torsdag 25. juni 2020

"Rand" av Jan Kjærstad Rand er det en moderne sult?
Dette er en bok som kom ut i 1990 og det er tydelig at det er 30 år siden ang. De flotte betraktning av Oslo og byen som endres med Aker brygge, Vaterland, hans besøk på Bygdøy osv. osv.

Denne boken handler om en mann som jobber med data, han er gift med en flyvertinne som er stadig på tur verden over. Han er som en ensom ulv og minner meg sterkt om hovedpersonen i SULT av Knut Hamsun. Kjærstad må ha vært inspirert av hovedpersonen og laget en moderne versjon av dette.

Boka handler om mannen som på kveldstid, uforklarlig vandrer hjemover og kommer i snakk med folk som han tar livet av. Dette blir det mye avisskriving om og folk blir redde. 

Tilfeldigheter gjør at hovedpersonen blir hyret som dataekspert for å finne likhetspunkter osv. i saken.  Han kan se alt med helt nye øyne. Han og politietterforskeren blir gode venner. De finner ingen morder, men sporene fører til mye annen kriminalitet som blir funnet.
Nå, sett meg dagen øyne hadde de ekstrem tro på data og dens muligheter. Virker litt usannsynlig!

jeg føler at det er mye ironi vi blir tatt med på og alle sidesprangene som opptar han, hvor han begynner å se på arkitektur osv. osv. på en ny måte og politiet leter febrilsk. Eks:
Politietterforskeren mener at det må være en skuespiller som står bak alle drapene!
Noen mener at morderen skal gjenskape Hieronymus Bosch " Bildet Helvete" men - det blir et blindspor, en motverden til vår?

I dag kunne dette vært umulig, hvordan kunne han ha klart å opptre uten at noen så han.
Dette er ikke noen krim bok, men er en roman som sier og omhandler både vår tid, hvordan man kan se tilbake på hvordan det var i 1990 og alle historier som er om folkene som ble tatt livet av.

Jeg har kost meg med lydboka, selv om den er litt utrolig! Sett med dagens øyner.
Kan absolutt anbefales for den har mange fine elementer i seg!
Fint lest av Jan Gunnar Røise! 


Utgitt Aschehaug 1990
utgitt lydbokforlaget 2020
Spilletid 10. 21

6 kommentarer:

 1. Dette er en kommentar til kommentaren din på bloggen min:
  Det er en interessant kommentar du får på utstillingen din, Ingun! Hadde det vært en mann som hadde utstilling om menn, hadde alle syntes det var helt som det skulle, kvinner inkludert! Slik er det. Leser i Bergens Tidende i dag om seksuell trakassering av kvinnelig politi i Bergen. Utrolig at vi aldri blir kvitt dette uvesenet!

  SvarSlett
 2. Spennende omtale Ingun! Jeg kjenner igjen de følelsene en får når noe blir for usannsynlig, men en må jo prøve å finne ut hva forfatteren prøver å si. De har jo lov til å ta seg kunstneriske friheter. Kjekt at du likte boken, jeg noterer den bak øret :)

  SvarSlett
 3. Jeg synes det var spennende bok pga. at den minnet meg om en moderne sult roman.
  Absolutt verd å lese.
  Det som er mest usannsynlig er at i vår tid har vi overvåkning over alt, noe det ikke var for 30 år siden :)

  SvarSlett
 4. Høres ut som en interessant bok! Jeg har faktisk ikke lest noe av Kjerstad. Jeg ender ofte opp med bøker av kvinnelige forfattere uten at det er veldig bevisst. Men jeg har jo lest Lars Mytting og Edvard Hoem, da :)

  SvarSlett
 5. Skal du lese en bok av Kjærstad vil jeg nok tro at Slekters gang vil du like veldig godt! Se linken under:
  https://kleppanrova.blogspot.com/2015/11/kjrstad-jan-slekters-gang.html

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!