fredag 3. desember 2021

Modiano Patrick "Søndager i august"

Et møte mellom fiffen og det kriminelle miljøet i Nice.

Dette var en vakker stemningsroman fra Nice, men med et kriminelt bakteppe. Jeg vil nok huske stemningen mer i denne boka en handlingen. Boka starter med at han, Jean møter en mann han traff for 7 år siden i Nice. Han fikk tilfeldig se han jobbe med å selge noen skinnklær, fra en bil. Et arbeid langt under hans stand, i allefall sist gang de møttes. Hva har skjedd? Det er ettermiddag, de to går og tar et glass i sammen og prater. 

I et brøkdelen av et sekund ser han fru Villecourts foran meg, sittende på bryggen ved bredden av Marne. Da sier han: De husker vel min mor, det var noen pengeproblemer oss imellom. Hun ville slått hånden av meg om jeg giftet meg med Sylvia.. ....for han var ikke bra nok for moren hennes.  

Det er høst, snart vinter og de mennene prater i veg. Selgeren som heter Frederic Villencourt, vil at han absolutt skal ha en skinnfrakk, når de skilles. Den må Jean ta imot, han ble tvunget til å ta den imot. Noen dager seinere prøver han å oppsøke han ved bilen, der de selger skinnjakker, men ingen vet noen ting om han, de har aldri hørt navnet hans. 

Denne første delen var viktig for å skjønne boka, så den måtte jeg ta en gang til.

Boka handler om minner, refleksjoner over hva som skjedde for 7 år siden da han traff Sylvia og hva som skjedde den gang da. Han prøver etter dette møtet å nøste opp fortellingen om hva som skjedde og hvordan det har preget han. .

Ok, jeg skal ikke røpe noe fra den dramatisk historien bortsett fra at det handler om at Jean og Sylvia ble kjærester og syd stjernen, en diamant. Her skjer det saker, en type myk krim.  

Her er det spennende ting som skjer, og jeg ble helt blendet av handlingen og Modiano sitt fantastiske poetiske språk. Stemningen han beskriver, gaten, smugene, osv. er helt spesielt. Og spesielt når man hører den på lydbok hvor Anders Ribu leser, han tolker boka så fantastisk. 

Jeg sitter igjen og drømmer om Frankrike, om Nice. OY, jeg har vært en liten tur i Nice (tror jeg til jeg ser ut gjennom vinduet) jeg har gått i gatene der og spist på fine restauranter med denne gjengen av folk, jeg var den usynlige. (Det passer å drømme seg vekk nå). 

 Lest fantastisk bra av Anders Ribu, spilletid 4 timer. Storytel Utgitt på Fransk 1986, Norsk 1988 og 2014, 143 sider.

Patrick Modiano fikk Nobelprisen i Litteratur, 2014, vel fortjent

4 kommentarer:

 1. Anders Ribu er Ketil Bjørnstad for meg, etter Verden som var min. Har hørt ham etter det og, og jeg nyter stemmen hans. Bremser litt når jeg hører "poetisk språk", men ble fengslet av omtalen din. Jeg trodde jeg hadde lest noe av Modiano, men det hadde jeg ikke, takk for fint lesetips, og riktig god helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, nei Anders Ribu har lest så mye bra, jeg tenker ikke på Bjørnstad i det hele tatt. Modiano sine bøker er rett og slett stemningen han klarer å skape, rundt fortellingene sine. Man må kanskje være litt glad i å leve seg inn, drømme seg vekk i tid og sted og der var jeg i dag. :)

   Slett
 2. Modiano skriver så fint.:) Har ikke lest denne, men et par andre av han. Vil lese mer, også denne:)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!