tirsdag 7. april 2020

Våroffer" Anders de la Motte


Når et helt lite samfunn styres av en egosentrisk kvinne

Dette er historien om Thea Lind og hennes mann kjendiskokken David, de har flyttet tilbake til hans barndoms-sted Tornaby i Sør Sverige. Der skal han starte restaurant i det gamle slottet og Thea har fått jobben som distriktslege. Restauranten skal åpne med en generalprøve på Valborgsnatten og David er ganske på tuppa.

Thea møter den hyggelige dame med navn Kjersti som skal gå av som distriktslege, når Thea nå skal overta. Kjersti er en pratsom og hyggelig dame, hun prater i veg og forteller litt av hvert om gamle dager, om gamle symboler som bladmannen og ting som har skjedd i bygda. 

Thea har tidligere vært i en anstrengende jobb i Leger uten grenser og har opplevd mye grusomt i Syria. Hun har slitt med posttraumatisk stress etter alt dette. Jobben som distriktslege på denne lille plassen passer henne bra, så hun kommer ordentlig til hektene igjen.

En dag finner hun en metallboks med noen bilder av noen barn, hva er det? Men, hva var det egentlig som skjedde den 19. mai 1986 på vårofferfesten som noen ungdommer hadde.
Thea spør mannen sin David, men han blir taus, rar og sier at DETTE snakker man IKKE om. "Med det var jo en jente som ble drept, Elita Swartling, sier Thea". 
Av Kjersti får hun vite litt av hva som skjedde med den 16 år gamle jenta og fire ungdommer på 12 år. Elita som elsket å lage skuespill og være et midtpunkt, var det meningen at hun skulle dø?.

Dette blir en besettelse for Thea og finne ut mer. Hun er tøff, modig og frekk på mange måter. Hun går inn i det fraflytta huset, leter i politirapporter og stiller en mengde vanskelige spørsmål som hun får beskjed om at nå må hun gi seg, ellers.....

Særlig svigermoren kommer hun på kant med, etter at hun sier «den taterjenta snakker vi ikke mer om». Da får Thea blod på tann, hva mener hun?
Thea har også en løgn hun bærer på og har opplevd mye før hun stakk hjemmefra som ungdom, så hun vil til bunns.

Her er det mange skumle scener og mye som skjer. Man tror den ene er mistenkt også en annen, men det er nok ingen av dem. Hmmmm... jeg røper ikke noe mer. 

Veldig bra skildringer fra det Skånske landskapet og folkene som bor der og alle som sliter med løgnene. Facebook er også en trussel.

Nina Woksholtt leser fantastisk bra! Den starter rolig, kanskje litt tregt, men så tar det av og blir så intenst at man blir svett på ryggen. Flott oppbygning og fine spenningskurver.

Kan absolutt anbefales som en topp bok til påskelesing eller lytting! 
Lykke til!

Utgitt 2020, Lydbokforlaget
spilletid 13.t 17 min

Det er 4 bok i Årstidskvarteten:
Sensommer , 2018
Høstdåd  2018
Vinterild, 2019
Våroffer, 2020

Andre som har lest boka og skrevet om den : Anita Tine

10 kommentarer:

 1. Takk for boken... vi har tid å lese mer nå :-)) Deilig.
  Jeg ser for tiden filmer fra 50-tallet med mannen min ... om kvelden ... men jeg innrømmer at vi ikke ser på TV.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi ser heller ikke mye tv, orker ikke all den corona informasjonen.

   Slett
 2. Ja, her er vi enige om at dette er en god krimroman. Takk for link:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, det er vi! Ta vare på deg selv i disse dager!

   Slett
 3. Høres skummel og ekkel ut, som en ekste påskegrøsser skal! Håper du og dine holder dere friske og får ei fin hjemmepåske! Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er spennende men uten masse blod og vold.
   Ha en fin påske du også!

   Slett
 4. Det er gøy når vi er enige, alle som har lest og hørt boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var kjempe bra, jeg liker stilen hans og han vet jo hva han snakker om denne tidligere politimannen. :)

   Slett
 5. Denne høres spennende ut! Den skal jeg se nærmere på! En fortsatt god påske ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver veldig godt, han vet hva han skriver om og det blir så naturlig!
   Fortsatt god påske!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!