mandag 19. september 2022

Zornmuseet i Mora, Sverige, Del 1.

Når Kunstnergruppa Taiga er på tur er det naturlig å ta første rast i et typisk Taiga-landskap.

Mora i Sverige ble første stopp, på Anders Zorn museet. 

Anders Zorn Født 1860 i Mora, vokste opp hos besteforeldrene i Mora. Han var student ved  Kunstakademiet 1875-81 i Stockholm. Han møter Emma Lamm, gifter seg med henne i 1885. De drar på mange utenlandsopphold. Anders dør i 1920, Zorn museet åpnet i 1939, og Emma i 1942.

 

Et knippe typiske Zorn bilder, Emma var ofte modell. Ellers vet vi at han var en mann som var glad i  kvinner. 


Han var opptatt av å kultur/interiør og folk i fine nasjonaldrakter

Morsomt å se bilde av han står ute å maler. Mange litt spesielle komposisjoner, funker bra

Akvarellene hans var fantastisk flott utført.

Det første huset er tydelig under restaurering, ant. tjenerbolig. Dette malte huset var Zorn sitt hjem og atelier, det sto ferdig i 1910. Bygget er inspirert av lokale bygnings tradisjoner, engelsk Arts &Craft og forestillinger om vikingetidens arkitektur. Zorngården var som et nav i Dalarnas kulturliv, der de treftes Carl og Karin Larsson, Prins Eugen , Erik -Axel Karlfeldt. Der diskuterte de, hadde konserter og store fester. De samlet både på kunst og kunsthåndverk, som savner motstykke i Sverige (ref. reklame info.)
Vi skulle gjerne ha vært inne i huset men vi var der for seint på dagen, alle omvisningene var fulle.

 
             Fantastisk mange flotte korpusarbeider og smykker av alle slag. Imponerende samling.
 
Enda to vakre bilder jeg måtte ta med av Zorn

Et fantastisk flott museum og hyggelig kafe. Det ligger midt i byen, Mora

8 kommentarer:

 1. Hei! Dette museet snublet Tor og jeg også over en gang vi var på tur i Sverige. Vi hadde ikke noe spesielt mål, kjørte litt på måfå. Jeg hadde ikke satt meg inn i hvor dette museet lå, så det ble en gledelig overraskelse! Flott museum! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, han var utrolig dyktig, dit har jeg drømt om å dra til i mange år, så nå har jeg endelig fått sett hans verk i virkeligheten. Følg, med det kommer flere reise innlegg fra Sverige.

   Slett
 2. Veldig kjekt å bli kjent med en maler jeg aldri har hørt om før. Og byen da, helt ukjent, men nå har den kommet på kartet.
  Jeg var i Nasjonalmuseet på lørdag, koste meg i tre timer, for et flott museum vi har fått!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, har du ikke hørt om Anders Zorn? han er jo like kjent som Carl og Karin Larson osv. En av de store svenske malerne. Mora er byen nærmest der Vasaløpet starter og går igjennom ved Siljansjøen. Vi fartet videre sydover etter Mora, så det kommer mer. :)
   Håper du fikk med deg Ragnhild Arneberg sitt fantastisk broderi, eller kanskje det var tatt ned?Den utstillingen sto til og med den 11. sept. Bilder av det kommer etter hvert.

   Slett
 3. Jeg kjente heller ikke navnet, men jeg er heller ikke så flink når det gjelder kunstnere. Men her var det mye vakkert, både vakre bilder, vakker natur og et flott hus! Takk for at jeg kan lære noe av å lese på bloggen din. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 4. Herlig - for en livsglede... Kunsthalle Munich hadde en gang en stor utstilling av Anders Zorn. Jeg vil veldig gjerne se museet i Mora.
  Tusen takk for bildene dine og mange hilsener til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en flott opplevelse, han var en skikkelig dyktig maler. Så sett Mora på kartet :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!