torsdag 16. desember 2021

Herbjørg Wassmo, "Mitt menneske"En bok som virkelig var perfekt for meg akkurat nå, om kunstnerlivet og litteraturen.

Rut og Gorm, de to hadde møtt hverandre tilfeldig, mange ganger i barndommen, men aldri vært nære venner. Gorm Grande er disponent for handelshuset Grande &Co i byen, i Nord Norge. En jobb han som eldste sønn skulle overta, for slik var det, som far så sønn var kjøpmenn. Gorm har vært gift og har datteren Siri, som bor i Bærum. Han lar den nyskilte og deprimert søstera Marianne bo hos han, i Grande-villaen. 

En dag får han en invitasjon fra Rut Nesset, som skal åpne utstilling i Oslo. Hun vokste opp på øya, fikk sønnen Tor. Kom inn på Kunstakademiet og forlot øya og sønnen Tor, til sine foreldre. Hun var endelig blitt fri, særlig fra faren Emissæren, som hun hatet og aldri ville se mer. Hun hadde fått stort ry i kunstverden, og hadde bodd flere år i Berlin. Der galleristen August Gabe, AG, hadde tilbudt henne atelier og bolig. De ble også kjærester, men nå hadde hun brutt kontakten med AG. Han henger over henne psykisk som et mareritt, han hadde alt for stor makt over henne. 

Gorm har lyst til å treffe Rut og drar til Oslo. Det blir en inderlig kjærlighet og de er i lykkerus over hverandre. De har begge sine behov og i vareta, han handelsstedet med hus, 130 mil unna Oslo. Rut, har et stort hus i Oslo, med atelier og selger bra. Hun har store utstillinger på gang og jobber intenst med maleriene. Gorm bestemmer seg for å flytte til Oslo og leve ut sine drømmer, han føler at livet har mer å by på enn bare å drive forretninger. Han vil studere litteratur, han søker på universitet og kommer inn på Litteraturvitenskap. Slik kommer han også til å ha mer kontakt med datteren Siri, som han gjerne vil være en god far for.

Sønnen til Rut, Tor har blitt 22år og har store planer for fiskeribedrift på Øya. Siri flytter til Tor og mye familie, drømmer og problemer dukker opp. Rut vil ikke besøke Gorm på øya, hun vil ikke treffe faren sin. Det er først når faren er nær døden, og dør at hun drar opp dit. 

(Slik som det i virkeligheten var for Herbjørg, hun heiste flagget til topps, den dagen hennes far døde. Jeg ser også at hun har brukt mye selvopplevd i denne boka, men formidlet gjennom Gorm og hans drømmer, veldig bra.) 

 
Smykket som jeg laget til serien: Hommage til Herbjørg Wassmo.

Rut og Gorm, vil leve i en verden som kjennes sann for dem, det er ikke så enkelt. De går begge inn i sine verdener og fordyper seg i den. Forfatteren vil fortelle at man kan bryte med det som har kommet som arv og forpliktelser, og velge sin egen vei her i livet. Det kan by på omkostninger for familien og for seg selv, med mest av alt handler det om å treffe og leve livet sammen med den som betyr noe for en og er det viktigste i livet.  

Rammen på boka er inndelt i tre perioder 1984- 1988, 1989-2000 og 2000-2012. Jeg kommer ikke mer inn på dette og hva som skjer og skjedde, det må du lese selv. ....

Veldig spennende kunstnerisk, hvordan man kan jobbe eller bli utnyttet slik Rut ble av AG. Hvordan hun fikk ideer, så muligheter osv. Mange fine møter der Gorm forteller om sine møter med studenter og skriver. To personer som ble veldig levende for meg.

Slutten slet jeg litt med å skjønne underveis, men etter at boka er klappet sammen ser man dette veldig klart. 


På toppen av Viktoria-parken som ligger på den høyeste åsen i Berlin har man super-utsikt over hele Kreuzberg og kan orientere seg. Litt disig denne morgenen, men kanskje det var slik den dagen Rut var der også, mens det var åpning av utstillingen. 

Rut som reflekterer over at hun helt frivillig og uten vederlag har laget et minnesmerke over en mann som tok all ære over hva andre, hadde gjort av kunstneriske verk og vist i hans gallerier. En skikkelig tankevekker!

Denne boka begynte jeg å lese på lørdag, der Rut har drukket litt for mye på åpningen av utstillingen sin. Ok, der var jeg også etter en hyggelig tlf. på fredag, da jeg fikk beskjed om at Innlandet Fylkeskommune hadde kjøpt inn seks av mine Hommage smykker, Happy, for en lykke rus, og for denne boka.

 WOW for en roman, Herbjørg Wassmo skuffer ikke, jeg elsker romanene hennes, men har ikke lest forløperen til denne boka, som heter "Det sjuende møte" den har jeg bestilt. 

Jeg har drømt meg vekk i malerkunsten og  i litteraturen om å se, bli inspirert, lys og skygge, komposisjon, farger og ikke minst å vandre i Berlin, og i Paris sine gater. 

En litt rotete omtale, men med så mye som skjedde sier jeg bare. 

Les den, den er fantastisk bra! 

Boka er utgitt av Gyldendal, 463 sider, kjøpt selv.


Andre som har lest boka: Anita

15 kommentarer:

 1. Så fine bilder, og flott omtale! Denne er en av bøkene jeg ble lovet fra forlaget, men aldri dukket opp. Satt meg opp på lån på Bibsok.no så kanskje det ikke tar et halvt år før jeg får den :)
  Fredag igjen allerede, ha en nydelig helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. En bok som traff meg mitt i hjertet. Jeg skjønner meg ikke på Gyldendal og leseseksemplar nå, i det siste halve året. Jeg har også opplevd å få at de skal sende boka, men den har aldri dukket opp. Så nå har jeg gitt opp å få leseeksemplar fra Gyldendal. Trodde rett og slett at de hadde sluttet å sende ut, men Anita hadde fått leseeksemplar ser jeg. Det tar så lang å få bøkene på biblioteket, så denne ville jeg ha og kjøpte den.
   Ukene flyr avgårde, snart jul. Men, jeg stresser ikke med jul. Å treffes og ha det hyggelig sammen er det viktigste, ikke hauger med pakker, men små barna får pakker.
   God helg til deg :)

   Slett
 2. Skumleste fort siden jeg har denne på øret om dagene. Ser at dere også opplever "problemer" med Gyldendal i år,dere er ikke alene. Jeg får mye uoppfordret fra dem, men de få jeg har spurt om og fått ja til dukker aldri opp. Så vurderer å gi opp leseeks fra de,aberet er at de har mange gode bøker og jeg kan ikke kjøpe alle jeg har lyst på.Denne var en av de som aldri dukket opp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt merkelig at de lagt seg på en slik merkelig framferd. det hadde vært bedre om de sa at de ikke sendte ut bøker til oss mer, slik lydbok forlaget gjorde. Ha en fin fredag :)

   Slett
  2. Det er flere forlag det er vanskelig å få svar fra. Har stort sett fått fra Gyldendal, men ikke alle jeg har spurt om (ikke at det er så mange) . Det har vært mye skifte av ansatte på noen forlag, kan hende det forklarer noe. Og veldig mange instagrammere etterhvert som får leseeks. Kanskje mye å holde styr på? Aner ikke.. Men enig med deg hvis praksis er at de slutter å gi ut, bør de jo si fra, men tror ikke det er det det handler om, siden jeg vet at noen får fra de fleste forlag, men at det noen ganger kan være tomt for leseeks. Det er dyrt å sende ut bøker, og noen har begrensinger på hvor mye de sender ut.
   Slett
 3. Gratulerer med innkjøpet, Ingun! Vel fortjent! :)
  Og takk for omtalen av denne boka! Jeg har lest om den, og tenkte jeg skulle sette den på ønskelista til jul, men så ble det så lang liste og denne ble glemt. Hvis jeg ikke får den til jul, skal jeg huske den til senere! Deilig å finne bøker som treffer! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du ville likt denne godt Jorun. God helg:)

   Slett
 4. Kan tenke meg at du likte denne godt:)
  Takk for link.
  Og gratulerer med smykke-innkjøp:) Så gøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, boka var hundre prosent i min gate og så jeg ble ganske oveveldet over et så stort innkjøp. Jeg har jo blitt innkjøpt noen ganger før, men aldri så mye på en gang, det har som regel vært et armbånd, noen ringer, eller nål osv. Jeg ble litt høy på meg selv en dag eller to etter dette.:)

   Slett
 5. Å, dette var en flott omtale! Jeg har boka på vent på biblioteket, men også på ønskeliste til jul. Gleder meg til å lese den. Gratulerer med innkjøpet av smykkene! Så fint da. Det er du verdt! Ønsker deg en fin desember videre, og god jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg er sikker på at du også vil like denne og så stort innkjøp var over all forventning :)

   Slett
 6. så intressant! har nyligen läst flera romaner av Wassmo och läst om Huset med den blinda glasverandan. och ska fortsätta med de två följande delarna. kommer att läsa Mitt menneske också. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 7. Vilket vackert smycke! Har du gjort det?
  Jag läste böcker av Wassmo i tonåren, men det var länge sedan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, jeg har visualisert Herbjørg som gjemte seg når moren dro bort. Hun gjemte seg for overgriperen, faren sin i Lofotlandskap.
   Hun har skrevet så mange fine bøker. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!