onsdag 14. september 2022

"Den stillferdige amerikaner" av Graham Green fra 1955, 1001 bøker i mai

 

 Mai boka i Elidas "1001 bøker". 

Det året jeg ble født, var i 1955 og da kom denne boka ut. Den handler om krigen på femtitallet i Vietnam.  Det ble denne boka om Vietnam som fanget min interesse. Jeg har vært i Vietnam to ganger på rundreise til sør og en til nord, sammen med min venninne Marit begge gangene. Vi har ikke vært på selskapsreise-tur, men reist rundt på egenhånd. To fantastiske turer, i et fantastisk flott land.

 Til Boka:

Hovedpersonen er den middelaldrende journalisten Thomas Fowler, som dekker krigen mellom Viet- Minh og det franske kolonistyret. Han jobber for en engelsk avis. Han er egentlig litt lei av å reise rundt, for hans artikler om hva som skjer blir ofte liggende i sensuren, mens de franske kommer ut i verdenspressen med en gang. Thomas er en litt lat mann og han synes alt tok så lang tid, f.eks.: flyet fra Saigon til Hanoi tok fire timer, den gangen. Han kviet seg for å forflyttes seg og likte seg best i Saigon.

Thomas har en Vietnamesisk kjæreste Phuong, en ung og vakker jente. De hygger seg og røyer ofte opium, noe han synes skjerper hjernen om han røyker litt, men blir sløv om det blir for mye. Thomas treffer en amerikaner med navn Mr. Pyle, de blir venner. Pyle liker ikke at den unge vakre Phuong er elskerinnen til den eldre kyniske Thomas, han vil redde henne fra hans grep og vil gifte seg med henne. 

En dag kommer politiet på døra til Thomas, han må bli med for Mr. Pyle er død. Thomas må være med å se liket. Hvem var egentlig Mr. Pyle?  Thomas vet at han var medlem i den idealistiske amerikanske hjelpe-kommisjonen, det var derfor han var i Vietnam? 

Så hører vi om hvordan han ble kjent med Mr. Pyle og hva de opplevde sammen. Thomas liker umiddelbart denne stille mannen og tar han med på dans. Pyle forelsker seg i Phuong, men hun er elskerinnen til Thomas. "Vi elsker samme kvinne sier Pyle til Thomas. Thomas sier at Pyle kan få overta Phuong, for han selv er gift i England, eller er han det?

Thomas begynner å undre seg over hvem var egentlig Pyle, var han en spion eller en agent. Hvem og hvorfor ble denne stillferdige unge mannen drept? Var Pyle religiøs?  (Det er ofte en katolsk undertone Greene sine bøker.) 

Vi hører blant annet om et spesielt døgn, der Thomas sin bil gikk tom for bensin og de tom måtte søke ly i et vakttårn, hvor to Vietnameser satt på vakt med gevær. En skremmende opplevelse, og det å holde hodet kaldt når man kommer opp i slike situasjoner, det er ikke enkelt. Pyle hjalp Thomas, mange fæle scener fra krigen hører vi også om.  Det var takket være Pyle at han overlevde, Thomas ble liggende lenge på sykehuset, da han ble frisk hadde Pyle  overtatt Phuong. Litt av et kvinnesyn de hadde begge to, skremmende.

Thomas ble besatt av tanken på, hvem var egentlig  Pyle. En bombe eksploderer, og Thomas skjønner at  Pyle stod bak denne eksplosjonen. Politimesteren tror at Thomas står bak Pyles død, men var han slik?? Thomas savnet noen å snakke med etter alt dette, men fantes det, ingen......((krigs-traumer) 

En litt trist bok om menneske-skjebner og hvor lite et menneske er verd når det er krig. Jeg tenker på at denne boka er gammel, men ingen ting er endret når man kommer til krigen, og man ser bildene fra dagens Ukraina. 


Lest i Elidas boksirkel "1001 bøker". Jeg valgte meg "Mai-boka: Det året jeg er født" med boka Graham Greene, "The Quiet American fra" 1955. 

Fra Storytel, lydbok med spilletid 6 timer 51 minuter, lest av Leif Dubard

Graham Greene 1904-1991, Britisk forfatter, skrev i mange sjangere. Han likte og oppholde seg i ulike land, og han var også journalist/utenriks. Les mer om han på Wikipedia HER 


2 kommentarer:

  1. Flott omtale Ingun! Jeg snuste litt på GG da jeg skulle velge meg lydbok sist, men kunne ikke bestemme meg. Det ble Brødrene Karamasov i stedet, så jeg har litt jeg skal gjennom, men neste gang blir det denne her :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Fint Tine, jeg henger etter på alt. Dostojevskijs "Idioten" har jeg som langtids lesing, og det tar sin tid, men han skriver godt.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!