onsdag 29. april 2020

Alt du ikke ser. Livet med Joakim av Ellen Arnstad

En rystende god bok om når et av barna får en alvorlig diagnose!

Ellen Arnstad har skrevet og leser selv inn denne lydboka. Jeg blir grepet av hennes historie som mor til Joachim, han fikk en diagnose som etterhvert gjorde han multihandikapet. 
En fantastisk åpen og godt fortalt følelsesmessig historie fra virkeligheten. Om å være foreldre til et barn som blir mer og mer svekket og sykt.  Det er hun selv som leser inn lydboka, det blir så nært og en fin opplevelse fordi hun må kjempe litt for å lese om de vanskelige periodene i livet. 

Ellen Arnstad er mediekvinnen/gründeren som stod bak tidsskriftet HENNE. Dette tid-skriftet lanserte hun fire timer før henne fødte sin første sønn, Joachim som ble født, den 4. mars 1994. Hun og mannen Stein Støa fikk en vakker velskapt sønn, de var så lykkelige i flere år!

Ellen ser tilbake på livet sitt og forteller om sin oppvekst på Stovner, hvor hun var aktiv med i turn og rytmisk sportsgymnastikk. Om sin familie, venninnegjengen og drømmene hennes fra barndommen om å bli journalist. Forteller om episoder fra å være en feministisk leder og hvordan hun ble sett på. Alle husker vi nok Ellen som var forbilde for Tårnhild i tv ruta på 90 tallet?

Joachim begynte å se dårlig og når han er syv år får han diagnosen som gjør at han kroppsfunksjonene svinner mer og mer vekk. Hvordan og hvorfor de velger å holdt diagnosen skjult for familien og venner, slik at Joachim ikke ble stigmatisert. Tøffe og triste fortellinger å høre på, men de taklet det på sin måte!
Joachim, far og mor reiste på mange turer så lenge synet hans var i behold. Hans sans for mat er utrolig morsomme! Alle opplevelsene han kunne se tilbake på, og minnes seinere.

Joachim skal blir storebror og han gleder seg. Men, tørr hun få et barn til, tenk om det barnet får den samme diagnosen. Heldigvis var Aleksander er frisk gutt. Det var mange dilemmaer man måtte ta stilling til underveis. Det var både for å verne seg selv og Joachim.

Boka forteller om alle oppturene og hvor mye Joachim har betydd for familien og venner. Det har også vært noen nedturer, naturligvis. Det viktigste med historien er fortellingen om å få et barn som blir multihandikapet og alle valgene de gjør for at han skal ha det så bra som mulig, og hvordan han har gitt dem så mye glede. Veldig tankevekkende og bra!

Jeg sier ikke mer om boka for den bør man lese eller lytte til! 
For noen sterke foreldre og så mange fine øyeblikk. Det gjelder å ta vare på de gode minnene. De finnes i oss alle bare vi ser dem og setter nok pris på dem!

Takk for at det var du Ellen, som leste inn boka! 


Lydbokforlager, utgitt,2019
spilletid 5.52 min

Nominert til Bokbloggerprisen 2019, under sakprosa

6 kommentarer:

 1. Har sett intervju med Arnstad om hennes historie angående Joachim,det var sterkt. Høres sikkert rart ut men siden jeg har en sønn som heter det samme så orker jeg ikke å lese denne.

  SvarSlett
 2. Jeg forstår hva du mener.
  Det var på mange måter en trist historie, men alle lyspunktene og gledene var der ofte i historien. Jeg synes også det var fint å lese om hvor bevisst hun var med seg selv i denne perioden, hun gikk på jobb og kledde seg riktig og med høye hæler. Den overlevelses strategien hadde jeg selv, den gangen det var litt tøft på hjemmebanen. Å ta vare på seg selv er utrolig viktig og ikke synke ned i traumer. Dette traff meg midt i hjertet. Det var mange sider av livet denne boka handlet om ikke bare diagnosen.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke lest denne enda, den har aldri fristet, men nominasjon til Bokbloggprisen gjør jo at jeg vil lese den. Står i kø, så jeg kommer dit etterhvert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg, jeg synes den var god!
   Hør den på lydbok, for det var så fint å høre henne lese selv!

   Slett
 4. Bra bok om et trist tema. Verdt å lese, syns jeg.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!