fredag 31. desember 2021

Abid Raja "Min skyld"

 


En velskrevet, vond og rystende bok.

Dette var en overraskelse av en bok, for jeg har alltid synes Abid Raja har vært litt høy på seg selv og litt dominerende, men nå skjønner jeg at jeg har oppfattet eller tolket han totalt feil. Det er mann som har opplevd utrolig mye traumatisk i sin barndom, ja faktisk fra den dagen han ble født. 

Hans foreldre kom fra Pakistan, de bodde på i Oslo, på Sagene i en kommunal leilighet og foreldrene hans kommuniserte dårlig på Norsk. Abid ble født med et handikap, som heter analatresi, dvs. at endetarmen ikke er ordentlig utviklet, slik at tarmen lakk og det stinket alltid av han, eller rettere sagt av bleien han måtte gå med.  Foreldrene nærmest forlot han på sykehuset, han var 4 mnd. når de kom og hentet han. Noe en av barnepleierne forteller han 30 år seinere. Innen han var 3 år hadde han vært i narkose 13 ganger. Han fikk i Pakistan en metall ring satt inn, som egentlig skulle være der en kort tid, men som ble sittende der i mange, mange år. Faren kalte han for "feilvare" og slo han. Han opplevde mye mobbing p.g.a. at det kunne lukte av han, samtidig som Abid hadde store enorme smerter. 

Han hadde en evig konflikt med foreldrene, og hadde egne drømmer om så mye. F.eks som å få beholde pengene har jobbet for å hjelpe faren osv. Det eksploderte da han ble 15 år og han svek familien og kontaktet barnevernet. Der kom han bort i de umulige og voldelige ungdommene som var der og ble med på mye stygt, som ran av folk, vold osv. (Uff ja: Dette er velkjente og jeg kan underskrive på at dette skjer, selvopplevd med et av våre adoptiv barn som i en kort periode hadde for mye frustrasjon i seg, nok om det.)  

Hans kamp for kjærligheten var enorm, ingen norsk gutt kunne vært så redd eller bry seg på samme vis over familiens rykte, traumatisk. Han hadde en stor ryggsekk skjønner vi, som han også viste i sine improvisasjoner i den politiske kampen. Han fikk sin Nadja, men for en sprø opplevelse giftemålet må ha det vært, skjønner godt at diskuterte om de skulle holde et nytt bryllup etter 20 år, hvor de kunne føle at de var en del av selv.   

Abid slet med et voldsomt tempra mang og sinne som han hadde i seg, og Nadja fikk han til å gå til psykolog. Åpent og flott formidlet han dette, da psykologen spurte han: "Har du noen ide om hvor sinnet kommer ifra?"

Han måtte se på seg selv og ekteskapet, og det gikk opp for han at han var preget av oppveksten og at han var blitt egosentrisk og en manns showe nist som far og ektemann. 

Litt av en klassereise  Abid har vært på, litt uforståelig for mange av oss. Hans kamp for å være som alle andre, hans kamp mot sykdommen, kjærligheten fra skyld, skam og det å vær utenfor i det norske samfunn. Jeg har fått et annet syn på denne mannen som stadig hiver ut på nye ting som å lære,- å gå på ski,- klatre, -svømme og ikke minst å være en god far og ektemann.  

Jeg har hørt denne boka som lydbok, der han selv leste. 6t. 46min. 

Veldig, veldig bra!

Anbefales på det varmeste!


Jeg har lest en del andre bøker om det samme temaet, men denne var spesielt bra. Han refererte til andre bøker eks.

Ut av skyggende, en sterk bok sett fra et kvinneperspektiv

Gul bok, en bok som satte Abid på sporet skrive boka om seg selv


14 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med deg, både HJ og jeg har lest boken. Den gjorde sterkt inntrykk! For en barndom han hadde. Jeg reagerte også som deg på han, da han som ung var med på TV. Men sannelig har han vært flink, sett også sine egne feil. Boken anbefales sterkt!
  Et riktig godt nytt år ønskes deg og dine fra oss begge. Klem fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tove så morsomt at du også har lest den. Ønsker deg og mannen din et GODT NYTT ÅR :)
   Så håper jeg at vi kan sees igjen i året som kommer.

   Slett
 2. En av de sterkeste leseopplevelsene i år. Har alltid hatt sansen for han jeg og møte med han på bokmøte i høst og ikke minst denne boken bekreftet bare det inntrykket jeg hadde.

  Ønsker deg et godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig, den fikk terningkast 6 av meg.
   Ønsker deg også et GODT NYTT ÅR!

   Slett
 3. Denne fikk jeg til jul. Den ligger og venter på meg, derfor venter jeg med å lese din beskrivelse og opplevelse av den, til etter at jeg har lest den. Tror nok den lå under mange juletrær.
  Årets siste dag er her. Vi har harr kaldt, klart vær og til og med litt snø. Nå har temperaturen steget, regnet og tåka ha overtatt. "Ulriken" er blitt borte! Håper ikke det er et dårlig tegn for det nye året. Ønsker deg hell og lykke og alt godt i 2022, Ingun! Takk for følge i 2021! Hilsen Jorun

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jorun, her har vi det passe kaldt, ca -5 grader og vakkert.
   Takk for året som gikk og GODT NYTT ÅR ønskes deg og dine :)

   Slett
 4. Alle som skriver om denne boken sier det samme som deg, og allikevel er jeg skeptisk. Vel, finner jeg den på Storytel skal jeg høre den, så får jeg nok vekk skepsisen min :)
  Godt nyttår Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant denne på book bites. Denne må du fu høre på Tine. Godt nyttår!😊

   Slett
 5. Eg lasta den ned på bibliotek appen ein seine kveld no i romjula, eg greidde ikkje å stoppe å lese før eg var ferdige med boka så det vart berre tre timer søvn før eg måtte opp igjen om morran.
  Ei sterk berettning frå ein mann som har gjennomgått mykje og lært av det også.
  Boka anbefalast.

  SvarSlett
 6. Har lest denne og synes den var veldig bra, sterk.
  Godt nytt år Ingun:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at vi likte den begge to. Godt nyttår!

   Slett
 7. For noen uker snublet jeg inn i han da ha signerte bøker i en bokhandel. Han var hyggelig :)
  Jeg er dårlig på å lese biografier for tiden. Men Min skyld står på leselisten. Det var interessant å lese om dine egne opplevelser i mtalen.
  Godt nytt år til deg og dine,Ingun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ønsker deg et GODT NYTT år også Augusta. Gled deg til å lese denne!.

   Pleier som regel ikke si så mye om det som en gang var og skjedde med barna eller rippe opp i det, men noen opplevelser skulle man vært foruten når man ber om hjelp i en vanskelig situasjon. Det er lenge siden og vi er verdens beste venner nå.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!