onsdag 22. april 2020

Tommy av Roy JacobsenEn spenningsroman fra Oslo sitt narko og kriminelle miljø på 80 tallet

Nå har jeg funnet fram en eldre bok av Roy Jacobsen, skrevet i 1985 og gjennom de 248 sider følger vi Tommy i Oslo sin underverden.

Tommy har hatt et omflakkende liv de ti siste årene, han har sin oppvekst fra Veitvet i Groruddalen der han og tre kamerater var en spleisa gjeng. Det var Roger, Fedo, Erik og Tommy, han ser enda for seg bilde av dem første skoledag.
De har alle levd et hardt liv, med dop og uærlig arbeid for å få penger for å klare seg i hverdagen. 

Tommy bor i Sveits og prøver å være selvstendig næringsdrivende, men det er vanskelig. En dag får Tommy beskjed om at kameraten Roger er død. Hans siste beskjed før de skilte lag i Amsterdam var at om noe skjedde han så kontakt broren min, sa han.
Tommy vil undersøke hva dette betyr og hvordan Roger døde? Han reiser til Oslo.
I Oslo er det lite som har forandret seg siden han forlot byen. Han oppsøker sin tidligere snuskete arbeidsgiver for og får et sted å bo av han.

Tommy tar kontakt med mora til Roger for å finne ut hva som skjedde, hun er helt vekk i piller og rus av alle slag. Søstera til Roger, Siv tjener penger på å trekke på gata og doper seg med sniffing og alt annet som kommer på hennes veg. Broren Johnny sitter i fengsel og han har ikke mye å formidle om Roger sin død.
Søstera gir Tommy det eneste som er igjen av Roger sine private eiendeler, det er en foto bag, med noe fotoutstyret. Der finner Tommy noen spor han kan gå etter.......
Hans andre barndomsvenn Fedo blir funnet død, hva skjer med alle hans gamle kamerater?
Hva gjør jeg nå, tenker Tommy. Han begynner å nøste opp "kokain" selgerne og leter desperat etter Danny. Dette blir et heftig, frekk og spennende jakt som utløser mye, både av tvang, triks, sykehus, fengsel og kjærlighet. 

Dette er en bok om det harde narko miljøet på begynnelsen av 1980 tallet i Oslo. Ikke bare narko, men bygge bransjen og mye annet snusk får gjennomgå. Bok er skrevet i en litt tøff, røff stil og Tommy lar seg ikke pille på nesa av noe.
En litt endimensjonal beskrivelse av miljøene og de tydelige samfunn skillene er svært bastante, litt naiv og moraliserende sett med dagens øyner, men absolutt en morsom fortelling.

Det jeg synes var veldig fascinerende med denne boka var beskrivelsene fra Oslo den gangen. Jeg synes det er morsomt å lese om Herregårdskroa, klubb 7 og alle de andre stedene man kjente i Oslo. Tidsbildet, det stemmer veldig bra, for jeg kjenner igjen mye av det tidsbildet, klærne, stilen, okkuperte hus og sjargongen stemmer også bra.

NB: Roy Jacobsen er 1 mnd. eldre en meg, han fra østkanten og jeg fra Asker. Skillet var så tydelig i ungdomsgjengene den gang. Jeg husker da jeg flytta til Frogner i kollektiv, 1973, da snakket man eller omgikk vi ikke folk fra østkanten, selv om vi gikk på samme skole i Oslo og møttes på byen.
Jeg dro for å studere videre i København -75 og i min omgangskrets de årene jeg bodde der, opplevde ikke jeg det markerte skille. Der var man f.eks. på teater og konserter i Christiania, en miks av folk fra alle samfunnslag gikk der.
Ting har endret seg, heldigvis!


6 kommentarer:

 1. Jeg hadde håpet å se mer bilder fra Hedmarken og Hamar, men du jobber vel hele tiden i verkstedet, og da blir det bok på øret?! Jeg leser også litt, er ferdig med tre av de gamle bøkene, men nå leser jeg krim igjen. Men det blir ikke så mye lesing. Jobber i hagen og går turer for det meste.
  Nyt de fine dagene! Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har litt for mange tanker i hodet for tiden ang utstillingen, så fotograferingen har blitt lagt litt på vent, men jeg skal prøve å få med bloggers søndagstur på søndag!
   Jeg har ikke fått orden på min gode tursykkel, men jeg tar meg noen turer på butikksykkelen men den er så tung og går så sakte!

   Slett
 2. Jeg har den ene etter den andre av Roy Jacobsens bøker på leselisten. Men han er en forfatter jeg ikke har fått begynt på. Jeg tenkte jeg skulle lese trilogien med De usynlige, og så Mannen som elsket Sibir. Men det kommer hele tiden bøker jeg heller vil lese.
  Nå fikk jeg også lyst til å lese eldre bøker. Det er gøy med beskrivelser en kan kjenne seg igjen i fra sitt eget ungdomsliv :-)

  SvarSlett
 3. Mannen fra Sibir har jeg ikke lest, men veldig mye annet. Hans trilogi fra Helgelandskysten er fantastisk. Vi har noe felles hans mor og min far kommer derfra og min omtale av 1.st boka er bare bilder derfra.
  https://kleppanrova.blogspot.com/2013/12/jacobsen-roy-de-usynlige.html
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så nydelige bilder i det innlegget!

   Slett
  2. Fine bilder å ha i hodet om man skal lese bøkene, så man ser landskapet slik det er og var!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!