fredag 22. november 2019

Levi Henriksen «Så langt hjemmefra, så nær der jeg bor»


En sterk og fin novellesamling

Alle novellene handler om menn og familien. Vi møter ulike menn som forteller om det sjokket over å bli far, være far, eller hvordan en far er/var og hva man har lært av han. Alle gutter er sønner, men hvordan er man mot sine egne barn? 
Hvordan man noen ganger er bindeleddet mellom foreldrene og må ta vare på dem, eller seg selv.  En tankevekkende og god novellesamling.
  
Noen superkorte sammendrag:
Mamma som var så religiøs flytta fra oss, så jeg vokste opp med pappa. Om far som ville at sønnen skulle spille, jeg likte å spille piano, men min leveveg ble å snakke om musikk. Pappa har vært min beste venn, så det var trist å miste han.

Magnus, snekkeren som bruker sykkelen som terapi i fritiden over savnet etter kona og datteren som døde. Sove tablettene er lagt på hylla, og han holdt på å falle når Ali hilsen han velkommen over målstreken, han som har fikk nytt hjerte..... 

Snekker og gitarist, er skilt med to barn. De hadde hatt et fint familieliv, men alkoholen blir litt for heftig. Sønnen Levon har arvet noen av farens lidenskaper......men omsorgen kan den reddes?

Han som følger moren sin til Sørlandet, hun er dement og sønnen er hjelpeløs i situasjonen. Kan man egentlig klare å akseptere at han har tatt over morens liv.

Sjømannen som elsket livet og kvinner, men en dag orket ikke kona mer. Foreldrene har vært skilt i mange år, men en dag kommer faren i sin gamle amerikaner. Verdens fineste bil! Du må hjelpe meg til å treffe mamma! De siste 30 åra har jeg levd som en halv mann, jeg vil dø som en hel, sier faren.
Hvorfor skulle jeg ta tatoveringer, hva skulle stå der? Navnet på moren din, eller ditt, eller kanskje et anker? Nei! jeg viste hva jeg hadde hjemme.

Han skriver poetisk om savn. Daniel har blitt enkemann og det er julaften.
Vibeke var drømmen som han giftet seg med, men nå er hun død. Nå har jeg eneansvar for Andrea. Han føler seg så mislykket, maten, hvem skal være nisse og føler seg utilstrekkelig. Han gjør noe helt annet denne julekvelden...

Henrik besøker faren på gamlehjemmet, murere, kroppsarbeider som hygger seg hver fredag og var som en hengebjørk. Søstrene mine bryr seg bare om seg og sitt, mens jeg har ikke familie og bryr meg om han. Faren minnes kona, han savner henne hver dag....
Han synes faren blir dårlig behandlet på pleiehjemmet, og smugler han ut....
Henrik sitter i rullestol etter en ulykke, der faren reddet han, nå vil han redde faren....

Han liker å sy, og ble en god håndverker. Jeg ble mobbet som homo, men traff min kone.
Olivia og jeg bodde i USA, men så ble hun gravid og vi flyttet hjem. Tvillingene, en fryd som jeg elsket, Erik og Ruth.

Mannen har blitt skilt og savner henne som "vi". Mathilde er nye venninne, men ikke kone. Han bruker fritiden til å male bilder og har drømmer om å flytte til Italia.

Faren min hater stereo, det skulle bare være i mono og var skeptisk til mye. En dag ble jeg og kameraten tatt i å stjele et pornoblad, da tok far et litt uvant pedagogisk trekk. 
Isak og jeg kan nyte stillheten sammen, men nå har jeg truffet Catherine....nå skal vi ha barn og jeg gruer meg. Barnet kom til og ligner på en flådd hare og han stikker av til en Pub for å drikke seg til mot. Far på snart 80 år henter han og kjører han  tilbake til sykehuset. Det ble ei jente!

En rørende vakker bok! Så mange ulike menn som har sine og kan se muligheter!

Jeg har lest denne boka, med en novelle hver ettermiddag. Så ser jeg at den er ute på Lydbokforlaget. Jeg har fått lyttet til Ivar Nergaard sin opplesning, utrolig bra. Men,  ingenting er som å høre Levi selv lese på sin Kongsvingerdialekt.

Lydbokforlaget 
lytte eksemplar
spilletid 3. 35

Utgitt på Gyldendal, 2019, 
leseeksemplar
sider 187

2 kommentarer:

  1. Ja,denne var fin!Lånte den på ebokbib og rakk ikke å skrive om den før den forsvant. Kunne godt tenkt meg å hørt både forfatteren selv eller Ivar Nergaard som leste inn en annen novellesamling av Henriksen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Lydboka var kjempefin, jeg fikk en helt annen opplevelse av å høre en mann lese novellene, enn når jeg leste dem selv!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!