torsdag 2. april 2020

Den andre dødssynd av Jan Guillou
Vi er i 80 tallet i Stockholm, med mange endringer i samfunnet. 

Nå har vi kommet til 1980 tallet, i serien om det store århundre , bok nr 9. 
Det er det tiåret man kaller grådighetens tiår. Carl Lauritz feirer 60 år og familien samles til fest. Carl Lauritz er stolt over sin rødhårete datter Solveig som har utdannet seg til siviløkonom. Solveig er kusinen til Eric.

Solveig starter et firma hvor hele familien blir aksjeeiere, selv om både Eric og Henning er litt mot å blande seg i kapitalismens klør, de som er venstreekstremister. ( se familietreet som ligger under År 1968, om man ikke husker familien)

Denne boka fortsetter hvor å følger advokat Eric Letanger nært. Han opplevde i forrige bok at Gertrud, mor til deres barn Erki ble skutt av politiet i Tyskland. Erki var fem år når han og Eric kom tilbake til Stockholm. Eric er svært bevisst på at Erki skal bli to språklig, så de har faste dager med svensk og tysk, både i matvegen og språklig. 

Henning er armeoffiser og befinner seg i Beirut, han er skadet og svever mellom liv og død, skuddskade med to skudd som traff, men han har vært heldig og lever.  Han blir fraktet til Sverige.  Hans danske kone Mette som er lege har også blitt skadet, hun må amputere det ene beinet under kneet. 

Bankranet,  i Lyngby, KBH hvor 8 millioner kroner blir tattog fraktet vekk i en budbil. "Terroradvokaten" - Eric og hans sammensvorne blir fortsatt avlyttet og sporet av etterretningstjenesten i Sverige, SAPO. De er  mistenkte for å være involvert, på en eller annen måte.
Henning og Eric blir uvenner pga. av eiendomsselskapet, de har aksjer i. Den tiden hvor det økonomiske kappløpet herjer i eiendomsmarkedet og rehabilitering av gamle leiligheter er på sitt mest ekstreme og høy champanjeføring. 

Tiden går, mye prat om advokat jobbing, mange insest-saker kommer fram i lyset, noe Eric tar naturligvis og han er stadig advokat for Palestina-saker osv.
Erki, lurer på hvorfor faren ikke gifter seg på nytt, det er jo syv år siden moren ble skutt. Faren treffer igjen Katharina, hun to barn.  Sønnen er  på Erki sin alder så de deler etterhvert drømmen om å bli ishockey stjerner.
Oluf Palme blir skutt på åpen gate og det svenske rettssystemet løper etter feil folk. Knuser kurdernes leiligheter for de er sikre på at det er dem som står bak. Hvem drepte Palme?

Det er nye tider på mye: 
Solveig får et barn, uten at hun vil fortelle hvem faren er og avisene lager fryktelige sjokk reportasjer om Katharina som er sosialdemokrat og bor som en dronning, med Luxus på alle kanter. Eric klarer å ro dette i havn, det samme gjorde han med Sandhavn. Stedet i bygd Vikingestil som forfedrene bygde for kongelig besøk på begynnelsen av 1900 tallet. etter å ha vært ute av familien, som de måtte selge i arveoppgjøret, da de ikke kunne ble enige. 

En bok som sier veldig mye om hva som skjedde ikke bare i Sverige, men også i Norge på 80 tallet. Med finanskrisa, oppkjøp og hvordan mye handlet om hvor tøff man torde å være/ stå i det.. 
Boka har litt for mye advokat prat, men ellers har den tatt 80 tallet veldig på kornet, slik jeg også husker åtti tallet. Så jeg har kost meg med lydboka! 

Lyttet til Storytel
tid: 15t. på Svensk
Lest av Tomas Bølme,


Linker til de andre bøker i serien, "Det store århundre" som jeg har omtalt:

1. "Brobyggerne", utgitt 2011. Fantastisk bra! Mest om Lauritz og Oscar
2. "Dandy", 2012. En bok jeg synes var veldig bra om Sverre, og kunstnermiljøet i London
3. "Mellom rødt og svart", 2013. Den var til tider litt kjedelig, fortellende om tiden før 2. verdenskrig, OK, grei.
4. "Ikke vil se", 2014, Lauritz og Ingeborg flytter til Sverige og om de fire barna. Fin-Bra.
5. "Blå stjerne", 2015. Bra, informativ om spionasje, svik og tilhørighet og Johanne som hjelper jødene ut av Norge.
6. "Ekte amerikanske jeans" 2016 , Eric, Oscar sitt barnebarn er hovedpersonen her, boka handler om 50 tallet.
7. "1968", utgitt 2017 Hovedperson Eric som ung.  om 60 tallet
8. "De som dreper drømmer sover aldri", utgitt 2018, Eric og Gertrud.
9. Den andre dødssynden, utgitt 2019,  1980 tallet, Eric er fortsatt hovedp.  

Kommer det flere? Jeg håper det!

Andre som har lest boka: Tine

8 kommentarer:

 1. Fint å få "repetert" denne boken og sett på den med dine øyne. Husker at jeg ble bysset i søvn av alt advokatpratet, men 80-tallet er jo "mitt" tall, så jeg hadde nok håpet på noe mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi enige om at det ble litt for mye prat, advokat og politikk. Ellers tok den tidsbildet bra.
   Det var 70 tallet som var mitt tiår, hvor man skikkelig levde livet med studier, hybel-liv i Oslo og København. For ikke å snakke om alle interrail turene jeg var på!

   Slett
 2. Åh hvor spennende ... Takk for anbefalingen ;-)
  Hilsener til deg.
  Ha en god helg. Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, håper du har det bra også i disse merkelige tider!

   Slett
 3. Det passer jo bra å skrive om Stockholm og Sverige nå i denne ekstreme tiden. Synes nok de oppfører seg litt merkelig og skremmende.
  Jeg leser fremdeles gamle bøker, og trives med det.
  En riktig god og fargerik påske ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt enig i, vi har nok en smartere strategi her i Norge!

   Slett
 4. Takk for stadig nye boktips! Ønsker deg ei god hjemmepåske! :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!