fredag 10. desember 2021

Tarjei Vesaas og Gunvor Hofmo

 

  

Tirsdag var jeg på et foredrag om Gunvor Hofmo der Kaja Schjerven Mollerin, hold et flott foredrag. Foredraget het "Verden og buksene" og var veldig bra. Hun snakket om mye om Gunvor, hennes utgivelser og seksualitet, at hun gikk kledd i mannsklær, hvordan hun ble oppfattet osv. Hun kom inn på hvor lite vi egentlig vet om personen Gunvor Hofmo. Men, brevvekslingen med Tarjei Vesaas snakket hun en del om, den var viktig for Gunvor. Det viste jeg for i den siste boka jeg leste av Jan Erik Vold "Prosa", der var det div om brevvekslingen mellom dem. Morsomt å høre Kaja fortelle mange andre episoder jeg aldri har hørt om. På hjemvegen bestemte jeg meg for å høre noen noveller av Vesaas, når jeg kom hjem. Det ble denne samlingen. 

Hesten fra Hogget:
Det er den første novellen, den handler om to unggutter som skal dra til sætra på vinterføre og hente ned sommer-høyet. På veg mot sætra, måtte de over et myrområde, som er veldig vått med dyp myr. Det har ikke vært så kaldt. Så hesten går igjennom og blir stående fast. Det var en utrolig spennende fortelling, som fikk tårene mine til å trille. De to ungguttene sleit og sleit, og klarte å få opp hesten, men for en bragd. Jeg var helt sliten etter den novellen, og lykkelig over at de klarte å redde hesten. 
De tre andre novellene hørte jeg på, men gjorde ikke samme inntrykk. Herlig å høre sønnen Olav lese farens diktning, det blir så riktig med dialekten og hvordan han forteller. Jeg husker Tarjai Vesaas var på ungdomsskolen å leste små noveller, det var så flott og stemningen var den samme når Olav leste. 

Fra Storytel og varer bare en time og noen minutter. 
Vakker klassiker.

4 kommentarer:

 1. Gunvor Hofmo. For et liv hun hadde og så fint hun skrev. Hofmo er en av de som har gitt meg håp gjennom livet. Prosa har jeg lyst til å lese. Vold gjorde en kjempejobbmed biografien Mørkest sangerske.
  Virker som et fint foredrag. Interessant. Det er en utstilling på Nasjonalbiblioteket om Gunvor Hofmo som jeg har lyst til å se.
  Ønsker deg en strående søndag, Ingun

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaja Schjerven Mollerin står bak utstillingen på Nasjonalmuseet sammen med Jan Erik Vold (slik forsto jeg det). En dyktig dame, men et flott foredrag. Jeg elsker Gunvor Hofmo sin dikt, hun har jeg brukt i mange sammenheng og oppgaver, gjenneom livet. Litt morsomt at Innkjøpskomiteen plukket ut henne som en av de seks som ble innkjøpt av Innlandet Fylkeskommune.
   Jeg har lånt den siste boka av Jan Erik Vold "Venn, jeg har våket" fra 2021. Gleder meg til den etter hvert. Han er jo nærmest spesialist på Gunvor. Ha en fin søndag:)

   Slett
 2. Jeg er jo så heldig å ha et smykke du laget til Gunvor Hofmo! :) Gleder meg over det hver dag! Og så Tarjei Vesaas, han ruver! Skjønner godt at du liker å høre på den som lydbok med sønnen som oppleser! Det er så mye flott litteratur! Takk for at du trekker dem fram! Ønsker deg en fortsatt god adventstid!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord, og du er heldig som har Gunvor nr 1. Jeg fikk litt av en overraskelse på fredag, for da fikk jeg beskjed om at Innlandet Fylkeskommune hadde kjøpt inn seks av mine Hommage smykker. Der i blant Gunvor Hofmo nr 2.Flere blir det ikke for føler meg ferdig med det prosjektet. Disse seks kommer nok mest sannsynlig til å bli hengt opp på en skole, veldig morsomt for meg! Har aldri opplevd at de har kjøpt inn så mye på en gang av mine ting. Det har som regel vært et kjede eller ringer. HAPPY MEG!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!