onsdag 25. desember 2019

"Due og drone" av Kjartan Fløgstad
En eksplosjon av fortellerglede

Olav Sima er hovedpersonen i denne boka som omhandler utrolig mye. Dette er rene historietimen på mange plan om hva som har skjedd i industrien, media, krig og fred, levevilkår, klassereise, fattige og rike, kunst og litteratur. Ja og Olav H. Hauge er gjennomgangstema i boka, det er viktig. Og han Sima han kan rima, det blir nesten litt for mye.

Hvor skal man begynne å si noe fornuftig om denne boka, annet enn at den er utrolig fengende og godt skrevet. Handlingen er fra krigen og fram til i dag, den hopper fram og tilbake i fortellingen. Jeg har hørt den som lydbok lest av Anderz Eide og det har vært en opplevelse.

For å starte så begynner det med industriarbeideren Olav Sima "Elvekongen" fra Hardanger. Krigen bryter ut og han verver seg. Han ble sendt på oppdrag rundt omkring. I Finnmark møter han Cenia Nyslåttbuktmo, med sønnen Pøyken, baby. Huset hennes skal brennes, så hun må evakuere.

Olav farter rundt, flykter til England, blir lært opp til koding og fallskjermhopping og får opplevd mye. Etter krigen kommer han seg til USA, lærer seg sitt særegne engelsk og drar hjem igjen og blir ordenspoliti i Oslo. Der treffer han igjen Cenia, og det blir kjærlighet. Sønnen hennes Pøyken er en gutt som ikke kan oppføre seg, men tegne kan han. Han blir en skikkelig svindler, særlig etter å ha gått på rikmann-kostskole i utlandet. Olav tok han til seg som stesønn og hjalp han fram i verden. Olav selv har også kommet seg høyt på strå, etter å ha blitt advokat. Livet i Holmenkollåsen er fantastisk bra beskrevet.  

Oksana Starkopf, som hadde vokst opp i en hemmelig by i Russland. Da hun var mellom 5-7år bodde hun i et barne-kollektiv, et eksperiment i pedagogikk. Hun spiller piano(lærte å morse ved å spille piano) og arver et skrin med et manus i.  

Pøyken og Oksana, treffes og storpolitikken med dem. De får sønnen Stian som også får seg en fin utdanning og boka avsluttes med han, i dagens Finnmark overvåket av droner. 

Denne anbefaler jeg virkelig! Jeg ble helt gira av den, mens jeg drev med julebaksten (den ble ikke helt som den skulle). Hege, er også en viktig person i boka, mer sier jeg ikke.

Liker man Fløgstad sin måte å skrive på faller denne i smak. 
Den er som en eksplosjon, fantastisk godt skrevet!

Utgitt av LYDBOKFORLAGET, 2019
spilletid: 15.43
Lytteeksemplar, 
Lest av Anderz Eide, utrolig bra!

4 kommentarer:

 1. Denne har jeg ikke hørt, men skjønner at jeg må notere den bak øret :)
  Skal i gang med Jan Kjærstad trilogi om Jonas Wergeland nå, så Fløgstad får vente til nyåret

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til på nyåret,

   Slett
 2. Og jeg har begynt på den nye Elling-boken, men ikke rukket å lese mye.
  Nyt juledagene! Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Den har ikke jeg lest. Her blir det heller ikke mye tid til lesing i romjula. Ja jeg skal nyte juledagene!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!