onsdag 6. oktober 2021

Øystein Morten "Jakten på Olav Tryggvason"


Boka som bryter ned mange sagn og myter vi har lært opp gjennom tiden om, Olav Tryggvason. 

Boka som er som en reiseskildring, hvor forfatteren som er historiker integrerer egne oppfatninger, samtidig som han forholder seg til historiske dokumenter og setter spørsmålstegn på mange rare myter om Olav Tryggvason. Alt dette skriver han ryddig om og gjør boka humoristisk med sine dagbok-notater over egne opplevelser i skrivetiden, på reise til de ulike stedene han dro. 

Hvor kom egentlig Olav Tryggvasson fra, var det i Russland han vokste opp? Eller, var han barnebarnet til Harald Hårfagre, som hadde ca. 25 barn og over 100 barnebarn? Ingen av delene. Han kom antagelig fra Hedeby-dynastiet i Slesvig -Holstein, mener forfatteren og flere historikere med han.

Olav Tryggvason grunnla han byen Trondheim? Han står på en 18 meter høy søyle på torget. Laget av Wilhelm Rasmussen i 1921. Vi får del i en samtal med Professor i historisk arkeologi ved NTNU, Axel Christophersen. Han svarer "Olav Tryggvason var aldri i Trondheim", og mer om det må du lese i boka.

Vi følger Øystein på mange av hans reiser for å finne ut av hvem Olav Tryggvason var. Til Russland, der de har bygget oppe et senter om han. Vi drar til Jelling, det som den gang var Nordens sentrum. Der er det gravhauger, den kjente Jelling steinen med runeinskripsjoner og en vakker steinkirke fra 1000-1100tallet.  Til Lofoten, vikingmuseet på Borg. (funn fra 1981) og til flere steder i England. Og til slaget ved Svolder der alle spor etter Olav forsvant i år 999, hvor er det?  Han kommer med et forslag om at det kan ha vært ved øya Ven (se bildet, nr. 1).

Klikk på bildene, så blir de store, fra boka

Olav giftet seg med søsteren til Svein Tjugeskjegg, Tyra. Svein Tjugeskjegg giftet seg med enken etter en polsk konge Swietoslawa. Hennes sønn Olof giftet seg med en prinsesse fra nord Tyskland. Faren til Svein og Tora var Kong Harald. I løpet av 996- 999 giftet de mektige herrer seg inn på kryss og tvers, så det ble en allianse med inngiftet. Slik regjerte og hersket de over store områder. 

Å kristne alt folk og å krige er det Olav Tryggvason, er mest kjent som. Han og Svein Tjugeskjegg sine mange store kriger og all volden de utførte. Kontrakten med Ethelred i England og særlig alle pengene de tjente der som krigere. Her er det mange historier, som er folkelig og fint fortalt.  

En smakebit: Kong Harald ble overbevist av den kristne guds styrke etter å ha sett jernbyrden, og han stanset all form for overtro og gammel norrøne skikker. Jernprøven ble beviset på at kristendommen var sannhet. Det ble utført vet at et glødende jern skulle bæres i hendene i ni skritt, så fikk hendene hansker som ble forseglet, og etter tre dager skulle hanskene åpnes. Om hendene var uten brannsår var det Gud som hadde grepet inn. Dette trikset stanset den brutale menneskeofringen og norrøn tro.  

Vi har hørt at Olav T. innførte kristendommen i Norge. Det var ikke frivillig, folk fikk to valg, enten å døpe deg eller å dø. Det var forferdelige metoder Olavs menn utførte på de som ikke ville bli kristne. hufffff. Stort sett alle de som hørte om hans tvang, ble døpt. Han gjentok den samme taktikken på Island og Færøyene, men de fikk beholde noen særordninger.

Leiv Eriksson sin oppdagelse av Vinland forteller han også om og naturligvis kommer han inn på Helge Ingstad og Anne Stine sine funn på L`Anse aux Meadows på Newfoundland som jeg har blogget om. Forfatteren avslutter med, at skal han lete mer etter Olav Tryggvason, vil han dra til Vinland. 

Er bok jeg synes var spennende, informativ og god, men så er jeg også spesielt interessert i Vikingtiden.  

Utgitt 2019, 288 sider + masse kilder til side 324. Vigmostad og Bjørke, lånt på biblioteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!