tirsdag 31. desember 2019

Oppsummering Desember 2019 og litt om året

 Siste dagen i år 2019, julen er snart forbi og den har vært hyggelig og sosial.

Lest i desember;Therese Bertheau, "Tindebestigerske og Lærerinde"(Kvinneskikkelser/prosjekt). Therese var den første kvinne som kom seg opp på toppen av Store Skagastølstind og kan regnes som Norges første kvinnelige fjellklatrer

Gileads døtre  av Margaret Atwood,en skremmende dystopi.
Dette er bok nr to om Gilead. Veldig fengende.

ENE barnet av Ida Hegazi Høyer. Dette er virkelig en tankevekkende bok!


Nobelprisvinneren 2018, Den polske kvinnen Olga Takarozuk har skrevet en helt spesiell roman. en mix mellom mange sjangere. En bok man ikke kjeder seg over, for der skjer det mye av alt. Janina er hovedpersonen en drifte dame.Min søster Madonna Av Christopher Ciccone Schibsted 2008, Biografi om Christopher og Madonna, søskenforholdet deres.  En fin biografi, med en annen vinkling på Madonna, absolutt ikke bare negativ. (Kvinneskikkelser/prosjekt)


Jacobsen Roy "På randen av Vigeland", Utgitt Cappelen Damm 2019.
En vakker liten bok med barndomsminner om Roy Jacobsen og hvor Vigelandsanlegget var en sentral del.


Majid Shazia "Ut av skyggen - den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner"
En flott bok om innvandrer kvinnenes historie til Norge fra 70 tallet og frem til i dag.
En bok alle som har med mennesker av annen hudfarge, bør lese.
En viktig bok.
Den ble nominert til Brageprisen.
 Due og Drone av Kjartan Fløgstad. En fantastisk roman. Den er proppfull av fortellerglede i kjent Fløgstad stil."Vi er fem" av Matias Faldbakken, en bygde fortelling om  dårlige venner, leken med leire og ikke å skjønne konsekvensene av hva man driver med.Dag Solstad "Roman 2019" et fyrverkeri og en utrolig fin roman.
 Marit Paaske  "Hannah Ryggen, en fri "  Biografi, Pax Forlag 2016.
Dette er boka om vår største politiske tekstil kunstner. Hun som vevde de flotte monumentale vevnadene. Hun var fra Skåne, traff en kjekk mann i studietiden i Dresden 1922. Det var maleren Hans Ryggen. De bosatte seg og levde et kunstnerliv sammen på Hans sitt hjemsted på Ørlandet.

Omtale kommer etterhvert, og smykket er snart ferdig som jeg skal hedre henne med på utstillingen som åpner i Kunstbanken 22. August 2020
(Kvinneskikkelser/prosjekt)Jeg er godt fornøyd med leseåret 2019, og vil du se mine andre mnd.oversikter ligger de HER


Bunken jeg har liggende for lesning akkurat nå. 
Det blir nok ikke alle de biografiene i løpet av januar, men utover ettervinteren.
Om du vil se bøkene jeg har lest i år, ligger etter årstall: Bøker lest 2010-2019


Lyset kommer tilbake og jeg ser fram mot lysere tider.

ÅRET 2019
Det har vært diverse turer til utlandet: 
Vietnam uke 13 0g 14, med Marit. Hanoi, SaPa i Nord og Mekongelva i sør
Skottland uke 18, med mannen min: Glasgow, Sterling, Edinburg 
Italia, Piemonte uke 35, Reidun og flere: Rundt om i Piemonte og Milano 

Amsterdam i Oktober som jeg ikke har blogget om, men her noen få bilder:
En av modellen til Rembrant, i hans hus.


Amsterdam , kvelds bilder

På høyskolebesøk

 Amsterdam, får sin nye bydel, med dansende arkitektur

Amsterdam er en vakker by å vandre rundt i

Mange fine steder å spise

På Riksmuseet var det skikkelig spennende å se på skjermer hvordan de studerte Nattevakten og bildet under.
Kule stoler

Ellers har jeg opplevd mye her i Norge.
Jeg hadde også et hyggelig møte med min blogg venninne Tove, med bloggen Fargene forteller.
Hun viste meg rundt på Stovner, hvor hun bor.
Det var absolutt et fint sted, men mange flotte aktiviteter

Stovnertårnet, som svinger seg i en lengde på 260 meter og er 15 meter høyt, flott

Tove viste meg biblioteket på Stovner, det var virkelig imponerende

Det var gjenbruk av materialer over alt og det skapte mange fine rom.
Stover er ikke det jeg trodde, en forferdelig drabantby, men et sted med mange muligheter. Til slutt to bilder fra Hovedstaden, det er mange fine veggmalerier rundt om

ØNSKER ALLE ET GODT NYTT ÅR!

Håper vi sees til neste år her på bloggen og at ingen flere faller av. Det er så hyggelig med kommentarer så bare et eller to ord er nok noen ganger.

.

14 kommentarer:

 1. Godt nytt år, Ingun! Spennende å se hva det nye året bringer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så enig! Jeg jobber mot utstillingen jeg skal ha i Kunstbanken på Hamar, med åpning 22 aug. så jeg vet hvor jeg kommer til å tilbringe mest tid frem til da, på verkstedet!
   Godt nyttår til deg Jorun, håper du har det fint i Bergen. Her er det herlig vinter med snø og sol!

   Slett
 2. Har lest 3 av "dine" og et par av dem på vent, som du vet holder jeg på med Therese-boken, den koser jeg meg med. Det har vært en travel dag men satser på at det blir roligere etter middag og nyttårsbukker og da satser jeg på å bruke deler av kvelden på litt lesing.

  Det har vært kjekt å følge deg dette året og tusen takk for mange fine bilder. Ser frem til å følge deg i det nye året.

  Godt nytt år,Ingun! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ønsker deg et Godt Nyttår og det blir hyggelig å følge deg neste år også

   Slett
 3. Skal si du har hatt fokus på kvinneskikkelser på tampen av året, noterer meg et par av titlene bak øret. Herlige bilder, lenge siden jeg var i Amsterdam, la i alle fall ikke merke til byggene som vokser opp. Vi nyter dagslyset her i Bergen også, det skal ikke så mye til før en merker forskjell. God nyttår Ingun :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De husene ligger et stykke uten for bykjernen, så Amsterdam strekker seg ut i alle kanter. En spennende by. Jeg har en gang lyst til å bare dra til de nye områdene.
   Ja, vi merker også godt at lyset har kommet tilbake. Var på hytta på Nyttarsaften og vi var heldige med klart vær, for der ser vi ut over store landområder. Vi fyrer ikke opp rakketer selv, men ok å beundre dem. Godt Nyttår til deg også!

   Slett
 4. Takk for et flott innlegg. Mange tips til bøker jeg bør lese.
  Hyggelig å se igjen bilder fra Amsterdam. En koselig by, det er vi enige om. Men jeg er ikke sikker på at jeg vil like den nye bydelen.
  Veldig hyggelig at du nevner besøket hos meg på Stovner. Det var veldig fint at du kom. Og det er jo slik fremdeles, at mange tror at det er ille å bo på Stovner. Men kanskje er det den fineste bydelen i Oslo? Vi har jo naturen en armlengde unna, og muligheter for en mengde aktiviteter. Og grøntarealer mellom blokker og hus. Du er velkommen igjen.
  Lykke til med smykkene du lager. Må prøve å få sett den utstillingen!
  Et godt år ønskes deg og dine av Tove/fargeneforteller. HJ hilser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg måtte jo ta med litt bilder fra Stovner, det imponerte meg. Utstillingen er ikke før 22 august til 11. oktober i år.
   Ønsker deg skikkelig Godt nyttår også!

   Slett
 5. Fin oppsummering Ingun: Har lest fem, nei fire, av dine fra desember- Vi er fem, bl.a. Solstad, Olga, Ene. Gilead har jeg begynt på, men er ikke kommet så langt der.
  Godt nyttår til deg og vi følges fortsatt ad i det nye året:) Koselig at vi er en gjeng her som holder koken:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt Nytt år til deg også. Ja så fint at vi blir, jeg har til og med sendt 1001 lista mi til Elida. Også håper jeg at du fortsetter med diktlesersirkelen, for det er et spark bak til å lese dikt!

   Slett
 6. Heisann, de veggmaleriene har jeg sett flere ganger i høst, den eldste sønnen bor rett rundt hjørnet, neste gate. Jeg fikk låne Grensen av Erica Fatland før jul. En mursten av en bok som jeg ser fram til å lese, men har ikke fått åpna den .... tenker med gru på at jeg ikke blir ferdig før lånefristen går ut! Må prioritere å strikke i fritida mi fram til 16. februar. Istanbul har mye å by på, men nye reisemål frister. Fikk se det meste jeg hadde planlagt. Skal aldri si aldri om et gjensyn, men tror det vil bli lenge til! Ønsker deg alt godt i det nye året ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mursteinene er så spennende at den forsvinner før man vet ordet av det. S kan man jo hoppe over land hun reiser igjennom om man ikke er int. i dem.

   Slett
 7. Godt nytt år! Flott oppsummering, ikke minst fra de flotte turene dine. Jeg lager meg aldri mål for hva jeg skal lese framover, da jeg ikke ønsker å være bundet til noe. (Etter et langt arbeidsliv med mange krav og retningslinjer, nyter jeg friheten!) Lykke til med nye utfordringer og utstillinger!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg legger ikke ikke de helt store planene for hva jeg skal lese. Det kommer av seg sekv, hva jeg får tak i og hva dere andre har likt godt!
   Godt nyttår til deg også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!