onsdag 28. april 2021

Kafka sin "Prosessen" en tegneserien av Mairowitz


Forsiden,  her er et kort innlegg!

Prosessen av Franz Kafka (1883- 1924) har jeg lest ved et par anledninger, så nå måtte jeg ta en titt på tegneserie utgaven også. Denne romanen ble utgitt året etter hans død. Boka handler om det absurde og ekstreme byråkratiet. Mannen, Josef K. heter hovedpersonen som blir arrestert for en forbrytelse, men hva den forbrytelsen egentlig er skjønner eller forstår han aldri. Der selve prosessen aldri finner sted. Det hele er som et mareritt, en psykologisk  drømmeverden. Eller er det Kafka dominerende far som har gjort han forvirret. Boka kan leses over en allegori over statlig kontroll, står det. Eller er det en forløper for Orwells bok med tittel 1984?  

Det hele starter en tidlig morgen, mens Josef ligger i senga, det banker på og en fremmed mann kommer inn. Josef får ikke engang frokost før han blir anklaget for noe. Var det en spøk? Det var hans bursdag i dag? Han var på byen i går, gjorde han noe galt eller hva har skjedd med Elsa, fra vinbaren?Han får gå på arbeidet sitt i banken. Alle gratulerer han med dagen. Men så blir han får han beskjed om å møte til forundersøkelse, men hvor er det kontoret? Han leter og ingen vet hvor det er, som en labyrint av beskjeder. Han kommer frem og blir spøkt med og kaldt dekorasjonsmaleren...hva er det feil mann?
En fin og morsom tegneserie av en roman som egentlig er litt dyster og tung å komme igjennom (om jeg husker rette). Veldig fine tegninger, illustrative og fint tegnet. 

Baksiden av boka. 

Kafka, hadde studert juss og arbeidet som forsikringsagent i hele sitt liv, boka skrev han på kveldstid.

   Utgitt 2010, 127 sider, www.minuskel.no, lånt på biblioteket.


2 kommentarer:

 1. Minuskel har gitt ut flere fine tegneserier basert på romaner. Må lese flere. Som denne.
  Fin fristende omtale.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg skal også lese flere tegneserie av denne typen.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!