onsdag 28. september 2022

Taigatur til Sverige. Del 3


 Etter en natt på Herregården,  se del 2, kjørte vi hjemover, med noen avstikker.

Vi  dro til østsiden av Siljansjøen, til et veldig kjent stoff-trykker verksted, Jobs stofftruyk. Et fascinerende sted som har vært der i over mange år og er veldig kjent. 
Fin trapp inn til verkstedet.

Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef. Det er et museum som viser hennes kunst og en stor samling av folkekunst, knipplinger og folkedrakter. Der var det stengt, men det lå vakkert til.  


Neste stopp i Dala -Floda

Dala-Floda, man må kjøre av hovedveien også kommer var til denne idyllisk rød perle i landskapet, med uendret stil og atmosfære som minner om gamle dager.

Fantastisk mange fine hus. 

mange fine hager


Fine hus og hager, dette er et overnattingssted, men var ikke åpent i august. 

overgrodde, men frodig og flott område.

 
Näs i Dalarna. For de som ikke har lest Selma Lagerløf sin bok Jerusalem , skjønner man ikke hva jeg har i tankene. Jeg har lest boka og det var litt av en opplevelse å se det vakre landskapet og bygninger.
Selma Lagerløf skrev ned denne historien, som er en sann historie fra Dalarne, om det lille bygdesamfunnet Näs, på slutten av 1800 tallet. Den gang nesten hele bygda ble omvendt og folk dro mann av huse. De som solgte alt de hadde og dro til Jerusalem. En fantastisk fortelling om hva religion kan gjøre med folk. Den er vakkert skrevet, men akk så trist. Jeg så for meg Ingmars-gården, hvor hovedpersonen kommer fra. Hvor generasjon har slitt og bygget opp gården, også selges alt på auksjon til en spottpris til oppkjøpere, for nesten alle skulle jo dra av sted. En bok jeg absolutt anbefaler å lese. 


Vi leste i en informasjonsbrosjyre om at det skulle være: 
Dala-Järna Konstgård. (E9) En utstilling med høyklassisk 1900-talls svensk kunst og tre-fugle museum. 
      Vi fant fram og en mann kom og åpnet for oss. Vi fikk ikke ta bilder av den utstillingen som var av svenske kunstnere, den var i privat eie. Mannen forsto vi var interessert og viste oss rund.

Her har vi mannen, som er kunstneren Tomas Holst,"Wikipedia) som forteller om galleriet og sine bilder, konas bilder (som også er kunstner) og samlingene sine.

Et fantastisk flotte galleriet som han og kona har bygget opp/om, fra låve til galleri.


Ikke bare for han, men for  kona Margot Holst (Wikipedia) som også er billedkunstner. Her ser vi inngangen til hennes utstilling i fjøset, som var lekkert og stilfullt utført med fargeglade bilder. Morsomt at Tomas viste oss rund og fortalte. Han hadde samlet på Dalahester i tre, fra han var ungdom. Den samlingen hadde han solgt til Dalarne museum i Falun, men verdensrekorden på miniatyr har han beholdt selv.


Den fantastisk store samlingen med tre-fugler, utrolig mange og flotte fugler i tre, nydelig montert. Fantastisk opplevelse.
Takk til Tomas for morsom og fin omvisning.

Så dro vi hjemover.2 kommentarer:

  1. Nå var det en stund siden jeg var innom bloggen, og nå har jeg lest om damene på Sverigetur. Så gøy dere har hatt det! Og så mye dere har fått med dere! Fantastisk inspirerende bilder fra mange steder jeg aldri har vært! Takk for at du tok oss med på turen! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig Jorun. Ja, vi hadde en flott tur. :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!