tirsdag 14. april 2020

"Olga" av Bernhard Schlink


Olga som ventet og ventet på sin kjære Herbert!

Jeg leste boka "Høytleseren" for mange år siden, (fra 97, før jeg begynte å blogge, den ble filmatiser: The Reader fra 1995) 
Nå har han kommet med enda en vakker fortelling og spesiell bok.  En usedvanlig godt komponert, spennende og følelsesladet bok. 

Olga, var et spesielt barn. Foreldrene hennes døde da hun var liten av tyfus så hun vokste opp hos farmoren i Pommern. Farmoren og Olga kom ikke så godt ut av det med hverandre. Olga ville lære mer, spille piano, lese bøker, var ensom og ville bli lærer. 
Hun treffer rikmanns-gutten Herbert, drømmeren som elsket å løpe når han var gutt, poserte som keiser når han ble fotografert. Seinere som voksen var den drømmen om å oppleve eventyr ute i den store verden. De forelsker seg og han reiste til Afrika som soldat, til Argentina, Russland og tilslutte en ekspedisjon til Arktisk.

En imponerende fortelling om livets mange sider på livets reiser fra 1900 tallet og frem til 70 tallet. Historien og livet gjennom to kriger, venting på Herbert som trodde han kunne klare alle ekspedisjoner. Han valgte å leve sitt liv, siden Olga ikke ble betraktet som et godt nok gifte til Herbert, av familien og godset Schröder. 

Bok består av tre deler, den første delen har en fortellerstemme. I del to er det Ferdinand som er fortelleren, om hans oppvekst og hva Olga har betydd for han. Hans reise til Tromsø og leting etter brevene. 
Del tre er alle brevene fra Olga til Herbert, hvor hun forteller sannheten om livet, kjærligheten og sviket til han. Hvordan lengsel, kjærlighet og frustrasjonen har vært for henne i årene fra han dro i 1913 - 1971.

Del tre var så rørende at jeg begynte på boka en gang til, for jeg hadde ikke fått med meg/husket alle detaljene, siden jeg har lest den over et litt langt tidsrom. Tredje del oppklarte så mye og gav boka en helt annen og ny mening, vakkert, vondt og overraskende.


Fantastisk bra, hvordan Bernhard Schlink klarer å formidle den lidenskapelige kjærligheten mellom to mennesker og hvordan de selv kan behold viktige hemmeligheter for hverandre. Samtidig forteller boka om tysk historie over hva som skjedde både reelt i verden og med oss som mennesker.  Hvorfor man var nødt til å velge sider og å holde kontakt.

En utrolig bra roman!


Bernhard Schlink f 1944, forfatter, jurist og professor ved Humboldt- universitetet i Berlin 
og Cardozo School of Law i New York.

Utgitt på Gyldendal 2019
sider 256
Oversatt: Sverre Dahl
Kilde: Leseeksemplar

8 kommentarer:

 1. Yes... The reader... hans mest kjente bok ... ble også FILM.
  Jeg har ikke lest "Olga" ennå. Det burde jeg.
  Hilsen deg. Ha en god uke Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du, den er så flott!
   Den forteller mye om tyskland sin historie også, jeg røper ikke mer av innholdet.
   Ønsker deg en fin uke!

   Slett
 2. Hm.... denne fikk jeg lyst å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. En herlig bok! Ikke les den samtidig med noe annet, for den blir mer og mer fascinerende etterhvert som man skjønner hvordan alt er flettet inn i hverandre, og historien brettes ut. Lykke til!

   Slett
 3. Dette var en ny og ukjent forfatter og bok for meg. Høres absolutt lesverdig ut, så jeg noterr meg den! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det som er morsomt er at det er en tysk bok, men handling også fra Tromsø!
   Jeg likte den veldig godt!

   Slett
 4. Høytleseren har stått på leselisten min i årevis, jeg hadde glemt den helt av. Jeg synes denne hørtes så fin ut at jeg skriver den ned. Forhåpentligvis får jeg lest noe av Schlink snart :-)

  SvarSlett
 5. En veldig fin bok synes jeg. Jeg skal lese mer av han!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!