fredag 29. november 2019

Full spredning av Nina Lykke

                                                   

 Hvem har skylla når ekteskapet ryker, er det gamlekjæresten, deg eller Facebook!

Dette kaller forfatteren en legeroman. Ja det handler jo om ekteparet Elin og Aksel som er leger, men dette kunne vært hvem som helst. 
Elin er allmennpraktiserende lege og ganske så lei pasienter og sutringen deres, men også av ekteskapet med Aksel, han som bare løper på beina eller ski. Barna har flyttet hjemmefra og de to voksne lever hver sine liv. Hun kjeder seg i ekteskapet og drikker alt for mye vin. Dette er ikke slik man tror en lege skal oppføre seg. Ingenting er som man tror om folk i denne boka.

Bjørn jobber med IT, han var Elin sammen med i et år for over 30 år siden.  Så en kveld sitter hun på facebook og blir venne med gamlekjæresten, det skulle endre mye! Hvorfor ble jeg venne med Bjørn på Facebook? Hvorfor har jeg svart han på alle de idiotiske meldingene hans?

Hun er sint på seg selv og bebreider seg selv for situasjonen hun har rotet seg opp i. Hun bor på legekontoret, og skjelettet Tore blir en slags samtalevenn, sannhets-forteller og et morsomt innslag i boka.
Elin har så mye selvinnsikt som hun formidler til pasientene sine, med å leve et sundt liv, med søvn og trening. Hun selv lever virkelig det usunne livet. Hun liker ikke at folk bare skal ha, skal ha og blir fly forbanna om noen ikke holder det de lover ovenfor henne, f.eks. nå man skal møtes osv., men hun kan og tar ofte hevn. 

For et år siden var det bare Aksel og jeg hjemme. Ida var flyttet ut, hjemmefra for å studere medisin i Tromsø, Silje hadde flyttet til Bergen. Mor bodde på pleiehjemmet. Vi var fri til å gjøre som vi selv ville. Sekslivet var dødt, og vi var bare litt over femti år. Min fritid var å drikke vin ut av kjempestore vinglass (gullfiskbolle) og å se tv-serier, for et liv sier Elin.

Så kom denne Facebook meldingen fra Bjørn. Facebook er som på barneskolen, med lapper, gamle bilder osv. hvorfor skal jeg ta opp kontakten med alle disse gamle vennene som jeg ikke bryr meg om å pleie et forhold til, mener Elin. Hva var det med Bjørn som var så spennende, hun forteller Aksel at hun skal møte han.....ja, slik går det noen ganger.

Utrolig morsom å høre hvordan legen tenker om jobben sin, hvor dritt lei hun er av alle krav og understrømninger som folk er opptatt av. Pasientene klager og klager, men hun selv har ikke helt kontroll over hva hun sier og er ærlig. Hun sier ofte det hun mener, uten å pakke det inn. Eks: "barnet ditt er for tykt eller dere er for gamle og har fem barn tilsammen allerede, dere trenger ikke et kjærlighetsbarn, alle kan ikke få alt hele tiden."slik blir det klager av.

Elin hadde det ikke så grei i barndommen, vokste opp med en kjærlighetsløs mor, som nå bor på gamlehjemmet og kjenner henne ikke igjen datteren mer. Elin føler seg egentlig utrolig ensom.

Ja, dette var litt av en legeroman utenom det vanlige. Elin bryter mange tabuer og jeg tror nok at jeg kommer til å humre og smile neste gang jeg er på et legekontor. He, He!
Denne boka kan jeg trygt anbefale alle som ikke er helt fornøyde med hverdagen og trenger noe å le og smile av for her er det mye ironi.
Men, hold deg langt unna om du er glad i Facbook!

Spilletid 7.37.52
Lytteeksemplar fra forlaget

6 kommentarer:

 1. Holder på med denne nå, derfor har jeg ikke lest innlegget ditt. Kommer tilbake når jeg har lest ferdig og skrevet om den selv. Hittil er det fornøyelig lesing og satser på at holder helt inn. Ha en fin helg, Ingun! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg til å høre hva du synes. Jeg digga den ikke fordi man skiller lag, men hennes posisjon som lege og hennes tanker.


   Slett
 2. Det neste jeg gjør er å hente tekoppen og denne boken og gå ut på terrassen for å lese meg inn i solnedgangen. Herlig omtale, det er bare til å kjøre på skjønner jeg - god helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du ikke fikk te-en i halsen av starten på boka.
   Lykke til oh god helg til deg også!

   Slett
 3. Likte denne veldig godt. Jeg var faktisk hos legen fredag, mens jeg leste boka- og tenkte mitt i mitt stille sinn. Hehe.. Både om hva de tenker om oss, hva de sier på pauserommet og om de er like skakkjørte på fritiden. Noen er vel det blant legene også, de er jo ikke nødvendigvis fritatt menneskelige brister og problemer selv om de er leger. En fastlege jeg hadde en gang var faktisk alkoholiker..
  Nu vel, mitt innlegg kommer kanskje i morgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, leger er like forskjellige som oss andre, det er sikkert å vist!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!