tirsdag 12. november 2019

"Soloppgang" av Victoria HislopHistorien om to familier, de ble da bombene faller over byen Famagusta på Kypros 1972

Boka handler om Kypros og alt det forferdelige som har skjedd der. Et super forkortet resyme:
Et historisk kort beretning fra 1878, da den britiske alliansen med Tyrkia og britene overtar kontrollen over Kypros.
1925 blir det britisk koloni og videre til Londonavtalen i 1959, da Makarios ble valgt som president, han ville ha endringer i den kypriotiske grunnloven i 1963. Da Nikosia ble delt, og britiske soldater passet grensen.
Da brøt det ut kamper mellom gresk-kyprioter og tyrkiske-kyprioter. Kamper fortsetter og i 1972 vender Georgios Grivas tilbake fra Hellas (en gresk-kypriotisk væpnet frigjøringsorganisasjon). Mange kamper, Tyrkia okkuperte Kypros i 1974.

Til boka, Famagusta august 1972: 
Famagusta var Kypros sitt mest ettertraktede feriested, en skikkelig ferieby som hadde mange turister, dyre forretninger og høg standard.
Vi blir kjent med ekteparet Aphroditi og Savvas Papacosta, de har bygget og skal åpne øyas ny flotteste hotell.
På dette stedet jobber familier som er kyprioter men med opphav i gresk og tyrkisk sammen.
Aphrodite liker ikke Marko som har fått styre og fått bestemme navnet på nattklubben, men ting kan endre seg…

Et gresk militærkupp snur hverdagen på hodet. Tyrkia invaderer øya for å beskytte den tyrkisk-kypriotiske minoriteten.
Førti tusen mennesker flykter i panikk mens bombene faller over feriebyen Famagusta. Stor dramatikk og uhygge. Kun to familier blir igjen i den forlatte byen. Familien Georgiou er gresk-kypriotiske og familien Ôzkan som er tyrker-kyprioter, er innflytter til byen og hadde håper på et godt liv der. Med trygge arbeidsplasser for barna og barnebarna som kommer etterhvert. Plutselig må to familier fra hver sin side bli kjent og hjelper hverandre. Kvinnene søker sammen, mens mennene i familien ser konflikten mer personlig i starten, men folk kan endre mening.....
De flykter til Hotellet til Papacosta, det har ikke blitt bombet, men Tyrkerne har gjerdet det inn. Marko, jobbet der og hadde nøkler og viste hvordan de skulle skjule seg der. 

Det er krig, svik, kjærlighet og en historisk beretning mikset sammen på en flott og spennende måte. Fine betraktninger av kvinner, smykker og deres kvinnesyn.
Det er driv i fortellingen og til tider ganske spennende.

En historien, om et folk på ei øy som har opplever utrolig mye vondt. Jeg har selv vært i Nikosia på begynnelsen av 90 tallet og opplevde grensa, midt i byen, ganske brutalt og surrealistisk og alle de utbomba husene..
Jeg likte boka, og skjønner nå hvorfor så mange fra Kypros kunne bosette seg i England. 

Jeg har lest 5 andre bøker hun har skrevet. Klikk her

Boka ble utgitt 2014,
sider 380
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!