lørdag 28. desember 2019

"Vi er fem" av Matias Faldbakken Hobbyrommet, med leira som ble rene horror fortellingen

Tormod Blystad og hans sprøe eksperiment med leire er hovedtemaet i denne boka.

Det er en typisk bygdefortelling og siden jeg kjenner godt til at Matias vokste opp i Vang (det er på bygda),  i Hamar Kommune. Det mange sted, person, bygdestiltrekk jeg kjenner igjen og det synes jeg er litt morsomt. Det handler om stedsnavn og plasser som lett gjenkjennelige som Svartelva, Ådalsbruk osv.
Derved er hodet mitt på hugget og jeg ser for meg landskapet hvor handlingen er fra. At han har valgt keramikk er nok heller ikke så underlig for oss som vet at hans mor er keramiker.

Tormod sine ungdomsår var ganske ville, med dop av alle slag. Heldigvis ble Siv, en reddende engel for han og siden hans kone. Tormod og Espen en tidligere dop kamerat de kuttet forholdet til hverandre. Tormod ble en trygg god familiemann, med to barn, Alf og Helene. Tormod bygger hus, garasjer og alt som skal til for at livet skal bli så standsmessig som mulig, og livet går sin gang.

En dag begynner barna og mase om at de ønsker seg hund, noe Siv som er frisørdame og TV-slave ikke vil ha i huset, hun misliker å gjøre reint. Men, etter mye mas og overtalelse kommer Snusken inn i familien og huset. 

Tormod er en god far og i verkstedet har han laget hobbyrom, så han og ungene kunne leke og eksperimenter med keramikk og hva de ellers ønsker å drive med av fritids aktiviteter. Tormod synes det er morsomt å prøve noe nytt og en dag blander han rødleire og kunstgjødsel......
Espen dukker opp i livet hans igjen og her skjer det mye som blir ganske så dramatisk. Mer har jeg ikke tenkt å si om innholdet. 

Boka sluttet litt kjapt og åpent, så hvordan det gikk med familien, stedet de bodde på og dem selv er ganske åpen.

Det er en humoristisk bok på mange måter, men har en tydelig undertone om hvor lite det skal til for at alt går dit høna sparker. Jeg savnet en tydeligere slutt, men alle fortellingene i romanen likte jeg, selv om eksperimentet var litt urealistisk, men morsomt på et eventyr nivå.

spilletid 4. 48.04
Lest av Ivar Nergaard
Kilde: lytteeksemplar


Andre som har lest boka : Tine, Beathe

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!