søndag 8. desember 2019

Gileads døtre av Margareth AtwoodAndre boka!

Denne boka er fortsettelsen av boka Tjenerinnens beretning, Det har gått 15 år i den dystopiske republikken Gilead, samfunnet er hardt, brutalt og fastlåst. Det er en fundamentalistisk republikk i USA, med konservative holdninger som vi hørte om i første boka. Men, dette samfunnet begynner å rakne, for det viser tegn på at det å sitte på toppen ikke er en enkel sak, så det råtner innenfra. 

Tre kvinner forteller sine historier, som danner en helhet:
Agnes har vokst som privilegert datter av en høytstående førere i Gilead. Hun har et godt forhold til sin mor Tabita, men hun er syk og døende. Faren ser hun lite til og de har ingen tjenerinner med rød kappe, det har hun bare i leke sakene sine. Agnes blir vi ganske godt kjent med og da moren dør får vi vite at Agnes er nok giftemoden snart, hun er bare 13 år. Skal hun virkelig kaste sin rosa skoleuniform alt? Alle de merkelige lekene de hadde i skolegården. 
Faren gifter seg med Paula og da får hun vite at hun er en skamflekk for det er tjenerinnen Ofkyle som har båret henne fram.
Agnes opplever en skremmende opplevelse hos tannlegen Grove, og får en rosa tannbørste når hun går. Agnes får tre mannlige kandidater hun kan gifte seg med og får grønn uniform. Egentlig får hun ikke noe valg for det er Føreren Judd, en eldre mann som skal ha henne. Agnes vet at hennes venninne Becka har blitt Tanta i Ardua Hall, det vil hun også prøve på....

Tante Lydia er en av de høye herskerne i Ardua Hall, hun har blitt en aldrende kvinne. Hun er avbildet over alt og laget skulptur av. Hun anvender makt og frykt hvor hen hun går. Hennes metoder gjennom hensynsløs innsamling av samtaler via skulte kameraer og høyttalere. Denne informasjonen bruker hun videre i sitt styresett. 
Vi får bakgrunnen til denne legendariske kvinnen. Hun var før Gilead en familierettsdommer og hun ble tvunget til mye i opplæringstiden av hvordan Gilead skulle styres. Hun fikk selv en tøff start, men klarte prøvelsene. Hun har mye blod på hendene, men viser nå i alderdommen at hun kan har medfølelse og angrer på at hun ikke har rømt, hun også slik stadig flere gjør. 
Hun har blitt gammel og skjønner og støtter Agnes på at den grusomme Judd ikke skal bli hennes mann. Sakte men sikkert skjønner vi at hun kan vise godhet og gir Agnes, som har blitt Tante Victoria hemmeligstemplet informasjon.   

Daisy fyller 16 år og livet hennes blir snudd på hodet da foreldrene hennes blir drept i en eksplosjon etter at hun har vært med i en protestmarsj mot Gilead, og blitt filmet på tv. Daisy var adoptert og het egentlig Nicole, noe hun fikk vite etter eksplosjonen. Her skjer det mye og det blir utrolig dramatisk.
Det får du lese selv...

Dette er en skremmende fortelling om det dystopiske samfunnet Gilead. Det som er skremmende er at man kan se tendenser til dette rundt om i verden.

Symposiet på slutten av boka fra år 2197 var en flott avrunding av boka

Man er sliten etter å ha lest denne boka, for den er skikkelig spennende og tankevekkende. Jeg anbefaler alle å lese disse to bøkene, for de skildrer mye som kan være på trappene om vi ikke holder stand.

utgitt 2019.
450 sider
Kilde: Leseeksemplar

Andre som har blogget om boka: Tine , medbokogpalett og sikkert mange flere

4 kommentarer:

 1. Heldige deg og de andre som leser begge bøkene sånn på rappen. Helt enig i at scenariet som skrives frem er skremmende lesning, med tanke på mange aspekter av vårt samfunn nå i dag. Takk for lenke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig!
   Her snør vi snart inne, har vært ute å måkt snø en gang og nå er det like mye igjen.
   Men, pent blir det!

   Slett
 2. Jeg har sett disse bøkene i bokhandelen, men ikke kjøpt dem og ikke lest dem. Høres litt skremmende ut. Ja, vi må alltid være våkne om utviklingen i samfunnet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er skremmende bøker, litt IS aktige/ eller religiøst fundemetalister, slik retning mange stater i usa ønsker. Bort med fri abort osv. Forfatteren skrev den første bok for 30 år siden og i år kom oppfølgeren. Anbefales!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!