lørdag 10. april 2021

"Lol Valerie Stein" av Marguerite Duras

   


         En spesiell kjærlighets historie!

Lola Valerie, en ung pike fra småbyen S, Tahla. Hun som ble sveket av sin kjære forlovede Michael Richardson på ballet som ble holdt på Kasinoet i T. Beach. Han ble forført av en mystisk kvinne, Anne - Marie Stretter. Dette førte til at Lol fikk et nervøst sammenbrudd.

 Tiden går og Lol (som hun kaller seg) gifter seg med Jean Bedford og får tre barn med han. De har bodd i U. Bridge i ti år, men så overtar Lol sitt foreldrehjem i T. Beach og flytter tilbake til hjembyen. Lol virker helt ok, hun er en kvinne som liker å styre i hus og hage hvor alt skal være helt korrekt, helt mekanisk og hun har blitt en følelseskald kvinne. En dag ser hun at det er et par som går forbi, er det han?

Hun begynner å gå lange turer, men kjenner ingen i byen mer og er ekstremt alene og ensom. Så en dag observere hun Michael, eller det det ikke han? Hun går etter han og skygger ham, spionerer på hvor han skal. Han møter en kvinne, det er Tatjana. De går til hotellet der hun en gang var sammen med han.  Hun legger seg i kornåkeren nedenfor vinduet på hotellet og registrer hva som skjer der på hotellrommet. Hun blir en utenforstående i en erotisk trekant.

 Lol bestemmer seg for at hun vil kontakter sin venninne fra college, Tatjana. Hun skjønner ikke helt hvorfor Lol vil oppta vennskapet igjen. Men, de var jo så gode venninner sier Lol. Hun blir kjent med Tatjana sin mann Pierre og en annen mann som bor i huset Jacques. Han er elskeren til Tatjana, får Lol vite. Tatjana er svært reservert og stille.

 Plutselig er det Jacques som er fortelleren, og Duras filmeffekter med henvisninger, som en «voice over» forteller han resten av hva som hendte. Mer, sier jeg ikke om handlingen, det må du lese selv!

En ganske så spesiell roman, en bok jeg tror jeg må lese på nytt igjen, om en stund. 


Boka utkom i 1964, på norsk 1991med tittel samme tittel. 137 sider.

Dette er boka som jeg har valgt meg til tema: Kvinnelige forfattere i 1001 bøker, i mars
 
Bøker jeg har lest av Forfatteren: 
1. Lest biografistoff om henne, å skrive, her
2. Moderato Cantobile, roman fra 1958
3. Emily L., roman fra 1987
4. Elskeren, fra 1984,
5  Denne

8 kommentarer:

 1. Denne boka leste jeg om i går da jeg bladde gjennom 1001- boka mi for å oppdatere hva jeg har lest og hva som skal leses fremover.
  Duras er en spennende forfatter:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, absolutt. Jeg har bare brukt litt lang tid på denne, pga utstillingen som jeg holder på med. Det er en kort bok.!

   Slett
 2. Gøy at du har fortsatt med å lese bøker av Duras. Glad for at du liker henne :)
  Som du jo vet er hun en av mine favoritter :)

  SvarSlett
 3. Ups. Du minnet meg nå på at jeg har hoppet over mars-boka. Har Siri Hustvedt liggende klar. Den må rykke kraftig fram i køen, for neste bok ut for meg er aprilboka...
  Duras er fin. Har lest et par bøker av henne tidligere. Jeg tror denne må på 1001-listen min ja. Inspirerende omtale.

  SvarSlett
  Svar
  1. En spennende dame, som skriver ganske så spesielt. Spennende å høre hva du synes, den er litt gammelmodig, men slik er det med gamle klassikere. Jeg liker skrive-stilen hennes:)

   Slett
 4. Jeg har bare lest Elskeren, etter tips fra deg tror jeg. Denne høres utfordrende ut, men Duras er en spennende forfatter som jeg hører mye om, så jeg skulle gjerne lest mer av henne.
  Håper helgen din var fin :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig sol og tur på formiddagen, nå er våren på full fart mot oss føler jeg, herlig! :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!