torsdag 21. oktober 2021

Trygve Gulbranssen, "Og bakom synger skogene".

 

Dette var litt av en slektsroman, del 1.

Dette er første bind i trilogien om folket på Bjørndal gård i en østlandsk skogbygd på slutten 1700-tallet. Der møter vi en mektig gammel slekt, som ikke er helt inkludert i bygda, de skiller seg ut og har andre meninger og omgangskrets enn de andre i bygda. Folkesnakket går om dem, og de går heller i kirken, hva er grunnen?

Bonden heter Torgeir og han har to sønner Tore og Dag. Dag kommer i slåsskamp med en fra bygda, og hvor ble det av han som han sloss mot? døde han? Far selv har drept mange bjørner på skogen. 

Dag liker å være i skogen, etter en sloss-kamp, hvor han hadde brukt kniven blitt han sky og tar stadig oftere til skogs, i flere dager. En dag kommer han hjem og der er det kommet folk fra byen, Kaptein Klinke og hans vakre datter Therese. Dag er en villstyring og holder seg for det meste i skogen, men han tenker mer og mer på denne jenta. Tiden går og Dag tenker på Therese og hun på han. En dag sender han et brev til Therese, de blir et par som skal gifte seg.  

Julen var kommet til Bjørndal og gamle Ane var kommet for å gjøre i stand til jul og hun er rett fram i sin tale når hun møter den nye kona til Therese. Du er like slank etter 4mnd gift, sier Ane og Therese blir litt flau og ber Ane på kaffe, noe hun aldri har smakt på før. Ane hadde en underlig makt over alle i bygda, det er et tema som dukkert opp hele tiden. 

Bjørndal er en stor vakker gård, en gård som bærer alt av gammelt stolt håndverk, hus, interiør og de har god økonomi. Tunet er spesielt og vakkert, bygd i norsk bygde-tradisjon. Et hjem som byfolket blir sjokkert over å se. 

Therese og søsteren Dorthea, (som også bor der) vil gjerne til kirken i jula. Dag sier at de ikke har skikken med å dra til kirke i jula. Hva skulle Dag svare, han ville ikke fortelle om den gamle våpensaken. Therese får to sønner med 3 års mellomrom. De ble hetende Tore, den eldste og Dag den yngste.

Borgland, er en av de mektige gårdene i bygda, datteren der er Elisabeth. Tore, eldste sønnen er en kvinnebedårer og han går det ikke bra med, i møtet med Elisabeth.

Mange år går og Therese og Dag lever i hver sine verdener sammen på Bjørndal. Han mest på skogen og hun styrer i hjemmet, men så dør hun også. Dag mykner og sørger voldsomt over tapet av sin kjære. Så  var det bare gamle dag og sønnen Dag igjen på gården av slekten. 

Det går så mange rare historier i bygda om folket på Bjørndal. Major Barre vil gjerne hilse på Dag og hans skriver kaptein Klynge, for å se om alt det stygge som blir sagt om gamle Dag, var det bare  folkesnakk? Major Barre har med seg datteren Adelheid. Hun blir så begeistret for Bjørndal og enda mer blir hun oppslukt av den unge Dag. 

Major Barre og Adelheid ble invitert til juleselskap, og det gikk som det måtte gå, ved hjelp av noen små grep kom gamle Dag, og fortalte noen sannhetsord.  

Dette var et skikkelig gammeldags eventyr, som jeg har storkost meg med. Jeg jobber intenst for tiden og i slike lydbøker går dagene og arbeidet i en fei. Dette var en av tre bøker og jeg skal lytte til alle. En fantastisk historisk roman,- slektsroman i eventyrstil. Jeg husker jeg leste den som ungjente, men nå skjønner jeg nok mer av den nå, enn den gang. Fantastiske beskrivelser av folke, hus, gamle gjenstander/hus, skikker, klær osv. 

Innlest av Bjørn Fougner, utgitt første gang i 1933. Storytel 11timer 30 min


Fra Wikipedia: 

Og bakom synger skogene (1933), Det blåser fra Dauingfjell (1934) og Ingen vei går utenom (1935). Bøkene ble godt mottatt både av kritikere og ikke minst av leserne. De er oversatt til mer enn 30 språk og solgt i over 12 millioner eksemplarer. På et tidspunkt før krigen førte trilogien ham opp på fjerdeplass på verdensstatistikken over flest solgte bøker, og med de amerikansk-engelske oversettelsene opplevde han som eneste skandinaviske skjønnlitterære forfatter å få bøker oppført i «A list of books chosen for the White House» les mer


6 kommentarer:

 1. Så bra du koste deg med boken.
  Husker jeg kjedet meg da jeg leste den. Men det er over 35 år siden så jeg har nok endret meg litt siden da. Det er vel en grunn til at boken er en norsk klassiker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes heller ikke den var spesiell fin, når jeg var ung. Denne gangen synes jeg at folk, hus, klasseskille, folkesnakket og det medmenneskelige er veldig godt skildret. Vi har ikke endret oss så mye på noen av punktene. Men, den er jo skrevet i litt eventyr stil, og svever litt, det er kanskje det som gjør at jeg likte den. En eventyrfortelling.

   Slett
 2. Du kommer med mange fristende anbefalinger :) Jeg skal begynne på Forsøk på å være lykkelig, som du skrev om for noen uker siden, er spent på den. Da jeg leste omtalen din tenkte jeg først at det hørtes litt traust ut, og jeg ser at Augusta syntes den var litt kjedelig. Alt til sin tid, med lydbok går det an å komme seg gjennom disse gamle bøkene, som kanskje ikke spiller på alle de moderne strengene.
  Nyt søndagen Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes den har noe ved seg ang. omtanke for hverandre, undertonen er svært Italiensk og herlig ! God søndag til deg også :)

   Slett
 3. Disse har jeg i bokhylla, og har lest dem for lenge siden. Tror sannelig jeg skal lese dem igjen i jula. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan absolutt anbefales, som julelesing vil de passe perfekt :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!