lørdag 25. april 2020

Perlen av John Steinbeck

Misunnelse og sjalusien over å finne lykken.

Kino er perlefisker i Mexicogolfen, han er fattig men, lykkelig. Han har en kone Juana og et lite barn, sønnen Coyotito. Kino har spist sin frokost og skal si farvel til den lille sønnen før han drar utfor å finne perler. Så blir Coyotito stokket av en giftig skorpion, foreldrene blir livredde for å miste sønnen, den første fødte. De  drar avgårde for å få hjelp hos byens lege. Lege er en sur-promp som ikke vil behandle et indianerbarn og det koster penger, har dere det? Nei, det hadde de ikke, så de vender tilbake til hytta si, hvor de prøver å suge ut giften.

Kino må dra ut på leting etter perler, slik at de får noe å leve av. Akkurat denne dagen finner han en vakker kjempestor perle. "Verdens flotteste perle" og Kino er ute av seg i glede for dette betyr penger og økonomisk trygghet. Alle i den lille byen får vite om hva Kino har funnet og alle vil se den, men han vil ikke viser den fram til noen. Kino viser den bare til perlehandleren.

Misunnelse og begjær, her får man frem ondskapen i folk.
Han må se å få solgt perlen, men han synes ikke at han får den rette prisen på den. Den lille familien begir seg ut på en ferd til en større by. Men, de blir forfulgt....spennende.

En tragisk historie om og ikke å akseptere at andre kan finne lykken, uten å måtte lide hard. Jeg røper ikke hvordan den gikk, men ondskapen og sjalusien er brutal.

Veldig bra, godt fortalt! Selv om det er en litt moraliserende historie.

En veldig kort lydbok, lest fantastisk bra av Anders Ribu.
utgitt på engelsk: The Pearl 1947, Klassiker
spilletid 2t 40 min, storytel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!