fredag 15. oktober 2021

Patrick Modiano " Så du ikke går deg bort"

 


En forfatter som ville glemme sin fortid.

Jean Dagarane har mistet adresseboka si, hvor vet han ikke, men antagelig på toget. En dag ringer telefonen og en mann sier han har funnet adresseboka hans, hvor navnet hans står som eier av boka. De avtales for å møtes, han, Jill som fant adresseboka vil gjerne kom hjem til han, men det nekter Jean på. De avtaler et møte på en kafe kl. 5, dagen etter, det er så varmt i Paris. Jill har med en ung kvinne, hun ringer til han dagen etter og ber om en samtale. Jan får mange kopier av kvinnen. Hvem er hun? 

Den fremmede begynner å mase om hvem Guy Torstel er/var og hvilket kjennskap han har til den mannen, han står nemlig i adresseboka di!  Jill hadde lest en bok av Daragane og der bruker han navnet til Guy Torstel og telefon-nummeret hans. Jean kan ikke huske hvem han er og begynner å tenke på barndommen og oppveksten.

Kvinnen tar kontakt med han, og Jean får med seg en hel del kopier fra saken, som hun sier. Det er også en kopi fra hans egen bok, side 47, der leser han navnet Torstel, noe som ikke får han til å huske.  Jean begynte å minnes stedet og boken han skrev, og sier: Navnet Torstel var det bare en fin klang i. Hvem var Jill? var han en pengeutpresser?

Jill har lest alle bøkene dine sier kvinnen, han trodde du kunne hjelpe han. For han skriver en bok og må finne ut av hvem Torstel var. Jill sier han kjenner deg gjennom bøkene du har skrevet.

Daragane begynner å lese saksmappen, om drapet på Corlett Norra i 1951. Jill og Toranill var for seint ute, dette skjedde for over et halvt århundre siden. Guy Torstel står nevn og moren og to andre navn. Han begynner å huske noe....oppsøker gamle steder og begynner å minnes hva som skjedde. Han hadde en ustabil mor og en far han ikke kjente, mens Annie tok hånd om han 

Bildet av den lille gutten, han drar kjensel på han og husker at Annie og han dro med toget, de skulle til Roma. De reiste langt og kom fram til et hus, en morgen hørte han bilen dro avsted...

En skikkelig fin bok av Modiano, litt merkelig og helt annerledes forfatter, som skriver i sin egen helt spesielle stil.  Boka er fengende, annerledes, mystisk, litt krim og spennende. 

Fra Book Bites, Lest av Anders Ribu. 3timer 41 min. Utgitt på fransk i 2014.

Jeg har lest tre andre bøker av han og de er spesielle alle sammen. Jeg liker stilen til denne Nobelprisvinneren fra 2014.

23 kommentarer:

 1. Jeg liker Modiano, men denne har jeg ikke lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. psykologisk prosjekt, en forfatter avslører seg igjennom sine romaner, men vil fortrenge oppveksten. ganske så spesielt og fiffi :)

   Slett
 2. Hei Ingun. Skrev en kommenatr i går, men den må ha blitt borte.
  Forstår at du liker Modiano. Han har en egen skrivestil som jeg også setter pris på. Har kun lest to av bøkene hans, men det skal bli flere.
  Ønsker deg en fin lørdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er begeistret for hans skrivestil, Ha en fin helg!

   Slett
 3. Høres ut som en historie litt utenom det vanlige. Kan nok godt bli grepet av den! I dag legger jeg ut en romantisk kjærlighetshistorie fra virkeligheten på bloggen min. Fin å lese i helgen :) Ønsker deg god helg! Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. Den skal jeg ta en titt på Jorun. Ha en fin helg!

   Slett
 4. Jeg har ikke lest Modiano, men ser at det er Ribu som leser og da er jeg alltid klar. Fin omtale, noterer meg denne forfatteren :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ribu er en dyktig oppleser og denne boka leser han også bra!

   Slett
 5. Har läst någon bok av författaren. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Har läst två andra (tror jag) av Modiano och gillat dem. Få ord men mycket innehåll.

  SvarSlett
 7. Inte läst något av Modiano, men viljan finns! :)
  Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Lilla smycket heter en bok jag har läst av honom, samma år som han fick Nobelpriset. Tyckte inte så mycket om den så det har inte blivit fler. Kanske ska ge hon en ny chans...
  Tack för smakbit

  SvarSlett
  Svar
  1. Det bør du absolutt, for han er en spennende forfatter :)

   Slett
 9. Jag har också läst tre böcker av Modiano, men inte denna. Det är något speciellt med honom som jag inte kan sätta fingret på.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig, det er noe spesielt med hans bøker :)

   Slett
 10. Jag har inte läst Modiano, men jag har ett par pocketböcker vet jag. Får se om de dyker upp i flyttkartongerna snart :-)

  SvarSlett
 11. Modiano är en av mina husgudar, att läsa hans böcker är att gå in i en Modianovärld där sammanhanget växer och fördjupas för varje bok man adderar. Kollar på Goodreads att jag har läst ett tiotal titlar av honom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er vi to enige om at han er ekstremt god, jeg setter han høyt og skal lese mer av han. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!