mandag 20. desember 2021

Tarjei Vesaas "Det store spelet"

Klassikeren i desember: 

Vi blir kjent med Per, eldste gutten på småbruket Bufast. Faren forteller han som liten gutt at han skal arve Bufast, noe han aldri glemmer han sier: " Du skal bu på Bufast all di tid" han er bundet til gården, ætten og som eldste sønnen skal han ta over. Dette var harde ord for lille Per, og som han grublet mye over, han ville ut i verden og se noe også, hvorfor sa far slikt, undret han seg over.

 Faren er en sliter til å bryte jord, han snakker ikke unødig og når han sier noe, er det bare å lystre. Moren har mer enn nok å styre med, tre unger og fjøs. Da Per var 9 år døde broren Botolf 6 år gammel. De to sov i samme seng og Per har ofte tanker om var det hans skyld i at Botolf døde. Vesle Åsmund er den yngste av brødrene, men de to har lite felles pga. alder. Tanta som bor i huset sammen med dem er Per sin sammensvorne og venn.

 Olav viste at det fantes barn på hans alder i bygda, men hadde ikke truffet dem før han begynte på skolen. Kun, Åsne som han hadde hørt om traff han en sommer og de badet sammen. Olav forelsket seg i Åsne som førskolebarn, han ville ha henne. På skolen oppfører hun seg helt annerledes, og ville bestemme over Per og kammeraten hans Olav Bringa, noe de to misliker.

 Vi hører om livet på gården og arbeid de utfører. Per blir konfirmert og hva da? Han var skoleflink og hadde drømmer, men måtte være med faren og bryte jord. Tanta har funnet seg en kjæreste, Bjørn og de gifter seg, bygger hus og får barn på Bufast. 

Åsne har fått arbeid i Bringa, og det går ikke mange år før Åsne og Olav gifter seg. Men før det fikk Per og Olav gå et halvt år på Vinterlandbruksskolen.  

Per sitt liv ble på Bufast, men med Bjørn var de to mannfolk, og han hadde ei vakker søster som het Randi..... snipp, snapp, snute.

En sjarmerende og vakker fortelling om livet og kravene som stilles til å være odelsgutt. Parallelt som per vokser opp, følger fortellingen årene og får vi et godt innblikk i Per hva han tenker. Fra de barnslige tankene som barn, ungdommens utbryter trang og livet generelt, med slakting, fødsler og melk.  

Nydelig innlest av Torgeir Fonnlid på Telemarks dialekt.

Spilletid 7 timer 23 min. Storytel. Utgitt første gang1934. 

Tarjei Vesaas, wikipedia. Går du inn å leser om han, så ser man at denne boka og de kravene som odelsgutten hadde, kjente han godt til. 

    4 kommentarer:

    1. Enda en klassiker jeg husker fra skoletiden. Det var liksom det urgamle bygdenorske, dette, at odelsgutten skulle overta gården og bo der all sin tid. Han hadde ikke så mange valg i livet. Takk for at du minner oss om de gamle klassikerne! :)

      SvarSlett
      Svar
      1. Jeg prøver å få med meg en minst klassiker hver mnd. Jeg synes det er så mye bra som er skrevet og det er så mange år siden jeg leste dem ( fra skoletiden) så man får litt andre tanker og syn på disse gamle klassikerne. Det er spennende og særlig fordi at når de er innlest på riktig målform, er de en fryd å kose seg med på verkstedet. :)

        Slett
    2. Flott omtale Ingun! Klassikerlesingen min stoppet litt opp, da jeg hadde lest de fleste (de jeg ville) av Drangsholt sine 66. Må og vil ikke slutte med dem, og Vesaas var en av de forfatterne jeg ville lese mer av. Takk for spark bak! Satt meg akkurat ned med Hundeår fra 1965, fra 1001-listen, januarbok til lesesirkelen. Du er vel med i år du også?

      SvarSlett
      Svar
      1. Ja, jeg blir med i 1001 i -22 også, men fikk bare ferdig 9 av de 12 i år. Jeg har i hele år prøvd å lese en klassiker i mnd og de har ofte blitt 1001 bøker, men nå i høst har jeg satset litt ekstra på norske klassikere. Det er mye bra!

        Slett

    Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!