var selv fra Gudbrandsdalen, Hundorp. Hun elsket diktene til Tor Jonsson.
Når jeg leser i disse bøkene blir jeg skikkelig rørt over hans dikt.

Prosa i samling fra 1960, men prisen innskrevet kr 11.30
Diktning fra 1963 med prisen kr 9.85

Tor Jonsson fikk heder etter sin død med (post mortem) : 
Kritikerprisen 1956 og Melsom prisen 1952

Mer om Diktlesersirkelen kan du lese om hos Artemisias

6 kommentarer:

 1. Det var en veldig interessant forfatter du har funnet frem til,Ingun. Det var trist å lese om han og tungsinnet hans, og det ble nesten litt vemodig å lese diktene med tanke på hvordan livet hans må ha vært.Sikkert litt rart sagt av meg men kanskje det er noe "lettere" å ha noe å skrive om når livet butter litt i mot enn om alt går på skinner hele tiden. Men så er det kanskje en slags terapi for noen også, så blir det gode tekster av det. Tusen takk for tips, jeg noterer meg forfatternavn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kan nok være enig med deg i at hans dystre sinn og tanker, ble god poesi. Jeg tror ofte det kan ha en sammenheng. Jeg driver å leser og jobber med Gunvor Hofmo, hun slet også utrolig mye psykisk, var ut og inn av Psykiatrien i årevis.
   Det må ha vært litt av et sjokk for Tarjei Vesaas og finne sin venn Tor, han hadde begått selvmord og brent mye av diktene og annet han hadde skrevet. De fant unormalt mye papiraske i ovnen.

   Slett
  2. Oj,var nok et sjokk det kan jeg tro. Jo, mer du forteller jo mer nysgjerrig blir jeg på han. Hofmo fikk jeg også lyst til å lese om. Tenker det må være grusomt å slite psykisk og noe jeg kjenner meg takknemlig for at jeg slipper.

   Slett
 2. Fint at du hedret Tor Jonsson. Han var før en av mine favorittdiktere- og det er han sikkert enda. I alle fall noen av diktene er jo tidløse. Har samlingen Kvite fuglar fra Bokklubbens lyrikkvenner.
  Jeg var på et foredrag med Ingar Sletten Kolloen i fjor som har skrevet biografi om Tor Jonsson. Det er laget teaterstykke på Trøndelag teater med bakgrunn i den, og de viste deler av stykket. (jeg fikk det ikke med meg på teatret) Det var sterkt. Han hadde er forhold som stykket handler om; Berre kjærleik og død.
  Har ikke lest bioen enda, men har kjøpt den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den biografien fikk jeg lyst til å lese. Ja, jeg liker også diktene hans godt og teaterforestilling, den skulle jeg likt å se! Takk for boktips, Kolloen skriver fine biografier så den er notert.
   Jeg tok med her noen dikt som ikke er så kjente.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!