lørdag 17. september 2022

"Sockerormen" av Karin Smirnoff

 


En vond, trist og varm historie om vennskap, om å leve i utenforskap og stole på seg selv.

Anita har blitt mamma, men bryr seg ikke om barnet sitt, hun ville ikke ha noen barn enda. Moren til Anita er fortvilet over datterens oppførsel, men er innom hver dag og skifter og mater babyen, Agnes. Men, hun ser at det er bare en mulighet, mormoren tar med seg Agnes hjem, der Susanna tar hånd om henne, og gir henne varme og kjærlighet. 

Agnes blir hos mormoren, bare to år gammel kan hun spille piano. Anita, moren skal flytte inn hos kjæresten sin Karl Henrik, som har eget hus i Södertälje.  Moren har blitt 21år og pianoet skal med. Kjæresten vil at Agnes skal kalle han for pappa. 

Vi er på 80 tallet og Agnes går i førskolen, hun er et meget begavet barn innen musikk, et vidunderbarn. Moren liker ikke at hun spiller piano, hun er sjalu og ganske psykisk syk. Agnes får en lillebror Mathias, hun er 8 år og må stelle, mater og ta ansvar for han store deler av dagen, utenom når Isa er der. Agnes får ikke ha kontakt med mormoren av moren som tilbringer dagene i senga og ser ikke arbeidet Agnes gjør for henne. Moren lager heller ikke mat til Agnes

Frank Leide, han er en voksen mann som starter et orkester med Agnes, Kristian og Miika, det blir en ny verden for henne. De er tre helt ulike barn, men ulik bakgrunn. Agnes et uønsket barn som moren misliker. Kristian, spiller cello og har en far som er politimann. Miika, er finsk og bor samme med sin kreftsyke mor. De blir venner og Frank etablerer Ensemblet Bretzel. De spiller små konserter i kirker og selskaper. Men, Frank er en mann som har andre ambisjoner enn å være lederen deres. For hvem er egentlig han?

Agnes sine foreldre skilles og stefaren flytter til Paris, med lillebroren. Agnes savner lillebroren sin og vil oppsøke dem. De drar til Paris sammen med Frank som kjenner Karl-Henrik. Karl-Henrik, forteller at han ikke klarer å leve i samme hus som Agnes, hun er et merkelig barn, sier han.  Agnes er opptatt av at stefaren har stjålet Mathias lillebroren fra henne. Moren Anita har gått helt til grunne og drikke hele tiden.

En dag ser Agnes snille Susanna fra barndommen igjen. Hun har en tragisk historie bak seg, med forelder som var Jehovas vitner og viste henne fra seg da hun ble gravid. Hun fikk et barn og det ble tatt fra henne, så dop ble hennes trøst og tilslutt Agnes sin redning.

En historie hvor det er involvert ganske mange personer, og de danner et bakgrunnsteppe i romanen hvor mange er outsidere, psykisk-syke, dopere, pedofile og til sammen kan man se for seg en utkant til Södertälje, med eneboliger og mange blokker med sosiale klienter. 

En spennende og god bok, den tar opp utrolig mange temaer som vi ser mye av i verden i dag. Den gir et spark til oppfølgingen av både barn, voksene og narkomane. Den er både trist og nervepirrende. Foreldre som stoler blindt på at andre voksne som tar opplæringsoppgavene for barn, som f.eks. spillelærer, tennis-lærer og at de ikke alltid, er helt stuereine i sin oppførsel. Familiekonflikter, med dine, mine og våre barn. Religiøse forhold, psykiske problemer osv.

Karin Smirnoff skriver på en overbevisende måte og tar opp ting rett i fleisen på oss. Den er både mørk og trist, men sett med barnets evner til inspirasjon, overlevelse og drømmer er det en herlig blanding av historier. Kan absolutt anbefales. 

NB: denne boka har ingen ting med  Jana Kippo bøkene å gjøre, den er frittstående, men har mange lignende temaer. 

Boka ble utgitt i 2021, hørt på storytel 7t 42 minpå svensk 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!