lørdag 5. desember 2020

Gulraiz Sharif "HØR HER`A "


En morsom og lett ungdomsbok!

Mahmoud ser på Norge med Pakistanske øyner.  Han er 15 år gammel og vil leve sitt liv, men foreldrene har en annen oppfatning av alt for mye og han synes de styrer livet hans. De bor i 12 etasje i en blokk uten heis (den står) i en av drabantbyene utenfor Oslo. Faren kjører taxi, med tre skifte i døgnet: et for regninger, et for familie -palasset og slekta i Pakistan og et for å kjøpe ny bil. Foreldrene ligger ikke på latsiden, moren vasker på universitetet og foreldrene jobber nærmest døgnet rundt. Så Mahmoud og broren Arif på 10 år må stadig massere dem, så de klarer alle arbeidsoppgavene. 

Det er sommerferie og drømmen er å bare slappe av og være med venner for Mahmoud. Slik blir det ikke for de får derimot besøk av Onkel Ji fra Pakistan, han skal være der i to mnd. så barna må ta seg mye av han. Pappa skal jobbe i hele sommer, så Mahmoud må være guide for Ji. Onkel er ugift og reagerer over at Mahmoud jobber i huset og lurer på hvorfor de ikke har en datter... 

Onkel har tydeligvis ikke vært mye ute i den store verden og Mahmoud tar han med på rundtur i Oslo. Ji er sjokkert over alle de svarte folk, han har aldri sett negere før. Det er et sjokk for han å høre om de norske reglene med pappa permisjoner osv. og når Mahmoud forteller om alle rettighetene vi har i Norge. Får penger for å gå ti mnd. hjemme for å passe ungen sin, er det virkelig sant? sier Ji.  Mahmoud referere hele tiden til Siw Jensen?  

Lillebroren Arif, den ene-øyde. Blir livredd utenfor moskéen, han tørr ikke gå inn, men gud elsker alle, sier Mahmoud. De går inn i moskéen, for det er bare religion og det er som spa, chill, ta det med ro og om å få tilgivelse, sier storebroren. 

De er på Bygdøy og på Huk, der ser nudister og toppløse jenter, onkel Ji vil gjerne bosette seg her, et drømmeland. De er i Oslo og ser homseparaden, Arif og Onkel Ji er sjokkerte. Dette åpner øynene til Arif så han skjønner noe...... 

Mahmoud forteller til moren at Arif har merkelige tendenser. Han liker å pynte seg. Faren eksploderer i sinne, men moren tar støtter sønnen. Etter dette ble det et surt familieliv, og onkel Ji må ikke få vite om krisa. Alt blir kjedelig og helt mørke i familien, alle er deppa. Arif var bare åpen og fortalte noe om seg selv, men skjønte ikke at dette skulle bli skam for familien. Mange morsomme scener utspiller seg.

Boka har et tydelig, budskap som blir formidlet på en morsom måte. Forfatteren må være lærer (tenker jeg) for det et litt for overtydelige lærer-budskap her, NB det er en ungdomsbok. 

Jeg har virkelig trukket på smilebåndet mange ganger. Veldig mange morsomme scener, og språk, men litt mye overtydelig barnslig bærs og tulle prat. Onkel Ji og Arif historiene var mest fengende, ja!

Lurer på om Siw jensen har lest boka og hva hun synes! 

Absolutt en morsom, fengende bok! 


Fra Book Bites


4 kommentarer:

 1. Jeg har lest den. Veldig utlevering av onkelen synes jeg. Men artig skrevet.
  Forfatteren er vel byråkrat i Rådhuset i Oslo tror jeg. Har lest om han i avisen. Han er ikke lærer.
  Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Byråkraten heter Shakar Zeshan, det er han som skrev Tante Ulikkes vei og har nå kommet med en ny bok som heter Gul bok, den forrige var rosa. https://kleppanrova.blogspot.com/2018/01/shakar-zeshan-tante-ulrikkes-vei.html

   Morsomt at du har lest denne også Tove. Ha en fin helg!

   Slett
 2. Denne står jeg på venteliste for på biblioteket. Gleder meg!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!