fredag 17. april 2020

Mrs. Dalloway av Virginia Woolf


Endelig fikk jeg lest denne boka!

Virginia Woolf skriver i denne boka om en dag i Clarissa Dalloway sitt liv. Den begynner med de kjente linjene "Mrs. Dalloway sa hun ville kjøpe blomstene selv". 
Det er sommer og hun skal ha en fest i hjemmet sitt.  Det er i mellomkrigstiden et døgn i London i 1923. Hele dagen bruker hun på å tenke på festen og gjestene.
Tankene hennes løper fra ungdomstiden, hvorfor ble hun gift med Richard Dalloway?
 Richard ble invitert til lunch hos Lady Bruton, det ble hun litt fornærmet over. Han er den pålitelige mannen og de har datteren Elizabeth.

Hun var jo egentlig forelsket i gamlekjæresten Peter Walsh. Han kommer innom på et formiddagsbesøk der hun sitter å reparere en flenge i kjolen sin.  Han har vært fem år i India og har vært gift, men skal skille seg for å gifte seg med en ung pike med to barn, han selv er over 50 årPeter registrerer også store endringer i London de fem årene han har vært vekk fra 1918-1923, både i klesstil og væremåte. Hun inviterer han til selskapet, men irriterer seg over han. Han er så energisk og krevende.

Det skjedde en eksplosjon, da Peter Walsh gikk gjennom parken. Septimus og kona sitter på en benk. Han lider av posttraumatisk stress etter bombingen fra 1. verdenskrig. Hans kone prøver å berolige han, mens Peter observere dette. 
Clarissa kommer i tanker om sin gamle venninne Sally Seton, hun som pantsatte oldefarens ring som Marie Antoinette hadde gitt han. Hun kommer ubedt i selskapet og har blitt 55 og har fem sønner. Hun var en kvinne Clarissa var blitt litt reservert overfor.....

Dette er en stream of consciouness- historie.. Hvor Clarissa og de involverte sin tanker formidles.
En fin bok! En klassiker, man absolutt bør lese!

Det er laget en film som bygger på boka:
The Hours av Michael Cunningham kommer opp i hodet mitt hele tiden. Det er en film jeg har sett 2-3 ganger i ulike settinger. Det er en film som handler om tre kvinner, en dag og deres liv på 20-tallet og 50 tallet og bygger på Virginia Woolfs sin bok Mrs Dalloway.
Jeg kom ikke unna å tenke på filmen og scenene fra den under hele lesingen, jeg synes både boka og filmen ble enda bedre ved å se likheter og fortellertekniske visuelle ulikheter.

Utgitt 1925
Denne utgitt på Pax, 2017
sider 258 + fint etterord = 280s
Kilde: kjøpt selv

 

 Ja, jeg har laget et smykke til Virginia Woolf!
Så får vi se om det blir åpning i Kunstbanken 22.august eller at utstillingen 
blir flyttet til 20 mars-2021 pga corona.

6 kommentarer:

 1. Å! Denne står fremdeles ulest i bokhyllen min. Da jeg leste The Hours av Michael Cunningham ønsket jeg at jeg hadde lest Woolf sin først fordi det er mange paralleller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne har også stått i min bokhylle alt for lenge. Ja, det er mange paralleller, mellom the Houers (jeg har bare sett filmen)for han var jo inspirert av Virginia Woolf

   Slett
 2. Jeg klarer ikke å følge med på alle bøkene du leser. Starter du på en ny i det øyeblikket du er ferdig med en bok? Da får du jo ikke tid til å fordøye den før en annen historie begynner!
  Går det bra i verkstedet? En god helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, nei jeg tar litt mellom bøkene. Noen ganger går det flere dager etter at jeg har lest en bok ferdige til jeg setter meg ned og skriver om den. Da har jeg reflektert over boka og kan skrive noen ord om den uten å røpe for mye av handlingen.
   Ja, på verkstedet går det bra!
   Ha en fin helg!

   Slett
 3. Dette høres ut som en av V.Woolfs bøker jeg bør få med meg, takk for fristende omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne burde du lese, synes jeg. Også burde du se filmen etterpå: The Hours med Nicole Kidmann som V. Woolf og Meryl Streep som Clarissa.Nydelig film!
   Ha en fin lørdagskveld

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!