onsdag 28. april 2021

"Den kvite rosa" av Olga Ravn

 

Inger Bråtveit har oversatt denne diktboka, eller dette laaaange diktet fra dansk til nynorsk, en vakker diktbok bok, som er tykk i omfang. Det står bare noen linjer på annen hver side, med mye luft i mellom. 

Jeg likte alle gjentakelsene og de korte diktene på annen hver side, med de tomme arkene som gir meg ro ved å bla over og får meg til å reflektere over hva jeg har lest. For så, plutselig blir det tekst på hver side, og det oppleves så intenst, alt oppslukende og heftig. Boka har en voldsom kraft i diktene, både fortellerteknikk og i det visuelle.

Diktene er tydelig i sitt språk om kjærlighet, sykdom og død. Nydelige metaforer fylt med mye symbolbruk rundt rosa. Det går både på ordspill omkring rosa og alt man kan si, og sammenligne en rose på, både visuelt og sanselig. Fra det virkelige livet og som metafor, fra der den står i sin blomsterprakt, til der den henger skadeskutt og slapp i regnværet. 

Nydelig vakker bok, både visuelt og i innholdet. Denne må man holde og lese selv, for å få en opplevelse av. Derfor har jeg ikke sitert noen dikt fra boka. 

Anbefales så absolutt!

Utgitt på Samlaget 2020, gjendiktning fra dansk er av Inger Bråtveit.


5 kommentarer:

 1. Høres spennende ut med overgangen fra "tomme" til "fulle" sider, skjønner at det gjorde inntrykk. Spennende å høre dine tanker om boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en merkelig opplevelse. Det visuelle er ofte viktig for meg i en bok.

   Slett
 2. Leste denne tidligere i år og likte den godt. Selv liker jeg å dele dikt for at leseren skal få et visst innblikk i diktsamlingen selv om de selvfølgelig ikke får fullt utbytte før de eventuelt leser samlingen selv 🙂 Uansett, en fin diktbok

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan være enig i det, men jeg har levert boka tilbake på biblioteket for ca. en uke siden og da måtte det bli slik. Jeg henger skikkelig etter på å skrive innlegg, men slik er det av og til når man driver med utstillinger. :)

   Slett
  2. Ja,blir vanskelig da når en ikke har boken.Blogger nesten ikke lenger selv om det er noen bøker jeg har lest jeg ville skrevet noen ord om men sånn er det. Masse lykke til med utstilling når den tid kommer 🙂

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!